Το θρυλικό «Αβέρωφ» και μια άγνωστη ιστορία του!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113936-3450
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 03/12/12 20:27
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Νεώτερη Ελλάδα, 00285-113936-3450
Περιγραφή:

Το θρυλικό «Αβέρωφ» και μια άγνωστη ιστορία του!..

Επικεφαλής των ελληνικών ναυτικών πολεμικών μονάδων και χάρη στην τόλμη του ναυάρχου Π. Κουντουριώτη, που επέβαινε σ' αυτό, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην κατανίκηση του τουρκικού στόλου και στην εξασφάλιση της ελληνικής ναυτικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Στη διάρκεια του β΄ βαλκανικού πολέμου, το 1913, βοήθησε στην κατάληψη της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης από τον ελληνικό στρατό!..

Πίνακας του Λουκούργου Κογεβίνα, που δείχνει το θωρηκτό «Αβέρωφ» να εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη το 1918!...

ΠΟΣΗ μελάνη έχει χυθεί, αλήθεια, για το θρυλικό θωρηκτό «Γώργιος Αβέρωφ»; Πόσοι και πόσοι ιστορικοί δεν έχουν κάνει ειδικές μελέτες και πόσοι άλλοι αρθρογράφοι ή ιστορικοί δεν έχουν ασχοληθεί με το ιστορικό αυτό πολεμικό πλοίο; Ας δούμε, όμως, τι αναφέρουν γι’ αυτό διάφοροι ερευνητές:

Το πολεμικό πλοίο «Γεώργιος Αβέρωφ», όπως είναι γνωστό, είναι το θρυλικό θωρηκτό του ελληνικού στόλου. Ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας και αγοράστηκε από την Ελλάδα το 1910. Ένα μέρος των χρημάτων πληρώθηκε από το κληροδότημα του Γεώργιο Αβέρωφ στο Ναυτικό Ταμείο και για το λόγο αυτό το θωρηκτό πήρε το όνομα του εθνικού ευεργέτη.
Το θωρηκτό έχει μήκος 131 μ., πλάτος 22 μ., βύθισμα 7,5 μ. (έμφορτο), εκτόπισμα 10.000 τόνους, δύναμη μηχανών 19.500 ίππους, ταχύτητα 23,5 κόμβους.

«Η ναυμαχία της Έλλης, 13 Δεκεμβρίου 1912» (π. 1913). Ελαιογραφία του Β. Χατζή, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας.

Στον α΄ βαλκανικό πόλεμο του 1912-1913 το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» ήταν ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου με ναύαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη και μετέφερε αγήματα πεζικού, που απελευθέρωσαν τα νησιά Λήμνο, Χίο, Λέσβο, Τένεδο και άλλα μικρότερα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δράση του κατά τις ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913). Εκεί, επικεφαλής των ελληνικών ναυτικών πολεμικών μονάδων και χάρη στην τόλμη του ναυάρχου Π. Κουντουριώτη, που επέβαινε σ' αυτό, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην κατανίκηση του τουρκικού στόλου και στην εξασφάλιση της ελληνικής ναυτικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Στη διάρκεια του β΄ βαλκανικού πολέμου, το 1913, βοήθησε στην κατάληψη της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης από τον ελληνικό στρατό. 

Μετά τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο (1914-1918), όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο στρατόπεδο των νικητών και η Τουρκία των ηττημένων, το θωρηκτό «Αβέρωφ» κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αγκυροβόλησε και παρέμεινε εκεί ως τη μικρασιατική καταστροφή, τον Αύγουστο του 1922. Κατά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο τέλος, αν και είχε πια παλιώσει, ήταν και πάλι ναυαρχίδα, όπως και κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1944. Σήμερα βρίσκεται παροπλισμένο στα νερά του Πόρου και λειτουργεί ως μουσείο!..

Μια άγνωστη ιστορία για το «Αβέρωφ»

Να σημειωθεί εδώ ότι ο γράφων σε μία από τις τηλεοπτικές εκπομπές του («Το Ντοκουμέντο της Εβδομάδος» της 23ης Ιουνίου 1993στην«Τηλετώρα») είχε προσκεκλημένο τον πλοίαρχο και κυβερνήτη του θρυλικού «Αβέρωφ», Παναγιώτη Κρέμο, ο οποίος είχε εκδώσει και σχετικό έργο για το πολεμικό αυτό πλοίο και περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο ο ναύαρχος Κουντουριώτης είχε «σαλέψει» την κοινή λογική των Τούρκων αξιωματούχων με τους αιφνιδιαστικούς ελιγμούς του «Αβέρωφ» και τη περίλαμπρη νίκη που κατήγαγε στη Λήμνο και στα Δαρδανέλια, λόγω του γεγονότος ότι ο ναύαρχος Κουντουριώτης ήταν απρόσμενος σ’ αυτούς τους νικηφόρους ελιγμούς, που οι Τούρκοι, λόγω ακριβώς των ελιγμών αυτών, δεν μπορούσαν να το στοχοποιήσουν με τα κανόνια τους και έχασαν τον αγώνα (!!)

Το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα του αγώνα του «Αβέρωφ» –όπως γράφει και η "Βικιπαίδεια"- συνετέλεσε στο μέγιστο βαθμό ώστε η Ελλάδα να μπει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο δύο χρόνια αργότερα, στο πλευρό των συμμάχων όπου ο τότε Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την έκβαση του πολέμου πέτυχε έναν τεράστιο διπλωματικό και πολιτικό θρίαμβο και δημιούργησε μια Ελλάδα που μόνο τα όνειρα των ποιητών του έθνους μπορούσαν να συλλάβουν, μέχρι να εμφανιστεί ξανά ο πατροπαράδοτος εχθρός της χώρας, ο διχασμός!

«Το στρατηγικό αποτέλεσμα της ναυμαχίας ήταν ο Τουρκικός στόλος να μην επιχειρήσει ξανά έξω από τα Δαρδανέλια κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν, αφήνοντας την κυριαρχία του Αιγαίου στον Ελληνικό στόλο»!..

Το Αβέρωφ όπως είναι σήμερα!

Αναντίρρητα –και πρέπει να τονιστεί- το ιστορικό πολεμικό μας πλοίο υπέστη και ορισμένες «βεβηλώσεις» από ορισμένους γηγενείς τα τελευταία χρόνια, αν θυμηθούμε, για παράδειγμα, έναν γάμο που έκανε πάνω σ’ αυτό γνωστή Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από όλα σχεδόν τα ελληνικά ΜΜΕ, αναγκάζοντας τους υπευθύνους να αναδιπλωθούν με μια ειδική ανακοίνωση που εξέδωσαν για το λάθος τους, αφήνοντας διάφορα μοντέλα να ποζάρουν με τις σεξιστικές εμφανίσεις τους πάνω στο θρυλικό πλοίο!

ΠΗΓΕΣ:
--Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος!
--Εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία»
--Τηλεοπτική εκπομπή «Το Ντοκουμέντο της Εβδομάδος»
--Διαδίκτυο