Κλείνει το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο;

Κωδικός Πόρου: 00285-117526-7601
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 08/09/15 20:31
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Χριστιανισμός και Θρησκείες, 00285-117526-7601
Περιγραφή:

Κλείνει το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο;

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και η Γενική Εφορεία Μουσείων ανακοίνωσαν ότι ο χώρος της Παναγίας Σουμελά, που λειτουργεί ως μουσείο, θα παραμείνει κλειστός για ένα περίπου χρόνο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα αναστήλωσης και ενίσχυσης του μνημείου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα έργα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, ειδικά σε ότι αφορά τη στήριξη των βράχων για να μην υπάρξει κίνδυνος για κανέναν επισκέπτη. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου (για ένα περίπου χρόνο). Ας ευχηθούμε ότι οι εργασίες αναστήλωσης θα ολοκληρωθούν τελικά μέχρι το 15Αύγουστο του 2016 και θα δοθεί κανονικά η άδεια για την 7η επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά...

ΕΙΝΑΙ γνωστή σε όλους τους Έλληνες η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά. Μία Μονή, που βρίσκεται στο όρος Μελά στον Πόντο, αφιερωμένη στην Παναγία. Κατά την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας, που ζωγράφισε ο ευαγγελιστής Λουκάς, βρισκόταν στην Αθήνα και λεγόταν Παναγία η Αθηνιώτισσα, ώσπου την έφερε στη Θήβα ο μαθητής του Λουκά Ανανίας. Από εκεί η εικόνα βρέθηκε με τρόπο θαυματουργό στο όρος Μελά συνοδευόμενη από τους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, τους ιδρυτές της μονής Σουμελά.

Το 386 οι μοναχοί, με τη συμπαράσταση των μοναχών του Βαζελώνα και τη βοήθεια του δούκα Αυγουστάλιου Κορτίκιου (σύμφωνα με το Σ. Ιωαννίδη), έχτισαν, σκαλιστό στο βράχο, το ναό της Σουμελιώτισσας. Το μοναστήρι γνώρισε κατά καιρούς επιδρομές βαρβάρων και ερημώσεις, δύο από τις οποίες ήταν καταστροφικές. Οι επιδρομείς πήραν όλα τα τιμαλφή και τα κειμήλια της μονής, σκότωσαν όσους μοναχούς συνέλαβαν, έκοψαν την εικόνα στα δύο, αλλά φωτιά που ξεπήδησε από το εικόνισμα κατέκαψε τη γύρω περιοχή, που από τότε ονομάστηκε Κεκαυμένα ή Καμένα. Η εικόνα, ωστόσο, βρέθηκε στη θέση της, όπως και η κάρα του αγίου Βαρνάβα, που οι επιδρομείς είχαν ρίξει στον ποταμό Πυξίτη.

Τον 7ο αιώνα η μονή ερημώθηκε και ανακαινίστηκε από τον όσιο Χριστόφορο, έναν αγράμματο χωρικό καταγόμενο από το παρακείμενο χωριό Γαζαρή. Τα 1760 το μοναστήρι κάηκε, αλλά λίγο αργότερα ξαναχτίστηκε.

Τη μονή ευεργέτησαν ιδιαίτερα οι Μεγάλοι Κομνηνοί, κυρίως ο Αλέξιος Γ’ (1349-1390), ο οποίος όταν διασώθηκε από ένα επικίνδυνο ταξίδι στη θάλασσα, απέδωσε τη σωτηρία του στην επέμβαση της Παναγίας Σουμελά. Πήγε προσκυνητής στη μονή και πρόσταξε να οχυρωθεί το μοναστήρι, να χτιστούν νέα κελιά, να χορηγηθεί ατέλεια στη μονή και γύρω της να εγκατασταθούν πάροικες οικογένειες για να την προστατεύουν και να τη φυλάσσουν.

Εξαρχιακά προνόμια αναγνωρίστηκαν από πολύ νωρίς στο μοναστήρι της Σουμελά. Τα προνόμια αυτά επικυρώθηκαν, μετά την επικράτηση των Οθωμανών, πολλές φορές από πατριάρχες και σουλτάνους.

Η μονή, έπειτα από τη μικρασιατική καταστροφή, ανιστορήθηκε το 1952, στην Καστανιά Βερμίου, από το ομώνυμο σωματείο, ιδρυτής του οποίου ήταν ο Φ. Κτενίδης.

Κλείνει το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο!

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και η Γενική Εφορεία Μουσείων ανακοίνωσαν ότι ο χώρος της Παναγίας Σουμελά, που λειτουργεί ως μουσείο, θα παραμείνει κλειστός για ένα περίπου χρόνο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα αναστήλωσης και ενίσχυσης του μνημείου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα έργα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, ειδικά σε ότι αφορά τη στήριξη των βράχων για να μην υπάρξει κίνδυνος για κανέναν επισκέπτη. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου (για ένα περίπου χρόνο).

Ας ευχηθούμε ότι οι εργασίες αναστήλωσης θα ολοκληρωθούν τελικά μέχρι το 15Αύγουστο του 2016 και θα δοθεί κανονικά η άδεια για την 7η επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά... [Πηγή πληροφορίας: http://epontos.blogspot.gr/]