--Να ρωτήσω κι εγώ κάτι; --Και δεν ρωτάς, μωρ’ Ελένη!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113769-4167
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 20/05/13 0:47
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Καραγκιόζ Μπερντές, 00285-113769-4167
Περιγραφή:

 

Ένα χιουμοριστικό επεισόδιο με πρωταγωνιστές την πανέμορφη κι αστραφτερή Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, Ελένη Μενεγάκη, και τον θρυλικό ήρωα του «Θεάτρου Σκιών», Καραγκιόζη Καραγκιοζόπουλο, ο οποίος σήμερα καλείται από την δημοφιλή τηλεπαρουσιάστρια να παίξει έναν άλλο ρόλο!.. Διαβάστε το κείμενο!...

(Στη σκηνή του Θεάτρου Σκιών, όπου καλλιτέχνης είναι ο  Χρήστος Στανίσης, που βλέπουμε στη φωτογραφία μας, εμφανίζονται η γνωστή και πανέμορφη Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, Ελένη Μενεγάκη, με τον δημοφιλή λαϊκό ήρωα Καραγκιόζη, ο οποίος της προσφέρει λουλούδια:)

ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Κύριε Καραγκιόζη, δικά μου είναι τα λουλούδια που μου φέρατε;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Βλέπετε να υπάρχει άλλο λουλούδι γύρω μας; Πέραν του γνωστού καλλιτέχνη Θεάτρου Σκιών, Χρήστου Στανίση, δεν βλέπω κανέναν άλλον εδώ!
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: (Με φιλαρέσκεια:) Σας ευχαριστώ πολύ!.. Να ρωτήσω κι εγώ κάτι;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Και δεν ρωτάς μωρ’ Ελένη!
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Εσείς που κάνετε όλο τον κόσμο και γελάει πείτε και σε μένα κάτι να γελάσω, που είμαι συνέχεια μελαγχολική!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Μελαγχολική εσύ, που όλο ο κόσμος σε προσκυνάει, όπως προσκύναγαν την Ωραία Ελένη στην Τροία;
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Μη το λέτε!.. Έχουμε κι εμείς τα προβλήματά μας. Τρία παιδιά έχω, κύριε Καραγκιόζη!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Γιατί εγώ πόσα έχω; Τρία δεν έχω κι εγώ; Και τα τρία ατόφια και μασίφ με συνταγή Καραγκιόζη Καραγκιοζόπουλου!
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Ναι, αλλά τα δικά μου είναι ακόμη μικρά και θέλουν αποκατάσταση!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Και τα δικά μου μικρά ήσαν, αλλά -ζωή νάχουν!- κατάφεραν να γίνουν οι καλύτεροι ... κλέφτες Αθηνών και Περιχώρων ! Λίγο το έχεις αυτό; Και μάλιστα με τέτοια κρίση; Η επαγγελματική αποκατάσταση, Ελένη μου, είναι το παν στις ημέρες που ζούμε!.. Πες τα και του Στουρνάρα!.. Το ίδιο θα σου πει!..
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: (Βγάζοντας έναν αναστεναγμό): Αχ!.. Δεν είναι μόνον αυτό των παιδιών. Είναι και ο Ματέο στη μέση!..
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Και πού θα ήθελες να είναι, στην άκρη;
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Πες το ψέματα!.. Θα γίνει κι αυτό!.. Τελευταία λείπει συνεχώς!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Κι εγώ τι θέλεις να κάνω; Να βγαίνω στις στάσεις των λεωφορείων και να του κάνω στοπ;
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Αν μπορείτε να έρχεστε στην Άνδρο!.. Κακό πράγμα η μοναξιά!..
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Αυτό δεν μπορείς να μου το κάνεις πιο λιανά;
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Με καταλαβαίνετε τώρα!.. Μια γυναίκα μόνη…
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Δεν κατάλαβα!.. Να χωρίσω δηλαδή από την πανάσχημη Αγλαΐα μου και να έρθω να κάνω παρέα στην Ωραία Ελένη της Άνδρου; Θα θυμώσει μέχρι και ο … Λάτσιος ακόμη! Δεν αντέχω άλλο ξύλο Ελένη. Αρκετό έχω φάει από τον Βεληγκέγκα!
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Μην το λέτε!... Ελάτε εσείς και όλα θα τακτοποιηθούν!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Και πώς να έρθω στην Άνδρο; Κουνάει πολύ το αεροπλάνο και ζαλίζομαι!..
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Υπάρχει και καράβι!..
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Αποκλείεται!. Το καράβι σφυρίζει πολύ και βουίζουν τ’ αυτιά μου!.. Τέλος πάντων εγώ την Αγλαΐα μου δεν την χωρίζω!.. Και για νάχουμε καλό ερώτημα ποιος σου έβαλε αυτές τις ιδέες;
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Η Φαίη!.. Είπε μια μέρα στο Θέμο πως ένα βράδυ που έλειπε ο Λιάγκας και ήταν μόνη, φώναξε τον φίλο της το Σάββα από το Κιλκίς για να έρθει να της κάνει συντροφιά!.. Και ήρθε!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Και ο άντρας της; Δεν ανησύχησε καθόλου ο άντρας της;
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Καθόλου! Ίσα-ίσα που το χαιρόταν, που η γυναίκα του ήταν ασφαλής και δεν ήταν μόνη!.. Έτσι έλεγε η Φαίη! Και σεις από την Αθήνα, τόσο κοντά στην Άνδρο, και δυσκολεύεστε να έρθετε; Δεν μπορείτε να καταλάβετε το δράμα που περνώ!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Χμ!... Έχω μία ιδέα!..
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Τι ιδέα;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Να πεις στο Ματέο ότι χωρίζετε! Θα δεις αν θα ξαναλείψει από κοντά σου!..
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Το έχω κάνει αρκετές φορές!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Και πώς αντιδρά;
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Λείπει περισσότερο!... Σας είπα: Περνάω ένα μεγάλο δράμα!..
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Καλά!.. Τότε να πεις στο Ματέο πως όταν έρχεσαι στην Άνδρο δεν θα τρως καθόλου!
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Κι αυτό το έκανα!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Και πώς αντέδρασε;
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Έτρωγε αυτός όλα τα φαγητά!..  Είκοσι κιλά πήρε τελευταία, που ζυγίστηκε!.. Δράμα, σας λέω, δράμα!...
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Καλά, άσε να το σκεφτώ, να δω τι συμβουλή θα μου δώσει και ο θείος μου ο Μπαρμπα-Γιώργος και τα ξαναλέμε μέχρι τότε! Μα πάνω απ’ όλα η Αγλαΐα μου!... Χωρίς την έγκριση της Αγλαΐας μου έξοδος δεν γίνεται ποτέ και με τίποτε!
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Μη τα λέτε αυτά, γιατί τα ίδια έλεγα κι εγώ στο Γιάννη μου πριν χωρίσουμε!.. Κύριε Καραγκιόζη, να σας ρωτήσω κάτι;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Και δεν ρωτάς; Τι έχουμε να χάσουμε, την τσόχα ή τα ραφτικά;
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Με την Αγλαΐα πώς τα πάτε; Είστε ικανοποιημένος;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Πώς δεν είμαι ικανοποιημένος; Και ωραίες πιζάμες μού βράζει και τηγανητές γραβάτες μου φτιάχνει και ωραία χαλικάκια βρίσκει και μου ρίχνει στο πιάτο για αλάτι χοντρό, τι να σου πω; Απίστευτα ωραία!... Αυτή να προσλάβετε στην εκπομπή σας και όχι την κάθε Μπαρμπαρίγου!... Τόσο καλή είναι η γυναίκα μου, που δεν μ’ αφήνει από την καλοσύνη και την ευγένεια να κοιμηθώ! Συνέχεια μου μουρμουρίζει και όταν βλέπει ότι κοιμάμαι στριγγλίζει!...
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Κρέας δεν σας μαγειρεύει καθόλου;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Εμείς έχουμε να φάμε κρέας από πρόπερσι το Πάσχα, που μας έφερε ένα μπούτι από κατσίκι ψητό ο θείος μου ο Μπαρμπα-Γιώργος!.. Όλο με δανεικά τη βγάζουμε!..
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Κι όταν ψωνίζετε τι λέτε, που δεν έχετε να πληρώσετε;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Κάνω ότι ψάχνομαι… «Συγγνώμη, βρε παιδιά, αλλά τα ψιλά δεν τάχω εδώ, τα χοντρά τα έχω σπίτι..», όλα κάτι τέτοια λέω και το γλιτώνω το μπερντάχι! Κοντεύω να λιποθυμήσω από την πείνα!
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Γι’ αυτό σας λέω, κύριε Καραγκιόζη μου, είναι ανάγκη να έρθετε στην Άνδρο!..(Με σιγανή φωνή): Θα σας φτιάχνω και πολλά δυναμωτικά!...Ό,τι φτιάχω στον Ματέο μου για να καρδαμώνει!...
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Θέλεις δηλαδή να έρθω στο νησί, να το μάθουν οι παπαράτσι εκεί στην Άνδρο και να σηκωθούν όρθιες ακόμη και οι πέτρες;
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: (Απογοητευμένη:) Μπα!.. Μη το λέτε!.. Στην Άνδρο τελευταία δεν σηκώνεται τίποτε!.. Τίποτε σας λέω!.. Ηρεμία, τάξη και ασφάλεια επικρατεί σε όλους τους τομείς!.. Υποφέρω από μελαγχολία!.. Δεν βλέπετε τις φωτογραφίες, που δημοσιεύω τελευταία στο twitter; Ούτε μία που να χαμογελώ!.. Θλιμμένη συνεχώς σαν τη Σοράγια!.. Δεν έχω διάθεση ούτε για ένα μακιγιάζ!.. Πείτε μου κάτι να γελάσω!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Να πεις στον Ματέο ότι εφεξής θα βγαίνεις με τον Καραγκιόζη αγκαζέ!..
ΜΕΝΕΓΑΚΗ: (Ξεκαρδίζεται στα γέλια): Τότε είναι που ο Ματέο θα σκάσει και στα γέλια από πάνω!.. Ασχολείται που ασχολείται με τα φωτοβολταϊκά, την εκτροφή ψαριών σε δεξαμενές παραγωγής πλαγκτόν και με καλλιέργειες αρωματικών φυτών και βοτάνων!.. Τότε είναι που δεν θα μου δίνει καθόλου σημασία!.. Χα, χα, χα, χα, χααααα!... Χα, χα, χα, χα, χααααα!... Χα, χα, χα, χα, χααααα!...Με κάνατε και γέλασα!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Είδες, λοιπόν, που σε έκανα και ξεκαρδίστηκες στα γέλια; Να, που είναι χρήσιμος και ο Καραγκιόζης!.. Να που είναι χρήσιμος και ο λαϊκός σας ήρωας, όπως λέει και ο Χρήστος Στανίσης, ο γνωστός καλλιτέχνης του Θεάτρου Σκιών!.. Πάμε τώρα ένα χορό καλαματιανό να πάνε τα φαρμάκια κάτω (τραγουδάει και χορεύει):

«Σαν πας στην Καλαμάτα και ρθεις με το καλό,
πέσε στη Μενεγάκη πως βρήκα γιατρικό,
θα ρθει κι ο Μπαρμπα-Γιώργος μόνος του ένα πρωί,
να κάνει τον Ματέο να κλαίει ως την αυγή!...»

ΑΥΛΑΙΑ

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ