Νοσταλγώντας την ζωγραφική του χθες!..

Κωδικός Πόρου: 00285-114722-3784
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 18/02/13 20:28
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Τέχνη και Πολιτισμός!.., 00285-114722-3784
Περιγραφή:

Νοσταλγώντας την ζωγραφική του χθες!..

Μια νοσταλγική περιδιάβαση στο χθες μέσα από το χρωστήρα της χαρισματικής Ελληνίδας ζωγράφου, Ιωάννας Ξέρα, η οποία μας θυμίζει μέρες εκπαιδευτικής χάριτος, με ανθρώπους όπως ήσαν κάποτε οι άλλοι μεγάλοι ζωγράφοι (Τσαρούχης, Γκίκας, Γραμματικόπουλος, Τάσος κ.λπ.) και οι οποίοι στόλιζαν κυριολεκτικά τα βιβλία που διαβάζαμε σαν μαθητές των σχολείων της πατρίδας μας!..

Η Ελληνίδα ζωγράφος, Ιωάννα Ξέρα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ τα ζωγραφικά έργα της εξαίρετης Ελληνίδας ζωγράφου, Ιωάννας Ξέρα, με πραγματική συγκίνηση ο γράφων αναμιμνήσκεται μέρες εκπαιδευτικής ωραιότητας και χάριτος. Ήταν οι εποχές που όταν παίρναμε βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (πριν και μετά την δωρεάν παιδεία που όντως υλοποίησε ως όραμα πολλών πολιτικών ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος «Γέρος της Δημοκρατίας»), το πρώτο πράγμα που χαιρόμασταν ήταν η ομορφιά των εξωφύλλων, που κοσμούσαν εικόνες, όπως αυτές που απεικονίζει η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Ιωάννα Ξέρα, στα δικά της έργα!

Από πού ν’ αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει; Μήπως από το γεγονός ότι ακόμη και οι φράσεις που έχουν μείνει στη μνήμη μας (- Ἕλλη, νά ἕνα μῆλο… Λόλα, νά ἕνα ἄλλο… Ἄννα, νά μῆλα… κλπ) συνοδεύονται πάντα από εικόνες οι οποίες δεν λησμονούνται ποτέ;

Και πώς να λησμονήσει κανείς παρόμοιες εικόνες όταν αυτές ταυτίζονταν με την ίδια τη ζωή μας στην ύπαιθρο, που με τόση γλαφυρότητα απεικονίζει η Ιωάννα Ξέρα στα πανέμορφα έργα της; Ακόμη περισσότερο όταν ξέρεις ότι ο χρωστήρας που μαγεύει την παιδική σου ύπαρξη είναι από χέρια που δοκιμάστηκαν κι αυτά στη ζωή τους;

Η Ιωάννα Ξέρα, για παράδειγμα, πέρασε πολλές και σκληρές δοκιμασίες (οι γονείς της με σοβαρές ασθένειες, «έφυγαν» την ώρα που η ίδια τους χρειαζόταν όσο ποτέ άλλοτε), αλλά δεν το έβαλε κάτω. Όχι μόνον κατάφερε να ζωγραφίσει αρκετά έργα, αλλά στο παρελθόν έκανε μία ζωγραφική έκθεσή η οποία εγκαινιάστηκε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο!! Χαρισματικό το χέρι της, συγκινητικό και πανέμορφο το έργο της!

Άλλη μια νοσταλγική ζωγραφική δημιουργία της Ιωάννας Ξέρα! Με τη ζωή στην ύπαιθρο…

Σήμερα πλέον η Ιωάννα Ξέρα γνωρίζει. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι η ελπίδα είναι εκείνη που αναζωογονεί και δημιουργεί αισιοδοξία στον άνθρωπο! Και η επιστροφή στο νοσταλγικό παρελθόν της υπαίθρου με τις μαγικές της εικόνες, τροφοδοτούν περισσότερο αυτήν την προσδοκία, που δεν την κάνει μόνο νοσταλγική, αλλά και ελπιδοφόρα!

Το άλλο συγκινητικό, μα ελπιδοφόρο «αντίο»…

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής του μικρού αφιερώματος στην Ελληνίδα ζωγράφο, Ιωάννα Ξέρα, να θυμίσω στους αναγνώστες πώς είπαν την 12ην Ιουνίου 2012 το δικό τους συγκινητικό «αντίο» οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, που επί χρόνια νανούριζαν τη σκέψη μας και την τροφοδοτούσαν με όνειρα που γινόντουσαν πραγματικότητα!:

«Σε λίγες ώρες ο Ο.Ε.Δ.Β. (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων) θα αποτελεί παρελθόν, καταργείται οριστικά. Μετά από 75 χρόνια η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής ‘‘πετάει μακριά’’, γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη μνημονιακή εκπαίδευση. Η μόρφωση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το… Μέλλον είναι μόνο το… ‘‘ ηλεκτρονικό βιβλίο’’ και οι ‘‘διαδραστικοί πίνακες’’. Οι εργαζόμενοι στον Ο.Ε.Δ.Β. που όλα αυτά τα χρόνια εξέδωσαν και διένειμαν τρία δισεκατομμύρια βιβλία σε εκατομμύρια μαθητές, αποχωρούν περήφανοι για τη συμβολή τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (μέσο κόστος κάθε βιβλίου 0,70 ευρώ), για την απουσία διαφθοράς και διαπλοκής τους, για το ότι κατόρθωσαν να περισώσουν από τον ιδιωτικό φορέα, την ιστορία των σχολικών βιβλίων, δεκαπέντε χιλιάδες πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν κάποτε τα σχολικά βιβλία (Τσαρούχης, Γκίκας, Γραμματικόπουλος, Τάσος κ.λπ.), τριάντα χιλιάδες (30.000) βιβλία, πολλά σπάνιων εκδόσεων, που αποτελούν πλέον περιουσία του υπουργείου Παιδείας.

Οι εργαζόμενοι αποχωρούν με πίκρα και ανησυχία για το μέλλον της έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων. Ζήσανε τη φετινή χρονιά, τη χειρότερη από ιδρύσεως του Ο.Ε.Δ.Β., που τα βιβλία στάλθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, που τα λάθη και οι παραλείψεις των ιθυνόντων στοίχησαν εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, προάγγελος των όσων πρόκειται να επακολουθήσουν τη φετινή χρονιά, που εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ χειρότερη από κάθε πλευρά. Οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα για την πολύχρονη συνεργασία και υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα για μία ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στην υπηρεσία του λαού. Η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής ελπίζει να μην ξεχασθεί και ονειρεύεται τη μέρα που σε μία Ελλάδα ελεύθερη και απαλλαγμένη από δανειστές - επιτηρητές - τροϊκανούς, θα ξανακληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την εκπαίδευση των μαθητών…».

Άλλη μια εκπληκτική δημιουργία της Ελληνίδας ζωγράφου, Ιωάννας Ξέρα.