Οι ολιγάρχες της εξουσίας!..

Κωδικός Πόρου: 00285-115634-8393
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 23/03/16 17:54
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115634-8393
Περιγραφή:

Οι ολιγάρχες της εξουσίας!..

Σήμερα τα πράγματα έχουν τελείως διαφοροποιηθεί από το χθες. Ή, τουλάχιστον, οι ολιγάρχες του παρελθόντος ουδεμία σχέση έχουν με τους σημερινούς ολιγάρχες της εξουσίας (τραπεζίτες, πολιτικούς, καναλάρχες κλπ) οι οποίοι, σε όποιο ιδεολογικό χώρο και αν ανήκουν, τους συνδέει και τους διαπλέκει ένα κοινό σημείο: το προσωπικό και πελατειακό συμφέρον! Αυτοί αποφασίζουν και αυτοί διατάσσουν!

ΕΑΝ κάνουμε μια ιστορική αναδρομή, θα δούμε ότι η ολιγαρχία ήταν ένα πολιτειακό σύστημα που επικράτησε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερα στους ιστορικούς χρόνους. Η διαφορά του από το αριστοκρατικό πολίτευμα ήταν ότι διατηρούσε τους εξωτερικούς τύπους του δημοκρατικού πολιτεύματος, που έλειπαν από το πρώτο.

Στην ολιγαρχία λ.χ. υπήρχαν, παράλληλα προς το θεσμό της βασιλείας, η γερουσία, η βουλή των γερόντων και η εκκλησία του λαού, η αγορά του δήμου, κι έτσι στην οργάνωση της ολιγαρχικής πολιτείας έπαιρναν μέρος από κοινού και οι τρεις αυτές παράλληλες εξουσίες.

Ωστόσο, οι πραγματικές εξουσίες της βουλής των γερόντων ή της αγοράς του δήμου μπορούσαν να περιορίζονται ή και να αφαιρούνται εντελώς, ώστε να ασκείται η εξουσία μόνο από τους βασιλείς ή από τους βασιλείς και τους εφόρους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα υπήρξε το ολιγαρχικό σύστημα της Σπάρτης, που ενώ κατόρθωνε να διατηρεί όλους τους εξωτερικούς τύπους και να έχει βασιλεία, βουλή γερόντων και αγορά του δήμου, μπορούσε συγχρόνως να αφαιρεί από αυτούς κάθε πραγματική εξουσία και να κάνει αυτό που ήθελε με πέντε μόνο εφόρους.

Παρ’ όλα αυτά, το ολιγαρχικό πολίτευμα της Σπάρτης κατόρθωσε να διατηρήσει την εξουσία επί πολλούς αιώνες.

Ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι θεωρούν ότι όλα τα πολιτεύματα είναι στην πράξη ολιγαρχίες και ότι οι δημοκρατίες μπορούν να θεωρηθούν εκλεγμένες ολιγαρχίες. Οι ολιγαρχίες συνήθως ελέγχονται από μερικές ισχυρές οικογένειες που διατηρούν την εξουσία από γενιά σε γενιά.

Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιούσε τον όρο για να αναφέρεται στην κυριαρχία των πλουσίων, αλλά δεν είναι πάντα η κυριαρχία των πλουσίων, αλλά απλώς η κυριαρχία μιας προνομιούχας ομάδας.

Σήμερα τα πράγματα έχουν τελείως διαφοροποιηθεί από το χθες. Μερικοί πολιτικοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν, για παράδειγμα, τον καπιταλισμό ως μια μορφή ολιγαρχίας επειδή η εξουσία κατέχεται από την καπιταλιστική τάξη, δηλαδή αυτούς με συμφέρον να διατηρηθεί το σύστημα.

Ή, τουλάχιστον, οι ολιγάρχες του παρελθόντος ουδεμία σχέση έχουν με τους σημερινούς ολιγάρχες της εξουσίας (τραπεζίτες, πολιτικούς, καναλάρχες κλπ) οι οποίοι, σε όποιο ιδεολογικό χώρο και αν ανήκουν, τους συνδέει και τους διαπλέκει ένα κοινό σημείο: το προσωπικό και πελατειακό συμφέρον! Αυτοί αποφασίζουν και αυτοί διατάσσουν!

Έτσι, χθες, χάσαμε την ευκαιρία να δούμε πόσοι εξ αυτών των διαπλεκομένων ολιγαρχών της εξουσίας θ’ αποκαλύπτονταν στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που είχε προγραμματιστεί, αλλά, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, η συζήτηση αναβλήθηκε για την επόμενη Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016.

Οσονούπω, όμως, έρχεται και η άλλη Τρίτη. Η … «Μεγάλη Τρίτη» για τους διαπλεκόμενους ολιγάρχες, αφού από τη συζήτηση που θα γίνει, όπως μας έχει πει το Μαξίμου, θα μιλήσει με ονόματα της διαπλοκής, όπως είναι οι καναλάρχες, οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί, αλλά και οι δημοσιογράφοι που έβγαλαν τεράστια ποσά παρανόμως στο Εξωτερικό! Τουτέστιν μαύρο χρήμα!

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι από τη συζήτηση θα γίνουμε πιο σοφοί. Και πως η Θέμις για πρώτη φορά θα βγάλει τις αποφάσεις εκείνες οι οποίες δεν θα αδικήσουν κανένα και τον ελληνικό λαό θα τον καθησυχάσουν ότι –επιτέλους- «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας».

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016