Το άγνωστο μέτωπο των Βαλκανικών Πολέμων!...

Κωδικός Πόρου: 00285-112103-3507
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 16/12/12 18:55
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάφορα Άρθρα, 00285-112103-3507
Περιγραφή:

 

Μία πολύ σημαντική και επιμορφωτική προσπάθεια έγινε από τη Βουλή τν Ελλήνων όπου έγιναν τα Εγκαίνια μίας έκθεσης με θέμα: «Το άγνωστο μέτωπο των Βαλκανικών Πολέμων η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών»!.. Αξίζει τον κόπο να την επισκεφθούν όλα τα Ελληνόπουλα!..

Από ένα Δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η Βουλή των Ελλήνων στις 14 Δεκεμβρίου 2012, πληροφορηθήκαμε κάτι πολύ ενδιαφέρον και επιμορφωτικό. Διαβάζουμε το περιεχόμενο:

«Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα εγκαινιάσει έκθεση με θέμα «Το άγνωστο μέτωπο των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών», την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 18.30΄. Την έκθεση διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία υπό την προεδρία του κ. Μεϊμαράκη.

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους, η έκθεση εστιάζει σε έναν άλλο αγώνα της εποχής εκείνης, λιγότερο γνωστό, ο οποίος ξεκίνησε παράλληλα με την απελευθέρωση και την προσάρτηση των νέων επαρχιών.

Η αφήγηση της έκθεσης, την επιστημονική επιμέλεια της οποίας έχει ο καθηγητής Βασίλης Γούναρης, αρχίζει με ιστορική αναδρομή στα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας 1912-1922 και αναπτύσσεται μέσα από τους βασικούς τομείς που απασχόλησαν τον διοικητικό μηχανισμό: την καταγραφή των πληθυσμών, τη διοικητική οργάνωση και τη στελέχωσή της, την εκπαίδευση και την οικονομία.

Φωτογραφίες, εφημερίδες, διοικητικές αποφάσεις και επίσημη αλληλογραφία, επιστολικά δελτάρια, πίνακες και χάρτες σκιαγραφούν τους στόχους, τις δυσκολίες, τα επιτεύγματα, αλλά και τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης στην προσπάθειά της για αρμονική ένταξη των πληθυσμών της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Σάμου, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Θράκης στις κοινωνικές και κρατικές δομές της εποχής.

Το υλικό προέρχεται από πλήθος φορέων, ανάμεσά τους το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, τα ΓΑΚ - Ιστορικά Αρχεία Μακεδονίας και Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και ιδιωτικές συλλογές από όλη την Ελλάδα, που διασώζουν σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας μας και εμπλουτίζουν σημαντικά την έκθεση.

Την αρχιτεκτονική επιμέλεια ανέλαβε η αρχιτέκτων Ναταλία Μπούρα.

Η έκθεση, που θα λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής των Ελλήνων, στη Λεωφόρο Αμαλίας 14, θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου 2013.

Περισσότερες πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας της θα αναρτηθούν προσεχώς στον επικαιροποιημένο ιστοχώρο του Ιδρύματος της Βουλής, http://foundation.parliament.gr»