Τι έγραφε ο Αλέκος Σακελλάριος για τον … Άγγελο Σακκέτο;

Κωδικός Πόρου: 00285-114730-1335
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 11/10/11 18:18
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Τέχνη και Πολιτισμός!.., 00285-114730-1335
Περιγραφή:

Τι έγραφε ο Αλέκος Σακελλάριος για τον … Άγγελο Σακκέτο;

Ένα συγκινητικό χρονογράφημα του αξέχαστου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα, Αλέκου Σακελλάριου, για τον εργάτη του θεατρικού λόγου, Άγγελο Σακκέτο, κάνοντας κριτική στο πρώτο έργο, που κυκλοφόρησε, για το ελληνικό θέατρο, το οποίο έφερε τον τίτλο: «Φάκελλος: Ελληνικό Θέατρο» (Αθήναι, 1980).

Αλέκος Σακελλάριος: Ο μεγάλος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας.

Ο Αλέκος Σακελλάριος (1913-1991), ως γνωστό, υπήρξε ένας μεγάλο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, που σκόρπιζε με το πηγαίο χιούμορ του το γέλιο σε όλη την Ελλάδα. Κι όχι μόνον!...
Γεννήθηκε στην Αθήνα και πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Άρχισε να γράφει έργα για το μουσικό θέατρο από το 1934 και για την πρόζα από το 1944. Συνεργάστηκε με το Χρήστο Γιαννακόπουλο στη συγγραφή πολλών επιθεωρήσεων και θεατρικών έργων, όπως «Το ρόδο του Ισπαχάν», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ένας ήρωας με παντόφλες», «Δεσποινίς ετών 39», «Δελησταύρου και Υιός», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Ένα βότσαλο στη λίμνη», «Υπάρχει και φιλότιμο», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» κ.ά. Πολλά από τα θεατρικά του έργα τα μετέφερε ο ίδιος και στον κινηματογράφο, όπως οι ταινίες «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948), «Ένα βότσαλο στη λίμνη» (1952), «Δεσποινίς ετών 39» (1954), «Δελησταύρου και Υιός» (1957), «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» (1959), «Όταν λείπει η γάτα» (1962), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965) κ.ά. Υπολογίζεται ότι γύρισε περίπου 70 κινηματογραφικές ταινίες, ενώ έγραψε και περίπου 185 θεατρικά έργα.
Επίσης έγραψε στίχους τραγουδιών (υπολογίζονται σε 1.500), πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχίες, όπως τα τραγούδια «Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Παλιά γειτονιά» κ.ά. Παράλληλα, εργάστηκε ως χρονογράφος στις εφημερίδες «Απογευματινή», «Ακρόπολις» και «Ελεύθερος Κόσμος».

Αριστερά: Το βιβλίο του Άγγελου Π. Σακκέτου: «Φάκελλος: Ελληνικό Θέατρο», Αθήναι 1980. Δεξιά: Ο συγγραφέας του έργου στην ηλικία, που έγραψε το έργο αυτό (30 ετών) και για το οποίο ο Αλέκος Σακελλάριος εξέφρασε τα καλύτερα λόγια!...

Τι έγραψε για τον Άγγελο Σακκέτο!..

Ο Αλέκος Σακελλάριος, για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες. Απόδειξη του γεγονότος τούτου ήταν η γνωριμ΄λια του με τον Άγγελο Σακκέτο, που τότε ξεκινούσε τα πρώτα δημοσιογραφικά και συγγραφικά του βήματα.
Όταν έλαβε το πρώτο βιβλίο του Άγγελου Π. Σακκέτου: «Φάκελος: Ελληνικό Θέατρο», ο Αλέκος Σακελλάριος, χωρίς χρονοτριβή, έγραψε αμέσως στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος», που τότε συνεργαζόταν, το παρακάτω χρονογράφημα με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου 1980. Ας το διαβάσουμε:

Το χρονογράφημα του Αλέκου Σακελλάριου, για το βιβλιο του Άγγελου Π. Σακκέτου: «Φάκελος: Ελληνικό Θέατρο» (Τόμος Α΄), Αθήναι 1980, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 1980.
«Φάκελος: Ελληνικό θέατρο»

«Ευτυχώς που υπάρχουνε και μερικοί νέοι και άξιοι άνθρωποι, σαν τον κ. Άγγελο Σακκέτο, γεμάτοι άδολη αγάπη για το θέατρό μας. Έχω εδώ μπροστά μου τον πρώτο τόμο του έργου του, με τον τίτλο «Φάκελος: Ελληνικό θέατρο» και έχω μείνει κατάπληκτος με το περιεχόμενο των τετρακοσίων τριάντα σελίδων του. Πώς τα κατάφερε να το συγκεντρώση, όλο αυτό το υλικό, να το ταξινομήση και να το σχολιάση τόσο σωστά, τόσο αμερόληπτα; Πριν όμως προχωρήσω παρακάτω, θα ήθελα να σας παραθέσω το γράμμα που μου έστειλε ο κ. Άγγελος Σακκέτος μαζί με το τόσο αξιόλογο βιβλίο του. Μου γράφει, λοιπόν:
«Από μικρός είχα ένα όνειρο, μια φιλοδοξία και ένα χρέος: Το όνειρό μου ήταν να γίνω ένας καλός δημοσιογράφος και να «χτυπώ» οποιαδήποτε ασχήμια έβλεπα σ’ αυτή τη ρημάδα τη ζωή... Η φιλοδοξία μου ήταν να μπορούσα κάποτε να ζούσα από κοντά το θέατρο που μου χάρισε και μου χαρίζει δυνατές συγκινήσεις όσες φορές ανοίγει η αυλαία ή χαμηλώνουν τα φώτα της ράμπας...
Το χρέος μου ήταν και παραμένει μεγάλο: Πρέπει να ξεπληρώσω τη βοήθεια που μου προσέφεραν τα δύο Π.Ι. Κ.Π.Α. (Βούλας και Πεντέλης) όταν, παράλυτος από πολιομυελίτιδα, κατάφεραν να με «στήσουν» στο ένα (τουλάχιστον) πόδι και να μου «γειάνουν» τα δύο μου χέρια (ίσα-ίσα να γράφω...).
Το όνειρό μου δεν ξέρω αν έγινε πραγματικότητα. Η φιλοδοξία μου μπορώ να «ψελλίσω» ότι ικανοποιήθηκε εκδίδοντας το έργο «Φάκελος: Ελληνικό Θέατρο», που φέρνει κάπως κοντά στο Θέατρο...
Το χρέος μου θα εκπληρωθεί αν αυτό το έργο πωληθεί και τα κέρδη διατεθούν σε ένα από τα δύο Π.Ι.Κ.Π.Α. γιατί σαν εργαζόμενος (τα πρωινά δουλεύω στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) δεν μπορώ να προσφέρω τίποτα άλλο. Τίποτα άλλο...»
Δεν ξέρω τι κέρδη θα προκύψουν και αν θα προκύψουν κέρδη, δεδομένου ότι ένα καλό βιβλίο συνήθως δεν πραγματοποιεί κέρδη. Η προσφορά, όμως, του κ. Σακκέτου είναι μια προσφορά μεγάλης αξίας για το Ελληνικό θέατρο. Και θα πρέπει τα δύο Π.Ι.Κ.Π.Α. να είναι υπερήφανα που καταφέρανε να αποδώσουνε στην κοινωνία υγιή έναν άνθρωπο τόσο άξιο, τόσο πολύτιμο, τόσο χρήσιμο για το Ελληνικό θέατρο.
Το βιβλίο του κ. Σακκέτου δεν είναι εύκολο να το κατατάξη κανείς σε μια κατηγορία.Τι είναι; Ρεπορτάζ είναι; Μελέτη είναι; Ιστορία είναι; Κριτική είναι; Τι είναι; Απ’ όλα είναι. Και είναι τέλειο σε όλα.
Σαν ένας άνθρωπος τοΰ θεάτρου κι’ εγώ, αισθάνομαι την υποχρέωσι να του πω: Ευχαριστώ.»
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» κι από τον Άγγελο Σακκέτο για τον μεγάλο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα και πραγματικό άνθρωπο, τον Αλέκο Σακελλάριο, με τον οποίον συνδέθηκε και με μεγάλη φιλία!...

Επιμέλεια - Παρουσίαση:

ΜΑΡΙΑ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ηθοποιός  και τραγουδίστρια