Προλαβαίνετε!.. Καραγκιόζης διά χειρός Μαντζαβίνου!

Κωδικός Πόρου: 00285-113776-2136
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14/02/12 18:05
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Καραγκιόζ Μπερντές, 00285-113776-2136
Περιγραφή:

 

Μη χάσει κανείς την Έκθεση: «Καραγκιόζης διά χειρός Μαντζαβίνου»!.. Αναμνήσεις –λέει-από παραστάσεις που είδε και επιρροές από τις λαϊκές ζωγραφιές των καραγκιοζοπαιχτών χαρακτηρίζουν το σύνολο των έργων, όπως: «Το μαγεμένο δεντρί», «Το ναυάγιο του Καραγκιόζη», «Ο Καραγκιόζης γαμπρός», «Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» και άλλες κλασσικές παραστάσεις που αναφέρονται στα έργα του Μαντζαβίνου. Προλαβαίνετε!...

Με θέμα τον αγαπημένο λαϊκό ήρωα, τον Καραγκιόζη, εγκαινιάστηκε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Μαντζαβίνου στην γκαλερί Σκουφά στο Κολωνάκι.

Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τις ιστορίες του Καραγκιόζη, όπως πολλοί ζωγράφοι, έντεχνοι και λαϊκοί, από τον Σικελιώτη, το Μιγάδη, τον Μπόστ, τον Αργυράκη έως και τους Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα, Τσαρούχη και άλλους. Ο Τάσος Μαντζαβίνος μας παρουσιάζει τη δική του άποψη για το θέατρο των σκιών, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Αναμνήσεις από παραστάσεις που είδε και επιρροές από τις λαϊκές ζωγραφιές των καραγκιοζοπαιχτών χαρακτηρίζουν το σύνολο των έργων, όπως: «Το μαγεμένο δεντρί», «Το ναυάγιο του Καραγκιόζη», «Ο Καραγκιόζης γαμπρός», «Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» και άλλες κλασσικές παραστάσεις που αναφέρονται στα έργα του Μαντζαβίνου.

Τον τελευταίο καιρό, ο Μαντζαβίνος άνοιξε την αυλαία του Καραγκιόζη και τον έκανε πρωταγωνιστή της νέας του θεματικής ενότητας. Όπως υποστηρίζει και ο ίδιος, το γεγονός ότι ο Καραγκιόζης εμφανίστηκε πρόσφατα στη θεματολογία του δεν συνδυάζεται με τη σημερινή δύσκολη εποχή και συγκυρία, ούτε αναφέρεται σε αυτήν ως σύμβολο.

Για τον ίδιο, ο κόσμος του Καραγκιόζη απηχεί μια ειδική αισθητική στην οποία απέναντι στέκεται αμείλικτος ως ζωγράφος. Πρόκειται για μια χλεύη προς την «αισθητική του τίποτα», απέναντι σε οτιδήποτε είναι στολισμένο αλλά κενό, είτε αφορά ανθρώπους είτε την ίδια την τέχνη.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιερονυμίδης - μελετητής και ερευνητής του θεάτρου σκιών: «Δεν πρόκειται για απεικονίσεις μιας στιγμής από τη δράση του έργου, αλλά για καταγραφή της ατμόσφαιρας της παράστασης, όπως την εισπράττει ο ζωγράφος και τη μεταπλάθει σε ζωγραφικό πίνακα. Τη δική του (ανα)παράσταση. Εδώ το φίδι βλέπει με χίλια μάτια, ο Μεγαλέξανδρος εγκλωβίζεται στο δέντρο και ο Νιόνιος μεταμορφώνεται σε σπαθοφόρο, πίσω από τον μελαγχολικό καραγκιοζοπαίχτη».

Πληροφορίες:

Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, τηλ. 210-3643025, 210-3603541.
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30, Τρ - Πεμ - Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00.

Η Έκθεση έχει πάρει παράταση μέχρι το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012.

Προλαβαίνετε!..