Η Παγκόσμια Μούσα των Ελλήνων!.. (3)

Κωδικός Πόρου: 00285-114736-276
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 04/05/11 19:19
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Τέχνη και Πολιτισμός!.., 00285-114736-276
Περιγραφή:

Το πανανθρώπινο και οικουμενικό μήνυμα της Ελληνικής Φυλής μέσω της Μουσικής και Χορευτικής Τέχνης, που ακούμπησε ευλαβικά για τον Άνθρωπο, πάνω στον φλοιό της γης!.. Διαβάστε σήμερα για τους Μύστες της Μουσικής, τις σχέσεις των αρχαίων Ελλήνων με τους ελληνικούς χορούς, τις παγκόσμιες μορφές του Ελληνισμού,  και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα!..

Η Ναταλία Δραγούμη σε μία πανέμορφη χορευτική φιγούρα. (Από το Dancing with the stars του Αντέννα)

Συνέχεια από το προηγούμενο…

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ !…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διεθνής αντίκτυπος της Ελληνικής μουσικής είναι μεγάλος και εντυπωσιακός. Μεγάλα ελληνικά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου κοσμούν τον παγκόσμιο μουσικό γαλαξία, όπως για παράδειγμα ο Νικόλαος Μάντζαρος, που μελοποίησε τον Εθνικό μας Ύμνο, Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, o Μανώλης Καλομοίρης, Γιάννης Χρήστου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Σγούρος, η Νανά Μούσχουρη, ο Ντέμης Ρούσος, ο Ζώρζ Μουστακί, ο Γιάννης Ξενάκης (8), η Βίκη Λέανδρος, ο Yannis, και τόσοι άλλοι.
 

Και μόνον η Μαρία Κάλλας (Μαρία Καλογεροπούλου), της οποίας το όνομα έμελλε να καταστή ένας μύθος για την παγκόσμια ελληνική μουσική, με χιλιάδες άρθρα, μελέτες και τόσες άλλες εκδηλώσεις στην μνήμη της (ήδη στην Ελλάδα προγραμματίζουν να δημιουργήσουν καινούργια Λυρική Σκηνή με τα όνομά της), αυτό και μόνον το όνομα αρκούσε για να καταστή η Ελλάς ένα Παγκόσμιο Κέντρο Μουσικής!… Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι διεθνούς φήμης σκηνοθέτες, όπως ο Φράνκο Τζεφιρέλλι, γυρίζουν ταινίες γύρω από την ζωή της, αλλά και οι δεκάδες άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες, πού φέρουν το όνομά της, για μας τους Έλληνες είναι αρκετά για ν’ αποδείξωμε την αξία μας σε παγκόσμιο καλλιτεχνικό επίπεδο! 

Να μη λησμονήσωμε να θυμίσωμε την συγκλονιστική μουσική βραδιά πού εχάρισε στον κόσμο ολόκληρο, το Καλοκαίρι του 2001, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ο διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου (9), ο οποίος, με την «Μυθωδία» του, επέτυχε την άμεση σύνδεση της μουσικής του, μέσω της NASA, με διαστημική εξέδρα στο αχανές διάστημα, μία εικόνα πού έκανε τον γύρο του κόσμου δεκάδες φορές !!
Πέραν αυτών και οι μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες (Τζών Μοδινός, Κ. Πασχάλης, κλπ) έχουν διαπρέψει στις μεγάλες όπερες του κόσμου, ενώ ακόμη και σήμερα οι μουσικές ακαδημίες προσπαθούν να αλιεύσουν από τα ελληνικά πελάγη τους αυριανούς Έλληνες μουσικούς, μουσουργούς ή άλλους μεγάλους μουσικοσυνθέτες!

ΑΛΛΑ να ήταν μόνον αυτοί; Η Δόμνα Σαμίου, όπως και η αείμνηστη Δόρα Στράτου, έκαναν την ελληνική μουσική, αλλά και τον ελληνικό χορό ένα παγκόσμιο θέαμα!
Και μόνον το γεγονός, ότι το θέατρο «Δόρα Στράτου» (Λόφος Φιλοπάππου) είναι ο μοναδικός οργανισμός στον κόσμο, με τόσες και τόσες δραστηριότητες, ένας εκπαιδευτικός και ερευνητικός οργανισμός, και συγχρόνως ένα ιδιόμορφο μουσείο με 2.500 πλήρεις ελληνικές φορεσιές, από όλα τα διαμερίσματα της Χώρας , με πολλά παραδοσιακά κοσμήματα, υποδήματα, μάσκες, σπαθιά, μαντήλια, κουδούνια κλπ., αυτό και μόνον το γεγονός μας δίδει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι η προσφορά της ελληνικής μουσικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μεγάλη!
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η Δόρα Στράτου είχε στενές φιλικές σχέσεις με τους επιφανέστερους δημιουργούς και συνεργάσθηκε μαζί τους για την διαμόρφωση του θεάματος, πού παρακολουθούν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο: Μανόλης Ανδρόνικος, Φοίβος Ανωγειανάκης, Σπύρος Βασιλείου, Δέσπω Διαμαντίδου, Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Μάρκος Δραγούμης, Σίμων Καράς (10), Κάρολος Κούν, Δημήτρης Λουκάτος, Δημήτρης Μητρόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Αντώνης Φωκάς, Μάνος Χατζηδάκης, Αγγελική Χατζημιχάλη, Δημήτρης Χόρν.
Σαν χορευτές μάλιστα, πού πέρασαν από το ως άνω θεατρικό συγκρότημα, μεταξύ άλλων ήταν και οι μετέπειτα σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Κώστας Τσιάνος, η ενδυματολόγος Τατιάνα Γιανναρά και η λαογράφος Αλίκη Λάμπρου.
Δοθείσης ευκαιρίας να πούμε, ότι η Δόρα Στράτου έδωσε έμφαση στην ποιότητα – προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια με τον πιο σχολαστικό τρόπο – και στην πιστότητα, φροντίζοντας να μην απομακρυνθή από το παραδοσιακό πρότυπο. Κατάλαβε ότι οι ελληνικοί χοροί διακρίνονται για την τελετουργικότητά τους και όχι για την κινησιακή τους θεαματικότητα!..
Κλείνοντας να πούμε ότι, από τις παλαιότερες έρευνες πού είχε κάνει η Δόρα Στράτου έχει συγκεντρωθεί πολύτιμο λαογραφικό υλικό σε φωτογραφίες, κινηματογραφήσεις, ηχογραφήσεις κλπ. Τώρα νέες έρευνες διεξάγονται με επιστημονική μεθοδολογία, και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται σε περιοδικά και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα λειτουργεί μια ομάδα έρευνας για τον αρχαίο ελληνικό χορό με τα αντίστοιχα μαθήματα, διαλέξεις, σεμινάρια, εκθέσεις και δημοσιεύσεις.
Με την επίβλεψη του καθηγητού Άλκη Ράφτη εκπονούνται διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές μελέτες με θέματα σχετικά με τον χορό. Πολύ συχνά, φοιτητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, πού εκπονούν εργασίες, ζητούν βοήθεια στην μεθοδολογία, την βιβλιογραφία και γενικά την πληροφόρηση.

Ελληνικής καταγωγής υπήρξαν και πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα, ο Φον Κάραγιαν ή ο Ζωρζ Γκεταρύ, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι κι αυτή ακόμη η αείμνηστη Γαλλίδα τραγουδίστρια Δαλιδά είχε κάποια σχέση με τον ελληνισμό.

Συνεχίζεται…

Επιμέλεια – Παρουσίαση:


ΜΑΡΙΑ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ηθοποιός-Τηλεπαρουσιάστρια