Οι Βρυξέλλες ρίχνουν πλέον το βλέμμα τους στην Εκκλησία της Ελλάδος;

Κωδικός Πόρου: 00285-112332-1049
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 31/08/11 17:48
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Εκκλησία της Ελλάδος, 00285-112332-1049
Περιγραφή:

Οι Βρυξέλλες ρίχνουν πλέον το βλέμμα τους στην Εκκλησία της Ελλάδος;

Παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι δίνει ειδικό βάρος στην Εκκλησία της Ελλάδος! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προ καιρού άγνωστη στο ευρύ κοινό επίσκεψη Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Ανωτέρων Κληρικών, Συνεργατών της Εκκλησίας της Ελλάδος και διακεκριμένων Νομικών και Δικαστικών, στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες!

Μια άποψη της αίθουσας συνεδριάσεων στο Berlaymont, όπου έλαβαν χώρα οι συζητήσεις.

Κατόπιν προσκλήσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Ανωτέρων Κληρικών, Συνεργατών της Εκκλησίας της Ελλάδος και διακεκριμένων Νομικών και Δικαστικών, στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες, από 14 έως 16 Οκτωβρίου 2008.

Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες :
Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος
Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, και
Παροναξίας κ. Καλλίνικος

οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες :
Παρασκευάκος Νεκτάριος, Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Συντονιστής Υποθέσεων της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος και συντόνισε το πρόγραμμα της επίσκεψης ,
Αβραμιώτης Αντώνιος, Δ/ντης Διοικήσεως της Ε.Κ.Υ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος,
Παπαθανασίου Χρυσόστομος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,
Νικολόπουλος Ιερώνυμος, Γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,
Καραμούζης Ιωάννης, Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος,
Ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Τσουρός, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων και Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
και οι :
Αντώνιος Ζαμπέλης, Γεν. Δ/ντης της Ε.Κ.Υ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος,
Διονύσιος Γιαννακόπουλος, Αρεοπαγίτης,
Χριστινάκη Ειρήνη, Τακτική Καθηγήτρια του Κανονικού Δικαίου στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νομική Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Μποτής Γεώργιος, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,
Καλλιούρης Νικόλαος, Δικηγόρος,
Καλλιούρη Δέσποινα, Δικηγόρος,
Κατσέλης Ιωάννης, Δικηγόρος,
Κατσέλης Στυλιανός, Δικηγόρος,
Παπαϊωάννου Λουκάς, Δικηγόρος,
Σκιαδά Θεοδώρα, Δικηγόρος, και
Δρ. Νικόλαος Πετρόπουλος, Μεταφραστής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας των Ελλήνων επισκεπτών με τον Σλοβάκο Επίτροπο κ. Ján Figel μέσα στο κτίριο Berlaymont, όπου και η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι επισκέπτες συναντήθηκαν με τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα και τους Βοηθούς Επισκόπους Ευμενείας κ. Μάξιμο και Σινώπης κ. Αθηναγόρα, με τους Ευρωβουλευτές κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, κα Ευαγγελία Τζαμπάζη και κ. Δημήτριο Παπαδημούλη, με τον Έλληνα Επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Σταύρο Δήμα και τον Σλοβάκο Επίτροπο για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση κ. Jan Figel, με τον Εξοχ. Πρέσβη της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στην Ε.Ε., Εξοχ. Πρέσβη κ. Βασίλειο Κασκαρέλλη, τον Σύμβουλο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Εκκλησιών κ. Jorge Cesar Das Neves, τον κ. Χρήστο Καθάριο, Διευθυντή Μονάδας στη Γεν. Διεύθυνση Διεύρυνσης του Συμβουλίου της Ε.Ε., τον κ. Γεώργιο-Σταύρο Κρεμλή, Διευθυντή Μονάδας της Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τον κ. Axel Wallden, Διευθυντή Μονάδας στη Γεν. Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ.Θεόδωρο Καλλιάνο, της Γεν. Διεύθυνσης Μετάφρασης, την κ. Βαρβάρα Κάζιρα, της Γεν. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, και την κ. Δάφνη Γώγου της Γεν. Διεύθυνσης Ειρήνης, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο μέλλον της Ευρώπης και στην συνθήκη της Λισαβώνας, στον διάλογο της Ε.Ε. με τις Εκκλησίες, στην σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε., στην ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα, στην μετανάστευση και στη διεύρυνση της Ε.Ε.

Προ της αναχωρήσεως των διακεκριμένων επισκεπτών από τις Βρυξέλλες, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εκκλησιών κ. Jorge Cesar Das Neves, παρέθεσε επίσημο γεύμα, εκ μέρους του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso, στο κτίριο BERLAYMONT, όπου και η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Έλληνες επισκέπτες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους και τις ευχαριστίες τους προς τους διοργανωτές αυτής της επίσκεψης και ιδιαίτερα προς τον κ. Ιερόθεο Παπαδόπουλο, Διευθυντή του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.