Χρόνια Πολλά στους Ερωτευμένους με ένα … καρδιόσχημο χειρόγραφο!!!

Κωδικός Πόρου: 00285-115672-8242
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14/02/16 19:17
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115672-8242
Περιγραφή:

Χρόνια Πολλά στους Ερωτευμένους με ένα … καρδιόσχημο χειρόγραφο!!!

Προκειμένου να αναλωθούμε σε γλυκά και λουλούδια για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ας πάρουμε για δώρο από ένα βιβλίο, έστω και σε σχήμα … καρδιάς!.. Σε όλους, λοιπόν, τους ερωτευμένους, είτε υιοθετούν είτε απορρίπτουν, είτε αποδέχονται είτε αποδοκιμάζουν την δική μας πρόταση, εμείς από πλευράς μας, για να μη τους χαλάσουμε την καρδούλα, θα τους προσφέρουμε συμβολικά το πνευματικό δώρο του σημερινού μας «Σχολίου της Ημέρας», που δεν είναι άλλο, παρά το … καρδιόσχημο χειρόγραφο του 15ου αιώνα μαζί με κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλα, για να μη λέτε ότι δεν αγαπάμε και τα λουλούδια!...

ΟΠΟΙΟΣ διαβάσει το έργο μας: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα» (1ος τόμος) θα δει μέσα ότι υπάρχει και ένα καρδιόσχημο χειρόγραφο του 15ου αιώνα! Πρόκειται για ένα καλλιτέχνημα του 15ου αιώνα, ένα βιβλίο των «Ωρών», το οποίο μοιάζει με αμύγδαλο και όταν το ανοίγεις το βιβλίο γίνεται καρδιόσχημο!

Ήταν κι αυτό – όπως δείχνουν τα πράγματα- κάποιο …μεράκι του δημιουργού, εμπνευστή ή κατασκευαστή του πρωτότυπου αυτού βιβλίου! Ό,τι πρέπει για τη σημερινή ημέρα όπου πολλοί άνθρωποι εορτάζουν την «Ημέρα των Ερωτευμένων!

Περί του θέματος αυτού έχουμε γράψει κι άλλες φορές στην κατηγορία «Αποκαλύψεις» μέσα στην ιστοσελίδα μας (πρώτη περίοδος), όπου οι αναγνώστες, ιδίως οι επαΐοντες, μπορούν να βρουν περισσότερα και πιο αποκαλυπτικά στοιχεία.

Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε, για μία ακόμη φορά, μερικά πράγματα για την γιορτή των ερωτευμένων, που απορώ πώς οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί βρήκαν να εορτάσουν έναν δυτικό «άγιο» την στιγμή κατά την οποίαν, όπως έχουμε τονίσει, υπάρχει ο Άγιος Έρωτας της ορθοδοξίας, που εορτάζει στις 25 Ιουνίου. (Περί αυτού έχουμε γράψει δύο άρθρα που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας).

Και λέω «απορώ» διότι πολλές οι φορές οι γιορτές θα πρέπει να είναι «αμόλυντες» (και ας μου επιτραπεί η έκφραση) και από άλλα ιστορικά γεγονότα που αμαυρώνουν την εικόνα μιας εορτής –όποια κι αν είναι αυτή.

Τι θα λέγατε –για παράδειγμα- εάν (ό μη γένοιτο) μέρα του Πάσχα, την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, κάποιοι ανεγκέφαλοι έσπερναν τον τρόμο σε χιλιάδες συνανθρώπους μας επειδή δεν είναι χριστιανοί; Θα εορτάζαμε ένα παρόμοιο γεγονός με χαρά; Ασφαλώς, όχι!

Κι όμως, κύριοι!... Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου του 1349) περίπου δύο χιλιάδες (2.000) συνάνθρωποί μας Εβραίοι του Στρασβούργου κάηκαν ζωντανοί από ένα εξαγριωμένο πλήθος ανθρώπων, που τους θεώρησε υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης, που έπληξε την πόλη τους!

Ας μη μπούμε σε λεπτομέρειες τώρα και φανεί ότι παίρνουμε το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς. (Και σας τα γράφει αυτά ένας άνθρωπος ο οποίος και ορθόδοξος χριστιανός δηλώνει και στο παρελθόν έχει ασκήσει σκληρή κριτική στις πολιτικές ηγεσίες μιας συγκεκριμένης χώρας). Ακόμη και ένας άνθρωπος αν καεί, θεωρείται σημαντικό γεγονός και δεν πρέπει να το αποσιωπούμε!.. Το είχε πει ο Χριστός: «τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον, και ζημιωθή την ψυχήν αυτού; Ή τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;» (Μαρκ. 8, 36-37).

Θυμηθείτε τα δικά μας «Δεκεμβριανά» του 2008, όπου ενώ καιγόταν η Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος, η Ελληνική Αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτε για να μη θρηνήσουμε έστω και ένα θύμα! Κι αυτό την τιμά!... Πόσο μάλλον αν ακούγαμε για 2.000 ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί ανήμερα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου!..

Τι περίεργο!.. Ανήμερα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου του 1929) είχαμε την λεγόμενη «Σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου» στο Σικάγο. Επτά γκάγκστερς της συμμορίας του Μπαγκς Μοράν σκοτώνονται από μέλη της συμμορίας του Αλ Καπόνε που είχαν ντυθεί αστυνομικοί!

Δεν είναι της δικής μας θρησκευτικής αρμοδιότητας να σχολιάσουμε τι έκανε την ίδια ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου του 1989) ο τότε ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, ο οποίος εξέδωσε «φετφά» και προσέφερε τρία εκατομμύρια δολάρια σε όποιον του φέρει την κεφαλή του συγγραφέα Σαλμάν Ράσντι επί πίνακι για το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι», που ξεσήκωσε πραγματική «θύελλα» στο μουσουλμανικό κόσμο. Θα αναφερθούμε, όμως, στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου του 1991), όπου η διαβόητη «Καταιγίδα της Ερήμου» βρίσκεται σε εξέλιξη και μια διατρητική βόμβα, που πέφτει από αμερικάνικο αεροπλάνο, διαπερνά καταφύγιο με αμάχους στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 γυναικόπαιδα!..

Με όλα αυτά, που σας περιέγραψα, μήπως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε μία άλλη ημέρα εορτής των ερωτευμένων και όχι αυτή του Αγίου Βαλεντίνου, που για κάποιους συνανθρώπους μας μοιάζει με την … Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου;

Σε όλους, λοιπόν, τους ερωτευμένους, είτε υιοθετούν είτε απορρίπτουν, είτε αποδέχονται είτε αποδοκιμάζουν την δική μας πρόταση, εμείς από πλευράς μας, για να μη τους χαλάσουμε την καρδούλα, θα τους προσφέρουμε συμβολικά το πνευματικό δώρο του σημερινού μας «Σχολίου της Ημέρας», που δεν είναι άλλο, παρά το … καρδιόσχημο χειρόγραφο του 15ου αιώνα μαζί με κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλα, για να μη λέτε ότι δεν αγαπάμε και τα λουλούδια!...

Ένα δώρο, που δεν έχει να κάνει μόνον με τους Βαλεντίνους και τις Βαλεντίνες που εορτάζουν, ή τους ερωτευμένους, αλλά και με όλους αυτούς, που κήρυξαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου) ως «Ημέρα των Ερωτευμένων», ως «Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου» και ως «Διεθνή Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό»!..

Χρόνια Πολλά σε όλους τους ερωτευμένους και τους … υποψήφιους για τα περίεργα αυτά καρδιοχτύπια, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται, αφού ο … ρημάδης ο έρωτας είναι θεόστραβος και δεν βλέπει πού πηγαίνει!...

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016