Τηλεόραση: Η γυάλινη θεά;

Κωδικός Πόρου: 00285-114744-1796
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 18/12/11 19:55
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Τηλεκριτική, 00285-114744-1796
Περιγραφή:

Τηλεόραση: Η γυάλινη θεά;

Ως άνθρωπος των ΜΜΕ και, ασφαλώς, της τηλεόρασης, όπου θήτευσα επί 22 ολόκληρα έτη, θα μπορούσα να πω ότι «το γυαλί», πέραν της μεγάλης και ισχυρής δύναμης που έχει, δημιουργεί είδωλα και ανεβοκατεβάζει ανθρώπους όπως ακριβώς η νύμφη του χιονιού που στροβιλίζεται στον αέρα. Πανέμορφη, αλλά καταδικασμένη να λιώσει μόλις προσγειωθεί στη γη…

Η τηλεόραση είναι ευλογία Θεού όταν χρησιμοποιεί τα θέματα για ενημέρωση του κοινού και είναι ψυχωφελής. Γίνεται όμως «παιδί του Διαβόλου» όταν στρέφεται κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μεταβάλλεται σε ένα «γυάλινο πορνείο»!.. (Πάνω φωτογραφία: Η δημοφιλής και πανέμορφη Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, Φαίη Σκορδά).

ΕΧΩ συμπληρώσει ήδη 22 ολόκληρα χρόνια, που ασχολούμαι κατ’ άμεσον ή έμμεσον τρόπον με την Ελληνική τηλεόραση, με δικές μου τηλεοπτικές εκπομπές και πάμπολλες συμμετοχές είτε ως προσκεκλημένος είτε για συνεντεύξεις και άλλες παρουσιάσεις. Οφείλω να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια έζησα συγκλονιστικές στιγμές και νιώθω πολύ όμορφα όσο σκέπτομαι ότι τα θέματα που βγάζαμε στις αρχές του ’90 από την «Τηλετώρα», τα πραγματεύονται σήμερα κορυφαίες μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας και τηλοψίας, ενώ ακτινοβόλες προσωπικότητες της ελληνικής επιστήμης και του πνευματικού κόσμου παρέλασαν από τα στούντιο της δικής μας εκπομπής. Οι εκπομπές: «Το Ντοκουμέντο της Εβδομάδος», «Ίδε ο άνθρωπος», «Τι εστιν αλήθεια;» και «Ελληνισμός-Χριστιανισμός»,που είχα την τύχη να επιμελούμαι και να παρουσιάζω ο ίδιος, θαρρώ πως έγραψαν την δική τους ιστορία, παρά τις αδυναμίες και τεχνικές δυσκολίες που είχαμε και μάλιστα στα πρώτα βήματα της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Θυμάμαι πως για να διανθίσουμε τις εκπομπές μας με βίντεο-ντοκουμέντα, «τραβούσαμε» μόνοι μας τις σκηνές και μάλιστα με μία ασπρόμαυρη κάμερα χειρός του ενός κηρίου!! Παρά ταύτα, σήμερα που ξαναβλέπω μερικές από αυτές τις εκπομπές, χαίρομαι για την ομορφιά που προσφέραμε τότε στον κόσμο.
Σήμερα, ασφαλώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι νέοι τηλεπαρουσιαστές λειτουργούν με καινούργια συστήματα (παραγωγοί, σκηνοθέτες, μάνατζμεντ κλπ) και παρουσιάζουν ένα μεγαλοπρεπές σόου, που στόχο έχει στην ευαισθητοποίηση της … κοιλιακής χώρας, αλλά όχι στην διαπλάτυνση του πνευματικού ορίζοντος του ανθρώπου.
Ακόμη και οι ειδήσεις έχουν γίνει ένα αποκρουστικό θέαμα. Εκφοβιστικοί τίτλοι, έντρομες εκφωνήσεις και ει δυνατόν απάνθρωπα θέματα για να τρομοκρατούμε τον κόσμο χάριν της τηλεθέασης!
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο τηλεπαρουσιαστών (δεν θα αναφέρω τα ονόματά τους, γιατί τους θεωρώ θύματα του συστήματος) οι οποίοι, κατά την εκφώνηση του δελτίου ειδήσεων, τρομοκρατούσαν τόσο πολύ τον κόσμο, που πολλές φορές δεν ήξερες αν ζούσες σε κοινωνία ελλόγων ανθρώπων ή σε κάποιο τρελοκομείο!
Θυμηθείτε τι γινόταν με την λεγόμενη «γρίπη των πτηνών», που ενώ ακόμη και ο τότε υπουργός Υγείας κ Νικήτας Κακλαμάνης έτρωγε επιδεικτικά κοτόπουλο για να περάσει με τον δικό του τρόπο το μήνυμα ότι «δεν τρέχει τίποτε», οι δύο αυτοί «δημοσιογράφοι» (ναι, έβαλα τη λέξη δημοσιογράφοι εντός εισαγωγικών) τρομοκρατούσαν τον κόσμο με εξωφρενικούς τίτλους!
Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, ένας εξ αυτών των δημοσιογράφων-τηλεπαρουσιαστών, σε ένα δελτίο ειδήσεων, έχοντας ως προσκεκλημένους έναν σπουδαίο Καθηγητή περί του θέματος της «γρίπης των πτηνών», έναν εκπρόσωπο φαρμακοποιών και έναν απλό παθολόγο, αγνοούσε επιδεικτικά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των δύο πρώτων ειδημόνων και έδινε συνεχώς το λόγο στον … παθολόγο που ήταν υπέρ της πανδημίας της γρίπης των πτηνών! Γελάω ακόμα όταν αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ακόμη και έκτακτα δελτία ειδήσεων για να μας πούμε πού … κουτσούλισε ένα αποδημητικό πτηνό ή πού ξανά…κουτσούλισε ένα άλλο πτηνό! Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο! Και όπως όλοι γνωρίζουν υπάρχει διαφορά μεταξύ γελοίου και γέλιου (γέλωτος).
Είχε δίκιο, λοιπόν, ο εξαίρετος Έλληνας πανεπιστημιακός δάσκαλος κ Κώστας Γεωργουσόπουλος, που βγήκε την άλλη μέρα και μέσα από την στήλη των «Νέων», «έσυρε τα εξ αμάξης» σ’ αυτούς τους κυρίους, που απορώ πώς η Ελληνική τηλεόραση τους έχει ακόμη στους κόλπους της και δεν τους έχει στείλει για πάντα στα σπίτια τους!
Ρωτώ, λοιπόν, τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: Για όλα αυτά τα ψυχολογικά τραύματα που δημιούργησαν οι κύριοι αυτοί στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, ποιος πρέπει να πληρώσει; Και ποιος πρέπει να πληρώνει; Δεν υπάρχει κανένας ένοχος;

Νίκος Χατζηνικολάου. Ο σεμνός και αξιόλογος Έλληνας δημοσιογράφος. Είναι  παρουσιαστής κεντρικών δελτίων ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών και σήμερα ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Real news" και του ραδιοφωνικού σταθμού "Real FM".

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ;

Μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό, την οχλαγωγία και την κοσμοβοή ή οχλοβοή, που δημιουργεί η ελληνική τηλεόραση, υπάρχουν, ασφαλώς, και ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις, που δεν παρασύρονται από τις Σειρήνες του τηλεοπτικού μας συστήματος. Είναι αυτοί οι οποίοι αντιλαμβάνονται πρώτα τον λειτουργικό και όχι τον επαγγελματικό ρόλο, που πολλές φορές κάνει ψυχρό τον άνθρωπο και δεν τον αγγίζει στις ευαίσθητες χορδές του.
Ένας εξ αυτών των τηλεοπτικών αστέρων, μα πάνω απ’ όλα ανθρώπων, είναι ασφαλώς ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, του οποίου η 25χρονη πορεία στην ελληνική δημοσιογραφία και τηλεόραση αποτελεί το εχέγγυο για μια εποικοδομητική και βαθιά ανθρώπινη μελλοντική τηλεόραση. Μια τηλεόραση που θα στηρίζεται στο ανθρώπινο τρίπτυχο: καρδιά, ψυχή και μυαλό και όχι εκείνη η οποία δημιουργεί άψυχα ανδράποδα, που μοιάζουν με τα ωραία κινούμενα αγάλματα (χωρίς καρδιά, χωρίς ψυχή, χωρίς μυαλό) όπως είναι ορισμένοι οσφυοκάμπτες του χώρου.
Ξέρετε, ένας άνθρωπος όταν γελάει δεν μπορεί να είναι κακός. Δείτε σαν παράδειγμα ορισμένους άλλους που η υπεροψία τους όχι απλώς βγαίνει στο γυαλί, αλλά δημιουργούν και την αντιπάθεια στον κόσμο. Ένας εξ αυτών των δημοσιογράφων-τηλεπαρουσιαστών έχει δηλώσει σε φίλο μου δημοσιογράφο, ότι δεν με καλεί στις εκπομπές του επειδή έχω γράψει … πολλά βιβλία!! Με κάτι τέτοια έκλεισαν το κανάλι που δούλευαν κα τώρα ... τρέχουν και δεν φτάνουν, που λέει ο λαός. Την αντιπάθειά του αυτή την εξέφρασε δημοσία κι ένας άλλος τηλεοπτικός σταρ, που μας παριστάνει τον … απεσταλμένο του Θεού στην ελληνική τηλεόραση με ειδικές αμφιέσεις, αλλά που ταλανίζεται στα ελληνικά δικαστήρια με όλα όσα του καταγγέλλουν γυναίκες – θύματά του!!
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι, που τους καταλαβαίνω και τους κατανοώ. Ενώ έχουν καλή πρόθεση, εν τούτοις η σκληρότητα του τηλεοπτικού ρεπορτάζ δεν τους επιτρέπει να υλοποιήσουν τις επιθυμίες του. Συναισθάνομαι τον πόνο τους όταν μία ημέρα, ένας εξ αυτών με είχε καλέσει για ένα πολύ σοβαρό θέμα, αλλά οι συνεργάτες του μου είπαν να γυρίσω σπίτι μου διότι αναβάλλεται το θέμα, που θα πραγματευόμασταν, δεδομένου ότι προέκυψε ένα … σοβαρότερο θέμα (: «Έγκυος η Έλλη Κοκκίνου;»).
Το ξέρω. Το σημερινό αξιακό μας σύστημα, που θέλει να πιστεύει ότι την σήμερον ημέραν πρέπει να επιπλέουν οι φελλοί, ενώ ο χρυσός βυθίζεται!
Αυτά, προς το παρόν για την τηλεόραση, την «γυάλινη θεά»!..