Τι περίεργο είχε κάνει ο Ροβεσπιέρος με την θρησκεία;

Κωδικός Πόρου: 00285-117540-3121
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 20/09/12 19:12
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Χριστιανισμός και Θρησκείες, 00285-117540-3121
Περιγραφή:

Τι περίεργο είχε κάνει ο Ροβεσπιέρος με την θρησκεία;

Ο Ροβεσπιέρος κατάργησε τη χριστιανική θρησκεία ως … αντεπαναστατική και καθιέρωσε τη λατρεία του «Υπέρτατου Όντος» (!!!). Επίσης καθιέρωσε νέο ημερολόγιο με νέα ονόματα μηνών, που άρχιζε από το έτος 1792. Κι όχι μόνο!... Έδινε εντολές για αποκεφαλισμούς και στο τέλος αποκεφάλισαν και τον ίδιο!..

Όλοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο Ροβεσπιέρος (Μαξιμιλιάν Φρανσουά Μαρί Ιζιντόρ ντε Ρομπεσπιέρ) (1758-1794). Ο Γάλλος πολιτικός, ένας από τους ηγέτες της εποχής της Γαλλικής Επανάστασης (1789-1794) και αρχηγός της αριστερής πτέρυγας των λεγόμενων Ιακωβίνων. Εξαιτίας της άμεμπτης προσωπικής του ζωής και της αφοσίωσής του στην υπόθεση της επανάστασης πήρε την προσωνυμία «Αδιάφθορος».

Γεννήθηκε στο Αράς και σπούδασε στο Παρίσι νομικά. Μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στη γενέτειρά του και εργάστηκε ως δικηγόρος, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη φιλολογία και τη μουσική. Έγινε μέλος της Ακαδημίας του Αράς.

Το 1788 εκλέχτηκε στη Συνέλευση των Τριών Τάξεων ως αντιπρόσωπος του Αράς. Μετά την πτώση της Βαστίλης (14 Ιουλίου 1789) άρχισε να ανεβαίνει το κύρος του στο λαό. Την τελευταία μέρα της Συντακτικής Συνέλευσης (30 Σεπτεμβρίου 1791) ο παρισινός λαός στεφάνωσε το Ροβεσπιέρο και τον περιέφερε στους δρόμους της πόλης.

Μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας (20 Σεπτεμβρίου 1792) ο Ροβεσπιέρος εκλέχτηκε στη νέα Εθνοσυνέλευση. Ύστερα από τη σύλληψη του Λουδοβίκου ΙΣΤ' και την παραπομπή του σε δίκη για έσχατη προδοσία ο Ροβεσπιέρος κατόρθωσε να πετύχει τη θανατική καταδίκη του πρώην βασιλιά, που καρατομήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της διαμάχης μεταξύ της συντηρητικής πτέρυγας της Εθνοσυνέλευσης (Γιρονδίνων) και της ριζοσπαστικής (Ιακωβίνων ή Ορεινών) ο Ροβεσπιέρος καταξιώθηκε ως ηγέτης της τελευταίας και προκάλεσε την πτώση των Γιρονδίνων από την εξουσία (1793).

Ως μέλος της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας υπήρξε ο εισηγητής της περιόδου της «Τρομοκρατίας», που στράφηκε εναντίον όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών του αντιπάλων, από τους οποίους πολλοί καρατομήθηκαν. Ανάμεσα σε εκείνους που έστειλε στο θάνατο συγκαταλέγεται και ο Νταντόν, που ανήκε στη ριζοσπαστική πτέρυγα της Επανάστασης.

Ο Ροβεσπιέρος κατάργησε τη χριστιανική θρησκεία ως αντεπαναστατική και καθιέρωσε τη λατρεία του «Υπέρτατου Όντος». Επίσης καθιέρωσε νέο ημερολόγιο με νέα ονόματα μηνών, που άρχιζε από το έτος 1792.

Όταν στο αποκορύφωμα της «Τρομοκρατίας» ο Ροβεσπιέρος ζήτησε τη δίωξη των μελών της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, η Εθνοσυνέλευση στράφηκε εναντίον του και διέταξε τη σύλληψή του. Η ημερομηνία εκείνη, 9 Θερμιδόρ του έτους II, δηλαδή η 27η Ιουλίου 1794, οριοθετεί τη λήξη της τρομοκρατίας και, μαζί με αυτή, τη λήξη της ριζοσπαστικής περιόδου της επανάστασης. Ο Ροβεσπιέρος καρατομήθηκε στις 10 Αυγούστου 1794 με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης.

Αυτά, λοιπόν, με τον Ροβεσπιέρο, που τον βλέπουμε στην πάνω εικόνα να καρατομείται...