Το δικαίωμα στα θρησκευτικά μας σύμβολα!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117542-3051
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 05/09/12 23:29
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Χριστιανισμός και Θρησκείες, 00285-117542-3051
Περιγραφή:

Το δικαίωμα στα θρησκευτικά μας σύμβολα!..

Με αφορμή μια περίεργη απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου σχετικά με το δικαίωμα των εργαζομένων να φορούν ή όχι σταυρό στο χώρο εργασίας τους, διαβάστε μια τοποθέτηση του πρώην βουλευτή κ. Αθανασίου Πλεύρη σχετικά με τον σταυρό στα σχολεία, σε μία συζήτηση που έγινε για θέματα παιδείας!..

Ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης

ΓΝΩΣΤΟ το θέμα: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας βοήθησε -λέει- σημαντικά δύο Βρετανίδες οι οποίες έχασαν τη δουλειά τους επειδή φορούσαν θρησκευτικά σύμβολα στο χώρο εργασίας τους, καθώς η υπόθεση προωθήθηκε πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η υπάλληλος ελέγχου εισιτηρίων στην British Airways Naida Eweida και η νοσηλεύτρια Shirley Chaplin απολύθηκαν επειδή φορούσαν σταυρό στο χώρο εργασίας τους!!!
Η Βρετανική αεροπορική εταιρία δήλωσε προς την Eweida ότι το ‘σύμβολο παραβίαζε την ομοιομορφία της στολής εργασίας’(!!!)
Το 2007, η British Airways άλλαξε πολιτική και επιτρέπει στους εργαζομένους να φορούν θρησκευτικά σύμβολα.
Η Eweida, από τη στιγμή της απόλυσής της, έχει δημιουργήσει κοινωνικό δίκτυο διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Χριστιανών να φορούν σταυρό.
Στην έτερη υπόθεση, η Shirley Chaplin βίωσε την απαγόρευση συνέχισης της εργασίας της σε νοσοκομείο του Exeter, επειδή αρνιόταν να κρύψει το σταυρό που φορούσε.
Τα Αγγλικά Δικαστήρια δεν δικαίωσαν τις δύο γυναίκες, τα οποία και αποφάσισαν ότι ‘το δικαίωμα να φορούν σταυρό δεν είχε ως βάση εγγύησης τον Ευρωπαϊκό νόμο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων’ (!!!).
Εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας δήλωσε ότι η εν λόγω απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου είναι "ανησυχητική" υπό το φως της "απόρριψης της ταυτότητας καταγωγής τους από την Ευρώπη", και ιδιαίτερα υπό το γεγονός ότι οι απαγορεύσεις αυτές δεν ισχύουν για τις άλλες θρησκείες…
Πλέον, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχει υποβάλει μια νέα ανάλυση σχετικά, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επανεξετάσει την υπόθεση των δύο γυναικών το Σεπτέμβριο.

Τι είχε πει στη Βουλή ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης

Με αφορμή, λοιπόν, το παραπάνω θέμα, ας θυμηθούμε τι είχε πει στη Βουλή των Ελλήνων για το θέμα των θρησκευτικών μας συμβόλων ο τότε βουλευτής κ.Αθανάσιος Πλεύρης:

«…ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ, κύριος Αθανάσιος Πλεύρης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά είναι πολύ σημαντικό όταν ερχόμαστε εδώ να μιλήσουμε για ένα νομοσχέδιο για την παιδεία και πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο αυτό το οποίο έρχεται ευαγγελίζεται τις τομές και πραγματοποιεί τις τομές τις οποίες ευαγγελίζεται ή τελικά τα παραθέτει όλα με ένα τρόπο που θα μείνουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Υπουργού, όποτε θέλει να βγάλει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.
Κυρία Υπουργέ, εμείς πραγματικά στις βασικές αρχές και τους άξονες του νομοσχεδίου θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σύμφωνοι, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ως γενικές αρχές. Και ειπώθηκε πριν και από τον Εισηγητή σας και από τον πρώτο ομιλητή σας, τον ΑΣΕΠ φυσικά ο καθένας τον θέλει.
Είναι βέβαιο ότι έχουμε έρθει στην εποχή που όλος αυτός ο κόσμος που διόρισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έφερε την κατάσταση του δημοσίου σε αυτό το αδιέξοδο που έχουμε τώρα, ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους. Πρέπει πλέον να καταλάβουν τα δυο μεγάλα κόμματα και κυρίως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που αφειδώς διόριζε την δεκαετία του ’80 ότι το δημόσιο δεν είναι παράδεισος και ότι το δημόσιο είναι σοβαρό πρόβλημα για την ανάπτυξη του τόπου. Όμως, σας το λέμε και θέλουμε να μας απαντήσετε σε αυτό όταν τοποθετηθείτε: ειδικά για τους τριτέκνους και τους πολυτέκνους σε μια εποχή σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να ανεβάσουμε τους δημογραφικούς δείκτες εκεί και μόνο εκεί μπορείτε να κάνετε μια εξαίρεση. Και μπορείτε σ’ αυτούς τους ανθρώπους να δίνεται η δυνατότητα, για να υπάρχει κίνητρο να γεννιούνται παιδιά για να πηγαίνουν στα σχολεία.
Στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών δυστυχώς, για εσάς ενδεχομένως ευτυχώς –και όταν λέω εσάς εννοώ για την πολυπολιτισμική κουλτούρα που χαρακτηρίζει το Υπουργείο σας- το να είναι το 60% των παιδιών, στα σχολεία στην Κυψέλη, παιδιά μεταναστών ενδεχομένως να σας αρέσει. Εμάς είναι κάτι που δεν μας αρέσει και θέλουμε να γεννιούνται περισσότερα ελληνόπουλα.
Ερχόμαστε στο δεύτερο που λέει το νομοσχέδιο. Έρχεστε και λέτε αξιολόγηση. Και πράγματι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των σχολείων. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή συνδικαλιστές να κάνουν ότι θέλουν. Και μόνο το γεγονός, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι η ΟΛΜΕ διαφωνεί μ’ αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να μας προβληματίσει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μόνο το γεγονός ότι η ΟΛΜΕ εκφράζει αντίθετη άποψη.
Και για να μην ξεχνιόμαστε τον προηγούμενο Δεκέμβρη που καιγόταν η Αθήνα υπήρχαν δάσκαλοι και καθηγητές που έπαιρναν τα παιδιά και πήγαιναν στα αστυνομικά τμήματα και τα έβαζαν να πετάνε πέτρες. Δυστυχώς και αυτοί οι καθηγητές και οι δάσκαλοι διδάσκουν τα παιδιά μας. Και δεν είμαστε περήφανοι για το σχολείο που έχουμε. Και πρέπει να γίνεται αξιολόγηση.
Όμως, σας το είπε ο εισηγητής μας, τόσο στην αξιολόγηση των σχολείων, όσο και αργότερα στα προσόντα που πρέπει να έχει ο εκπαιδευόμενος πρέπει να έχουμε αντικειμενικά κριτήρια. Δεν μπορώ να καταλάβω. Επτά μήνες που κάνατε αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορούσατε να πείτε ακριβώς ποια θα είναι τα κριτήρια που πώς αξιολογείται τελικά ο εκπαιδευόμενος; Σας είπαμε μια φοβία: αυτή τη στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να είναι τόσο υποκειμενικά τα κριτήρια με τα οποία τελικά θα μπαίνουν όσοι θέλετε.
Μάλιστα μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση αυτό που βλέπω στο άρθρο 13, για τους σχολικούς συμβούλους, κυρία Υπουργέ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πηγαίνουμε στην αξιοκρατία. Είναι δυνατόν να έχει 6 μονάδες το διδακτορικό και 15 μονάδες η συνέντευξη;
Κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εσείς φωνάζατε για την συνέντευξη. Το θυμάστε; Θυμάστε που εδώ ο κ. Ραγκούσης πανηγύριζε ότι καταργεί την συνέντευξη; Και έρχεται ένα νομοσχέδιο εδώ και μας λέει «για τους σχολικούς συμβούλους αξιολογώ με 6 μονάδες το διδακτορικό δίπλωμα» που το διδακτορικό δίπλωμα σημαίνει ότι κάποιος έχει κάνει δουλειά. «Και αξιολογώ με 15 μονάδες την συνέντευξη για να δούμε την προσωπικότητα» γενικώς και αορίστως από μια επιτροπή. Από μια επιτροπή που μπορεί να αποτελείται από, συμπαθέστατους κατά τα άλλα, ανθρώπους με τους οποίους όμως εμείς μπορεί να διαφωνούμε πλήρως στον τρόπο που θέλουν την ελληνική εκπαίδευση, τύπου Θάλειας Δραγώνα, που έχετε στο Υπουργείο σας, ή την κ. Ρεπούση.
Ερχόμαστε στο θέμα των Κολλεγίων. Μην φοβάστε στην Αριστερά, κύριε Υπουργέ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μεγάλη ευθύνη. Δεν μπήκε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και είμαστε εγκλωβισμένοι επειδή τότε τσακώνονταν ο νυν Πρωθυπουργός με τον Βενιζέλο για το τι θα κάνει τελικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο άρθρο 16. Αν ήσασταν μέσα θα τα είχαμε λύσει όλα αυτά. Αλλά σας ρωτώ, Υπουργέ. Το καλύτερο κολλέγιο που έχει η χώρα είναι το Deere. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, αυτό είναι. Και θα δώσετε επαγγελματικά δικαιώματα σε χίλια δύο άλλα και εκεί θα πείτε όχι;
Και σας ρωτώ ευθέως. Κάποιος έχει τελειώσει το Deere και πηγαίνει και κάνει μεταπτυχιακό σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτά τα προσόντα στέλεχος του Υπουργείου σας κατάφερε να γίνει και καθηγητής πανεπιστημίου, κατάφερε να κάνει και αναγνώριση στο ΔΙΚΑΤΣΑ. Μάθετε ότι κάποιος δεν μπορεί να αναγνωρίσει στο ΔΙΚΑΤΣΑ μ’ αυτά τα προσόντα. Θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα ή δεν θα έχει; Αναρωτιέται ο κόσμος. Έχει μπερδευτεί. Με πιάνουν άτομα και μου λένε ότι «εγώ ήμουν σε αμερικάνικο κολλέγιο και έχω κάνει μεταπτυχιακό σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μου αναγνωρίζονται ή όχι τα επαγγελματικά δικαιώματα;»
Κυρία Υπουργέ, για να τελειώσουμε -επειδή πολλές φορές εδώ πέρα ακούγονται πράγματα, τα οποία δεν ισχύουν και είναι εν γένει σ’ αυτό και η παιδεία- άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τις εικόνες στα σχολεία που κάποιοι του πολυπολιτισμού, Αστέριε Ροντούλη, ενοχλούνται.
Ακούστε τι έγινε στη Γερμανία, γιατί μας λένε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν αυτά. Μια Τουρκάλα Υπουργός, η Αϊγκούλ Οσγκάν, για την ακρίβεια Γερμανίδα δευτέρας γενεάς είπε στην κάτω Σαξονία ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο σταυρός στα σχολεία. Υπουργός στην Κάτω Σαξονία.
Τι λέει τώρα ο Πρωθυπουργός, για να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη και τα παραμύθια που μας λένε εδώ πέρα οι νεοταξίτες. Ο Κρίστιαν Γκούλπ είπε: Τα Χριστιανικά σύμβολα είναι ευπρόσδεκτα στα σχολεία μέσα στη Γερμανία. Ο Στέφαν Μίλερ, ο υπεύθυνος του Τσε Ντε Ου σε όλη τη Γερμανία για την εκπαίδευση, είπε: πολιτικοί που πρεσβεύουν την απαγόρευση του σταυρού από τα σχολεία, μάλλον πρέπει να αναλογιστούν κατά πόσο ανήκουν στις τάξεις ενός χριστιανικού κόμματος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αυτά γίνονται στην Ευρώπη και τα παραμύθια των νεοταξιτών ότι δεν υπάρχουν εικόνες που θα προωθήσετε αργότερα, ας τα αφήσουμε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)…»

(Από τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ της Τρίτης ,4 Μαΐου 2010)