Πώς συνδέονται – άραγε- η Θρησκεία με την Ειρήνη και το Ολυμπιακό Ιδεώδες;

Κωδικός Πόρου: 00285-117559-66
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 28/03/11 15:15
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Χριστιανισμός και Θρησκείες, 00285-117559-66
Περιγραφή:

Η θεματολογία ενός Συνεδρίου, το οποίο δείχνει πρώτα απ’ όλα το σύνδεσμο των Αγώνων με το Θείο, που τότε εξέφραζαν οι Θεοί των Ελλήνων, και τους οποίους επικαλούνταν όλοι οι συμμετέχοντες τότε!

ΟΜΙΛΙΑ
ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κυρίας ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ η με θέμα « Θρησκεία, Ειρήνη και Ολυμπιακό Ιδεώδες» Μαρούσι 10-11 / 8 2004

Επιθυμώ καταρχήν να μεταφέρω τον επίσημο θερμό χαιρετισμό της Βουλής των Ελλήνων προς την συγκαλούμενη με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Βαρθολομαίου με την συνεργασία του Δήμου Αμαρουσίου Διαθρησκευτική Συνάντηση, καθώς και τις θερμές ευχές όλων των συναδέλφων μου για την επιτυχία του Συνεδρίου.

Είναι μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό, καθώς διατρανώνει με τον πλέον έγκυρο τρόπο την πνευματική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτήν που επιθυμεί η Ελλάδα να αναδείξει, αυτήν που επιθυμούμε όλοι να αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις μελλοντικές διοργανώσεις.

Η σύνδεση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων με τα τρία θεμελιώδη για τον άνθρωπο κεφάλαια ζωής, δηλαδή με την Θρησκεία, την Ειρήνη και το Ολυμπιακό ιδεώδες, την οποία σύνδεση θα τεκμηριώσουν οι εκλεκτοί ομιλητές του Συνεδρίου, δίνει σε όλο της το πλάτος και βάθος το πνευματικό νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων, που καθιέρωσαν στην Ολυμπία οι μακρινοί πρόγονοί μας:

Η θεματολογία του Συνεδρίου δείχνει πρώτα απ’ όλα το σύνδεσμο των Αγώνων με το Θείο, που τότε εξέφραζαν οι Θεοί των Ελλήνων, και τους οποίους επεκαλούντο όλοι οι συμμετέχοντες τότε.

Πέρα από αυτό όμως εκφράζει την πεμπτουσία των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι η Ολυμπιακή εκεχειρία, δηλαδή εκφράζει την νομοτελειακή σχέση με την ειρήνη. Και τέλος η αναφορά στο ολυμπιακό ιδεώδες υποδηλώνει τις αρετές, που απαραίτητα συνοδεύουν την ολυμπιακή άμιλλα, όπως είναι η εντιμότητα, η δικαιοσύνη, η υπακοή στους κανόνες, η αυτοπειθαρχία, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο.

Η χώρα μας έχει καταβάλλει, σεβαστοί Πατέρες και κυρίες και κύριοι, υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διοργανώσει υποδειγματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι μόνο τεχνικά και επικοινωνιακά, αλλά και αγώνες που θα ενσαρκώσουν τις παραπάνω αρχές και αξίες. Το τελευταίο αυτό είναι, ιδιαιτέρως στην εποχή μας, αναγκαίο καθώς στον κόσμο όλο διαπιστώνονται δραματικές εκτροπές από το αρχαίο πνεύμα του Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού: Πολεμικές συγκρούσεις όπου ηθελημένα ή αθέλητα συμπαρασύρονται και οι θρησκείες, συνθήκες κοινωνικού, φυλετικού ή οκονομικού αποκλεισμού, που οδηγούν συνανθρώπους μας στην εξαθλίωση, τρόποι συμπεριφοράς που μεταβάλλουν τον άνθρωπο από εικόνα και ομοίωση του Θεού σε αντικείμενο ή ευτελές μέσο επίτευξης άλλων στόχων, όλα αυτά δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις, στις οποίες οφείλουμε να αντιδράσουμε. Και πρώτες οι επίσημες οργανωμένες θρησκείες φέρουν το βάρος αυτό, καθώς όλες εμπεριέχουν στις αρχές και τα δόγματα, που πρεσβεύουν, την επικράτηση της ειρήνη, την αγάπη για τον άνθρωπο, την καλλιέργεια αξιών και αρετών που προάγουν την κοινωνική συμβίωση.

Είναι συνεπώς άξια συγχαρητηρίων η πρωτοβουλία αυτή του διαλόγου των θρησκειών, που επιδιώκει η Διαθρησκευτική Συνάντηση, και πραγματικά αξιέπαινη η συστράτευση και των επίσημων θρησκειών στην προσπάθεια επανασύνδεσης των Ολυμπιακών Αγώνων με τις πνευματικές πηγές τους. Η επανασύνδεση γίνεται στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και από ένα τέτοιο μοναδικό, παγκόσμιας εμβέλειας και σημασίας εγχείρημα, όπως είναι άλλωστε και οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Λόγος του Θεού, όπως μεταφέρεται στον κόσμο από τους Λειτουργούς του.

Μέσα στο πνεύμα αυτό συγχαίρω και πάλι τους πνευματικούς και οργανωτικούς συντελεστές της Διαθρησκευτικής Συνάντησης και εκφράζω τις ευχές των συναδέλφων μου για την επιτυχία των υψηλών στόχων του Συνεδρίου.

ΠΗΓΗ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ