Ευτυχώς που υπάρχει και το ζωντανό μουσείο ελληνικού χορού!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113078-1291
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 05/10/11 17:21
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνικός Χορός!.., 00285-113078-1291
Περιγραφή:

Ευτυχώς που υπάρχει και το ζωντανό μουσείο ελληνικού χορού!..

Πάλι καλά που υπάρχει και το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», που μας συγκινεί και κάνει την ψυχή μας να ίπταται σε χώρους μαγικούς και εξαίσιους, αφού η μεγάλη εκείνη μύστιδα του ελληνικού χορού, Δόρα Στράτου, άφησε ως παρακαταθήκη στις νέες γενεές των Ελλήνων, το ίδιο το Θέατρό της!

 

Τι είναι το ζωντανό μουσείο ελληνικού χορού 

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι το 1953 η Δόρα Στράτου, κόρη πρωθυπουργού και αδελφή υπουργού, με σπουδές στο κλασικό τραγούδι, ίδρυσε ένα Σωματείο και κατάφερε να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της Πολιτείας και ιδιωτών. Με την οικονομική τους υποστήριξη πραγματοποίησε το όραμά της να σώσει από την λήθη τον γνήσιο ελληνικό χορό δημιουργώντας γι’ αυτόν ένα "ζωντανό μουσείο", το οποίο αργότερα επεκτάθηκε σε άλλες δραστηριότητες. Πίστευε στη διατήρηση των χορών σαν απόδειξη της συνέχειας της ελληνικής φυλής – κι αυτό είναι αλήθεια!..

Το ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού, λοιπόν, λειτουργεί από το 1953. Είναι ένας Κοινωφελής οργανισμός επιχορηγούμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού, και τον ΕΟΤ, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Τι διαθέτει και τι προσφέρει το ως άνω ζωντανό μουσείο ελληνικού χορού ; Διαβάζουμε:

- Κηποθέατρο 860 θέσεων με καθημερινές παραστάσεις στο Λόφο Φιλοπάππου
- Συγκρότημα από 75 χορευτές, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές.
- Σχολή χορού με μαθήματα για αρχάριους, προχωρημένους ή παιδιά, σεμινάρια και διαλέξεις για πεπειραμένους χορευτές και δασκάλους συγκροτημάτων.
- Συλλογή από πάνω από 2.000 μουσειακές φορεσιές, με κεντήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα λαϊκής τέχνης που φοριούνται στις παραστάσεις
- Μαθήματα παραδοσιακού κεντήματος και μουσικοκινητικής αγωγής Orff
- Πρόγραμμα για τα δημοτικά σχολεία.
- Ερευνητικά προγράμματα Εθνογραφίας, Ιστορίας και Κοινωνιολογίας του Χορού, με διεθνείς συνεργασίες.
- Ομάδα μελέτης της αρχαίας ελληνικής όρχησης.
- Βιβλιοθήκη και αρχείο ηχογραφήσεων, ταινιών, φωτογραφιών και δίσκων
- Εκδόσεις: πάνω από 53 δίσκοι, 15 κασέτες, 7 βιντεοκασέτες, 30 βιβλία σε διάφορες γλώσσες, 8 CD-ROM, 5 DVD
- Κατασκευή και ενοικίαση αντιγράφων των αυθεντικών φορεσιών της συλλογής
- Διοργάνωση του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ερευνα του Χορού, καθώς και των φεστιβάλ Αναπάλη και Εμμέλεια
- Λειτουργία του πόρταλ Πανδέκτης του Χορού: www.dance-pandect.gr
- Στενή συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID, την ανώτατη οργάνωση της ΟΥΝΕΣΚΟ για όλα τα είδη χορού www.cid-portal.org

Το κηποθέατρο βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη, στην πίσω πλευρά του Λόφου Φιλοπάππου. Κατασκευάστηκε ειδικά για το μουσικοχορευτικό συγκρότημα “Δόρα Στράτου”, με μόνιμο σκηνικό του Σπύρου Βασιλείου.

Σπεύσατε!... Ξεκίνησαν τα μαθήματα ελληνικού χορού!..

Μέσω τηλεταχυδρομείου μάς ήρθε χθες το παρακάτω μήνυμα και οφείλουμε να το κοινοποιήσουμε:

Ξεκίνησαν τα μαθήματα ελληνικού χορού στο Θέατρο "Δόρα Στράτου", Λόφος Φιλοπάππου
Πληροφορίες: Μαθήματα ελληνικού χορού
Τηλ. 210 324 4395, 210 324 6188, 210 921 2866, φαξ 210 324 6921
www.grdance.org    mail@grdance.org

 

Μη λησμονήσουμε να πούμε λίγα λόγια για τα Μαθήματα Ελληνικού Χορού:

Σε αντίθεση με τα μαθήματα άλλων φορέων, απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες - η μέση ηλικία είναι 25 ετών περίπου. Τα μαθήματα γίνονται στη μεγάλη κλειστή αίθουσα στο Λόφο Φιλοπάππου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Λειτουργούν συνολικά 28 τμήματα, που το καθένα διαρκεί μιάμιση ώρα (εκτός από τα τμήματα για παιδιά, τις Κυριακές, που διαρκούν μία ώρα). Διδάσκονται οι πιο διαδεδομένοι χοροί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, φυσικά στην πιο γνήσια μορφή τους. Διδάσκουν οι αρχαιότεροι χορευτές του συγκροτήματος, με πάνω από 500 παραστάσεις στο ενεργητικό του ο καθένας.
Το πνεύμα της διδασκαλίας είναι ότι ο χορός δεν είναι μόνο κίνηση. Μαζί με τις χορευτικές κινήσεις δίνονται ποικίλες πληροφορίες για την περιοχή, την περίσταση, τη μουσική, τη φορεσιά και άλλα στοιχεία που συνδέονται με τον εκάστοτε χορό. Η κάθε σειρά μαθημάτων διαρκεί ένα τρίμηνο, με τρία τρίμηνα ανά έτος και τρία έτη για την ολοκλήρωση του κύκλου. Στο τέλος κάθε χρονιάς όλοι οι μαθητές δίνουν παράσταση, με τους οργανοπαίχτες και τις φορεσιές του Θεάτρου. Ενδιάμεσα το κάθε τμήμα κάνει δικές του χορευτικές βραδιές.
Μέχρι τώρα έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά περίπου 3000 άτομα. Ορισμένα από αυτά έχουν μεταπηδήσει στο χορευτικό συγκρότημα του Θεάτρου ή έχουν στελεχώσει άλλα συγκροτήματα.

Πέραν όλων αυτών στο Θέατρο γίνονται διάφορα Σεμινάρια, Αρχαία Όρχηση, Μουσικοκινητική Αγωγή, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Δωρεάν Μαθήματα Χορού και πάρα πολλά άλλα.

Λίγα λόγια για τη Δόρα Στράτου

Η Δόρα (Δωροθέα) Στράτου γεννήθηκε το 1903 στην Αθήνα. Μητέρα της η Μαρία Κορομηλά, κόρη του δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Κορομηλά ("Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας", "Η τύχη της Μαρούλας"), από παλιά αθηναϊκή οικογένεια. Πατέρας της ο Νικόλαος Στράτος, δικηγόρος από το Λουτρό Αιτωλοακαρνανίας.

Μεγάλωσε στο μεγαλοαστικό περιβάλλον της Αθήνας των αρχών του αιώνα. Πήγαινε στους χορούς των ανακτόρων, μάθαινε ξένες γλώσσες και τραγούδι, έκανε παρέα με τους γόνους των ισχυρών οικογενειών. Στο πιάνο είχε δάσκαλο το Δημήτρη Μητρόπουλο. Παρακολουθούσε τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες, ένα πάθος που διατήρησε σε όλη της τη ζωή.

Ο Νικόλαος Στράτος διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη, ενώ κατόπιν προσεχώρησε στο κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου και έγινε Υπουργός Ναυτικών. Το 1913 πέρασε στους αντιβενιζελικούς, και διετέλεσε πρωθυπουργός για λίγες ημέρες μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Τότε καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και τουφεκίστηκε.

Η μητέρα της, μαζί με τη Δόρα και το μικρότερο αδελφό της Ανδρέα, έφυγαν από την Ελλάδα. Από μια πλούσια ζωή, βρέθηκαν απότομα στο κατώφλι της φτώχειας, εφόσον η περιουσία τους είχε δημευθεί. Η Δόρα υπέστη το ψυχικό τραύμα της εκτέλεσης του πατέρα της και του κοινωνικού υποβιβασμού. Εμεινε δέκα χρόνια στο εξωτερικό - Βερολίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη - με τη μητέρα της.

Ξαναγύρισε το 1932. Ο αδελφός της Ανδρέας είχε σπουδάσει νομικά και είχε εκλεγεί βουλευτής. Η Δόρα αρχίζει να συναναστρέφεται τη νέα γενιά πνευματικών ανθρώπων του Μεσοπολέμου. Παίρνει δραστήρια μέρος στο φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Βοηθάει τον Κάρολο Κουν να ιδρύσει το Θέατρο Τέχνης και γίνεται το δεξί του χέρι στα διοικητικά θέματα.

Το 1952 έτυχε να δει το 100μελές κρατικό φολκλορικό συγκρότημα της Γιουγκοσλαβίας που περιόδευε τις διάφορες χώρες προβάλοντας τους δημοτικούς χορούς, τις μουσικές και τις φορεσιές της χώρας του. Ηταν κάτι το πρωτοφανές για την Ελλάδα. Τα συγκροτήματα που υπήρχαν τότε εδώ ήταν ελάχιστα, με πρωτοπόρο το Λύκειο των Ελληνίδων, και έδιναν 2-3 παραστάσεις το χρόνο περιστασιακά με φορεσιές Αμαλίας. Σκοπός τους ήταν κυρίως να ικανοποιήσουν τα μέλη του ίδιου του συγκροτήματος, κυρίως νεαρά κορίτσια αθηναϊκών οικογενειών.

Ο καθηγητής της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Γεώργιος Μέγας πρότεινε την δημιουργία εθνικού συγκροτήματος στην Ελλάδα. Η Δόρα Στράτου ζήτησε βοήθεια από το Σοφοκλή Βενιζέλο, αντιπρόεδρο της τότε κυβέρνησης Πλαστήρα. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα μόνιμο συγκρότημα, ικανό να δίνει καθημερινές παραστάσεις, να κάνει περιοδείες στο εξωτερικό, με μεγάλο ρεπερτόριο, με πλούσια ιματιοθήκη από όλη την Ελλάδα, και γενικά με ένα πρόγραμμα που να κερδίζει το θεατή. Ετσι ίδρυσε το σωματείο "Ελληνικοί χοροί - Δόρα Στράτου" το 1953.

Ολα αυτά τα χρόνια είχε συνδεθεί φιλικά και είχε βοηθήσει αμέτρητους ανερχόμενους καλλιτέχνες και διανοούμενους - τώρα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει σαν επιτελείο της. Μερικά μόνο από τα ονόματα: Σπύρος Βασιλείου, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Τσαρούχης, Φοίβος Ανωγειανάκης, Σίμων Καράς, Γιάννης Μόραλης, Οδυσσέας Ελύτης, Νέστορας Μάτσας, Αλέκος Λιδωρίκης, Δημήτρης Χορν, Δημήτρης Λουκάτος, Αγγελική Χατζημιχάλη, Τζίνα Μπαχάουερ.

Σε ηλικία 50 ετών αρχίζει με ορμή μια νέα ζωή δουλεύοντας εξαντλητικά. Ο Τσαρούχης φτιάχνει φορεσιές με ζωγραφιστά κεντήματα για το ξεκίνημα. Εκείνη γυρίζει στα χωριά μαζεύοντας χορούς, τραγούδια, φορεσιές και κοσμήματα, συγκεντρώνοντας έτσι τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα. Επιλέγει τους καλύτερους χορευτές και οργανοπαίχτες για να πλαισιώσουν το συγκρότημα. Δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και περιοδεύει θριαμβευτικά σε 21 χώρες.

Το 1963 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει εντολή να κατασκευαστεί ειδικά για το συγκρότημα ένα θέατρο στο Λόφο Φιλοπάππου. Το 1967 συλλαμβάνεται γιατί έκρυβε στο σπίτι της το Χρήστο Λαμπράκη. Η Μελίνα Μερκούρη κάνει θόρυβο στο εξωτερικό και πετυχαίνει την αποφυλάκισή της. Την ίδια χρονιά παίρνει το Παγκόσμιο Βραβείο Θεάτρου, τη σημαντικότερη διεθνή διάκριση, ενώ βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών και παίρνει επιχορήγηση από το Ιδρυμα Φορντ.

Εγραψε τρία βιβλία: "Μια παράδοση, μια περιπέτεια", "Ελληνικοί χοροί, ένας ζωντανός δεσμός με το παρελθόν" και "Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί".

Εξέδωσε μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σειρές δημοτικής μουσικής: 45 δίσκους.

Το 1983 αποσύρθηκε για λόγους υγείας. Πέθανε τον Ιανουάριο του 1988.