«Όχι εκ κυνάγχης, αλλ εξ αργυράγχης πάσχεις!..»

Κωδικός Πόρου: 00285-115626-8425
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 31/03/16 18:02
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115626-8425
Περιγραφή:

«Όχι εκ κυνάγχης, αλλ εξ αργυράγχης πάσχεις!..»

Τι άλλο να πούμε εμείς; Θα επαναλάβουμε τα λόγια που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για τον Άρπαλο, που διασπάθισε το θησαυροφυλάκιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την ασιατική εκστρατεία του θρυλικού Στρατηλάτη μέχρι τη Βαβυλώνα: «Όχι εκ κυνάγχης, αλλ’ εξ αργυράγχης πάσχεις», αφού «εξ αργυράγχης» πάσχει και σήμερα το σύστημα της αμαρτωλής διαπλοκής!..

ΠΟΛΛΟΙ είναι οι Έλληνες που έχουν διαβάσει για τα έργα και τις πράξεις ενός αρχαίου Έλληνα, του Άρπαλου. Άρπαλος είναι το όνομα 2 ιστορικών προσώπων:
1.Ο πρεσβύτερος. Πατέρας του Κάλα, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θείος του Αρπάλου του νεότερου.
2. Ο νεότερος. Γιος του Μαχάτα, απόγονου του ήρωα Ελύμου. Παιδικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξορίστηκε μαζί του από τον Φίλιππο και γύρισε όταν ο Αλέξανδρος ανέβηκε στο θρόνο. Συνόδευσε τον Αλέξανδρο στην Ασία κι έγινε ο θησαυροφύλακας των ανυπολόγιστων προσόδων της αυτοκρατορίας. Λίγο πριν από τη μάχη της Ισσού (333 π.Χ.), ο Άρπαλος δραπέτευσε και κατέφυγε στα Μέγαρα, αλλά ο Αλέξανδρος τον συγχώρησε και του ξανάδωσε τη διοίκηση των θησαυρών του. Ο Άρπαλος σπατάλησε μέγα μέρος των θησαυρών αυτών σε όργια με την εταίρα Πυθονίκη ή Πυθιονίκη και, όταν αυτή πέθανε, με άλλη εταίρα των Αθηνών, τη Γλυκέρα. Μαθαίνοντας πως ο Αλέξανδρος θα γύριζε από το εσωτερικό της Ασίας, ο Άρπαλος έφυγε πάλι από τη Βαβυλώνα, παίρνοντας κάπου 5.000 τάλαντα, τη Γλυκέρα και το παιδί που είχε από την Πυθονίκη. Επικεφαλής 6.000 μισθοφόρων και 30 πολεμικών πλοίων, κατέπλευσε στο Σούνιο (324 π.Χ.), κι αφού έκρυψε τους θησαυρούς του, αποβιβάστηκε στον Πειραιά με 2 πλοία και 700 τάλαντα. Οι Αθηναίοι δεν τον παρέδωσαν στον Αντίπατρο, τον έβαλαν όμως υπό περιορισμό και κατέθεσαν τα τάλαντά του στην Ακρόπολη. Ο Άρπαλος μπόρεσε να αποδράσει, πήγε στο Ταίναρο και από εκεί στην Κρήτη, όπου τον σκότωσε ο Λακεδαιμόνιος Θίμβρων, που έγινε κύριος των πλοίων και των χρημάτων του. Οι Αθηναίοι, ανακαλύπτοντας πως από τα 700 τάλαντα του Άρπαλου έλειπαν τα μισά, έκαναν ανάκριση και δίκη εναντίον των πιθανών καταχραστών. Μεταξύ αυτών ήταν και ο ρήτορας Δημοσθένης, που είχε σχέσεις με τον Άρπαλο και αρνήθηκε να απολογηθεί με την πρόφαση πως έπασχε από κυνάγχη. Τότε κάποιος του απάντησε: --Όχι εκ κυνάγχης, αλλ εξ αργυράγχης πάσχεις!

Κάνοντας ένα διαχρονικό άλμα θα μπορούσαμε και σήμερα να πούμε τα ίδια λόγια που είχαν πει για τον Άρπαλο, αν σκεφτούμε τι έκανε μέχρι τώρα το αμαρτωλό τρίγωνο πολιτικών-τραπεζιτών και ΜΜΕ. Όχι εκ κυνάγχης, αλλ εξ αργυράγχης πάσχει το σύστημα της διαπλοκής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, μεταξύ άλλων κατήγγειλε και τα εξής:

«ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): (…) Θέλω, λοιπόν, σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να δεσμευτώ προσωπικά ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας –όχι δεν ήταν αυτά, έχει και άλλα, μην βιάζεστε- ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός αγωνιά, έχοντας ένα μικρό δάνειο μιας επιχείρησης, για το τι θα έρθει να δώσει η Τρόικα, δεν μπορεί να κλείσει μέσα σε μια νύχτα, επειδή καταθέσατε μια τροπολογία που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, κάντε λίγη ησυχία.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Οι ευθύνες, λοιπόν, αυτές θα αναζητηθούν μέχρι κεραίας και θα αποδοθούν. Και το παιχνιδάκι αυτών των θαλασσοδανείων στις πλάτες του ελληνικού λαού από τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με αίμα και θυσίες από τον ελληνικό λαό, πρέπει να τελειώσει οριστικά είτε τα θαλασσοδάνεια αφορούν τα χρεοκοπημένα σας κόμματα είτε τα θαλασσοδάνεια αφορούν κάποιους χρεοκοπημένους μιντιάρχες, επιχειρηματίες στον χώρο του Τύπου.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Γιατί, ξέρετε, εδώ ακριβώς βρίσκεται ο πραγματικός κόμβος του παλιού συστήματος εξουσίας που λειτούργησε σαν το απόλυτο τρίγωνο της αμαρτίας. Οι τράπεζες τάιζαν με δάνεια τα ΜΜΕ και τα κόμματα, τα κόμματα υποστήριζαν τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους με λογής εξυπηρετήσεις και βεβαίως, τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος εξουσίας που τα τρέφει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και την ίδια στιγμή που αυτό το τρίγωνο λειτουργούσε απρόσκοπτα, η χώρα βυθιζόταν. Ο λαός και η χώρα πλήρωνε και πληρώνει. Και κάποιοι, βεβαίως, έτρεφαν και συνεχίζουν να τρέφουν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, ενώ η χώρα ήταν στα βράχια, και έστελναν αφορολόγητες τις καταθέσεις τους στις Παρθένες Νήσους.
Αλλά, ξέρετε, αυτό το γαϊτανάκι πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή και είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσει σύντομα. Τις επόμενες ημέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα πολιτικά κόμματα αλλά και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διότι ο ελληνικός λαός περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις γι’ αυτό το πάρτι που διεξήχθη στην πλάτη του.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Και η Επιτροπή αυτή θα διερευνήσει και θα βγάλει πόρισμα όχι του Αγίου Ποτέ, αλλά το αργότερο έως τα τέλη του Μάη, δηλαδή μέσα σε δύο μήνες. Θα βγάλει πόρισμα, για να ξέρει ο ελληνικός λαός και η Εθνική Αντιπροσωπεία πώς όλα τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι στις πλάτες του έπαιζαν παιχνίδια για να ταΐζουν τα χρεοκοπημένα τους κόμματα και τα χρεοκοπημένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που στήριζαν τα χρεοκοπημένα τους κόμματα.
Και βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και μόνο το θράσος που έχουν σήμερα κάποιοι να μας κουνάνε από πάνω και το δάχτυλο, όταν συνεχίζουν να παίρνουν δανεικά δίχως εξασφαλίσεις, όταν τολμάμε να αμφισβητούμε την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητά τους, είναι αρκετό για να μας οδηγήσει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες να μπει επιτέλους νόμος και τάξη σε αυτή τη ασυδοσία. (…)»

Τι άλλο να πούμε εμείς; Θα επαναλάβουμε τα λόγια που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για τον Άρπαλο, που διασπάθισε το θησαυροφυλάκιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την ασιατική εκστρατεία του θρυλικού Στρατηλάτη μέχρι τη Βαβυλώνα: «Όχι εκ κυνάγχης, αλλ’ εξ αργυράγχης πάσχεις», αφού «εξ αργυράγχης» πάσχει και σήμερα το σύστημα της αμαρτωλής διαπλοκής!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016