Ατενίζοντας το μέλλον των νέων!..

Κωδικός Πόρου: 00285-115630-8409
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 27/03/16 18:03
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115630-8409
Περιγραφή:

Ατενίζοντας το μέλλον των νέων!..

Σήμερα εμείς θα εστιάσουμε αλλού το ενδιαφέρον μας. Στην μεγάλη εμπιστοσύνη που έχουμε στις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα στην Πληροφορική Επιστήμη. Αυτή που όπως απέδειξε είναι ένας γίγας με πήλινα πόδια. Εύκολα, σπάει, εύκολα θρυμματίζεται, εύκολα κομματιάζεται! Τουλάχιστον εμείς οι παλιότεροι, όπως έχουμε ξαναγράψει στο πρόσφατο παρελθόν, μπορεί να μην είχαμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και «ποντίκια» που «σερφάρουν» συνεχώς στο διαδίκτυο. Είχαμε, όμως, τις πλάκες και τα κοντύλια (τυχαία άραγε η ομοιότητα τους με τα σημερινά «ταμπλετ»;), ενώ τα χαρτιά και τα μολύβια, με τα οποία γράφαμε όλα τα χειρόγραφα, δεν μας πρόδωσαν ποτέ! Μα ποτέ!...

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι σήμερα όλοι σχεδόν οι Έλληνες και ιδίως οι νέοι, ασχολούνται με το παγκόσμιο δίκτυο, το Ιντερνέτ, όσο ποτέ άλλοτε. Από τη μια στιγμή στην άλλη περνάς με το «ποντίκι» του πληκτρολογίου από τη γειτονιά στο διάστημα και από το διάστημα στην πόρτα σου, μέσω δορυφόρου!

Οι πάντες «γκουγκλάρουν» για να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη του συρμού. Κι όλα άρχισαν από το 1997, όταν το Google.com άρχισε να καταχωρίζεται ως τομέας σημαντικός στην διαδικτυακή μας ζωή.

Δράττομαι της ευκαιρίας να πω, ότι το όνομα είναι ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη "googol", η οποία είναι ένας μαθηματικός όρος για τον αριθμό που ξεκινάει με το ψηφίο 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά– εκφράζει το στόχο του Larry και του Sergey να οργανώσουν έναν φαινομενικά απεριόριστο όγκο πληροφοριών στον ιστότοπο!

Σήμερα, λοιπόν, η Google αποτελεί την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Αμέτρητες σελίδες, εικονογραφικό υλικό αλλά και βίντεο κάνουν το ανθρώπινο δυναμικό να χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια αναζητήσεις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο!

Και ακριβώς στο σημείο αυτό ετέθη το μεγάλο ερώτημα. Και αν η Google, για οποιοδήπτε λόγο, κατεβάσει κάποια στιγμή τον διακόπτη τι γίνεται; Πώς θ’ αντιδράσουν δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αφού οι πάντες σχεδόν βασίζονται σ’ αυτόν τον ιστότοπο; Αυτή είναι λοιπόν η προέκταση της Πληροφορικής Επιστήμης; Μας παρέχει τα πάντα για να μας ρίξει ξαφνικά στο σκοτάδι;

Το είδαμε τον τελευταίο καιρό με τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή μια εταιρία δεν μπόρεσε να συντονίσει τα ηλεκτρονικά της στοιχεία, είχαμε την αναβολή μιας πολύ σπουδαίας διαδικασίας, όπως είναι η ανάδειξη του Προέδρου του κόμματος, και οι πάντες έχουμε μείνει άφωνοι, αμίλητοι, άναυδοι και αποσβολωμένοι!

Δεν ξέρω!.. Αλλά ολόκληρος ο πλανήτης και ιδιαίτερα η νεολαία ατενίζει με αδημονία το μέλλον!.. Οι πάντες σχεδόν στηρίζουν τις ελπίδες τους σε ένα πληκτρολόγιο και σ’ ένα «ποντίκι»!..

Καμία αντίρρηση ότι η ανθρωπότητα βαδίζει καλπάζοντας προς την πρόοδο και η τεχνολογία καθημερινά κάνει κυριολεκτικά θαύματα! Απέδειξε, όμως, ότι είναι σε θέση να συσκοτίσει τους πάντες μ’ ένα και μόνο γύρισμα του διακόπτη! Προφανώς (κι αυτό το λέω χάριν του λόγου) κάποιοι ήθελαν να μας διδάξουν ένα μάθημα από το μέλλον!

Τουλάχιστον εμείς οι παλιότεροι, όπως έχουμε ξαναγράψει στο πρόσφατο παρελθόν, μπορεί να μην είχαμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και «ποντίκια» που «σερφάρουν» συνεχώς στο διαδίκτυο. Είχαμε, όμως, τις πλάκες και τα κοντύλια (τυχαία άραγε η ομοιότητα τους με τα σημερινά «ταμπλετ»;), ενώ τα χαρτιά και τα μολύβια, με τα οποία γράφαμε όλα τα χειρόγραφα, δεν μας πρόδωσαν ποτέ! Μα ποτέ!...

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016