Δημήτρης Παλαιολόγου: Ένας καλλιτέχνης που μας έρχεται από το μέλλον!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113075-1578
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 15/11/11 16:30
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνικός Χορός!.., 00285-113075-1578
Περιγραφή:

 

Πολλές φορές όταν βλέπουμε έναν καλλιτέχνη να χορεύει και να τραγουδά, μας συγκινεί πολύ η προσπάθειά του, αφού η επικοινωνία του με τον κόσμο (εσωτερικό και εξωτερικό) έρχεται με τις δικές του εκφραστικές κινήσεις, να μάς προσφέρει ένα θέαμα, που είναι μια κατάθεση της δικής του καρδιάς και ψυχής!..  Είναι μια προσφορά στον άνθρωπο, όπως ακριβώς οι μέλισσες την ώρα που δημιουργούν με τις δικές τους θεϊκές κινήσεις και τον δικό τους ρυθμικό τρόπο τις κηρήθρες με το μέλι!..

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ τον εξαίρετο καλλιτέχνη κ Δημήτρη Παλαιολόγου να τραγουδάει και –κυρίως- να χορεύει, εκ των πραγμάτων ο νους μας ανατρέχει στο μέλλον. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι ο άνθρωπος αυτός μας έρχεται από το μέλλον!..
Ο χορός, όπως θάλεγε κι ο ίδιος ο κ. Δημήτρης Παλαιολόγου,  είναι μία έκφραση διάφορων συναισθημάτων ή η περιγραφή ενός γεγονότος ή μύθου, με ρυθμικές κινήσεις του σώματος ή μόνο ορισμένων μελών και κυρίως των χεριών και των ποδιών. Η ανάγκη για ρυθμική έκφραση γενικότερα είναι φυσική στον άνθρωπο και φαίνεται να θεμελιώνεται στο γεγονός ότι πολλές από τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος είναι ρυθμικές, όπως οι παλμοί της καρδιάς, η αναπνοή κτλ. Επιπλέον, τα συναισθήματα, τα οποία κατέχουν τον άνθρωπο, και μάλιστα όταν είναι έντονα, εκφράζονται εκτός των άλλων και με κινήσεις. Οι κινήσεις αυτές, οργανωμένες και πειθαρχημένες σε ένα σύνολο, αποτελούν το χορό.
Η εξάσκηση ρυθμικών εκφραστικών κινήσεων χάνεται στο βάθος των προϊστορικών χρόνων. Η έκφανση αυτή της ανθρώπινης εκφραστικότητας τεκμηριώνεται ως μία φυσική ανθρώπινη λειτουργία στις προϊστορικές βραχογραφίες που έχουν βρεθεί σε σπήλαια της Ιβηρικής χερσονήσου και της Γαλλίας.
Ενδεχόμενα ο άνθρωπος να αντέγραψε το θείο σχέδιο της φύσης. Την ίδια την φύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μέλισσες!


Οι καλλιτέχνες είναι σαν τις μέλισσες. Με τον ρυθμό και την κίνησή τους γίνονται κι αυτοί αρχέγονοι εργάτες της ζωής, όπως ακριβώς επιτάσσει ο θεός ή η φύση για την χρησιμότητα και ωραιότητα της ίδιας της ζωής μας!..

Θα έχει περάσει από το νου του εξαίρετου καλλιτέχνη κ. Δημήτρη Παλαιολόγου, αλλά είναι βέβαιο ότι μια νέα μελέτη έδειξε, ότι οι ταλαντώσεις που προκαλούνται από τις χορευτικές κινήσεις μιας μέλισσας, ενισχύονται με φυσικό τρόπο από την κηρήθρα -η γεμάτη επιφάνεια με εξάγωνα κελιά που βρίσκεται μαζί με άλλες μέσα στη κυψέλη. Η ίδια μελέτη, μπορεί να εξηγήσει, πώς οι μέλισσες προσελκύουν άλλες, ώστε να παρακολουθήσουν τον περίπλοκο χορό τους και να ενημερωθούν για τις απομακρυσμένες περιοχές με τροφή. Έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες στη κατασκευή αντισεισμικών κτιρίων. Αν κάποια μέλισσα βρει νέκταρ, δεν θα ειδοποιήσει ολόκληρο το μελίσσι, αλλά όσες είναι αρκετές, για να το μαζέψουν. Επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ολόκληρο σύστημα κινήσεων, ένα είδος "χορού", που εκτελεί η πρώτη μέλισσα που βρήκε την πηγή της τροφής και που μπορεί να είναι ακόμα και 10 χιλιόμετρα μακριά! Οι υπόλοιπες εργάτριες παρακολουθούν το χορό, τον ερμηνεύουν και πετάνε κατευθείαν, χωρίς να χάσουν το δρόμο τους!...

Αριστερά: Θραύσματα αγγείων με απεικονίσεις αρχαιοελληνικών χειρονομιών. (Από το Μουσείο Ελευσίνας). Δεξιά: Ο δημοφιλής καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παλαιολόγου με τις δικές του εκφραστικές χειρονομίες!.. Από τα χρόνια εκείνα οι χειρονομίες ήσαν μέσα επικοινωνίας του ανθρώπου με τον εσωτερικό, αλλά και τον εξωτερικό του κόσμο!..

Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στον συμπαθέστατο καλλιτέχνη μας κ. Δημήτρη Παλαιολόγου, θα λέγαμε ότι με τις δικές του εκφραστικές κινήσεις μας θυμίζει ότι ο χορός, ο ατομικός και ο ομαδικός, συναντιέται παντού. Οι άνθρωποι όλων των εποχών και όλων των πολιτισμών χορεύουν βασικά για τον ίδιο λόγο, για να εκφράσουν τον ψυχικό τους κόσμο. Χορούς έχουν οι πρωτόγονες φυλές, όχι μόνο για διασκέδαση, αλλά για οτιδήποτε έχει σημασία για την ανθρώπινη υπόσταση, πολέμους, θρησκευτικά βιώματα, γέννηση, θάνατο, σπορά, συγκομιδή κτλ. Ο χορός έχει σε γενικές γραμμές ακολουθήσει στην πορεία του την εξέλιξη του πολιτισμού!
Με το τραγούδι και το χορό του ο κ. Δημήτρης Παλαιολόγου μας κατευθύνει τη σκέψη στην αρχαία Αίγυπτο, όπου – όπως λένε- προέρχονται οι πρώτες χρονολογούμενες καταγραφές της εκτέλεσης χορού και συνδέονται με τις εκδηλώσεις της ανθρώπινης θρησκευτικότητας. Ανάγονται στην 3η χιλιετία π.Χ. Η άσκηση του χορού με τελετουργικό τρόπο στο πλαίσιο της λατρείας αποδεικνύεται ότι υπήρξε εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική στην αρχαία Αίγυπτο, για την οποία συνάγεται το υψηλό κοινωνικό κύρος που έχαιραν οι χορευτές και οι χορεύτριες!

Αντικρίζοντας το μέλλον!... Ο εξαίρετος καλλιτέχνης Δημήτρης Παλαιολόγου, με τον δικό του εκφραστικό τρόπο, ανοίγει μια κουρτίνα του μέλλοντος για ν’ αντικρίσουμε τον άνθρωπο του αύριο, για να μας θυμίσει από πού ήρθαμε και πού θα πάμε! Το έχουμε πει πολλές φορές: Οι καλλιτέχνες είναι οι προφήτες της ζωής μας!...

Είναι ο ίδιος καλλιτέχνης (Δημήτρης Παλαιολόγου) που κάποιες φορές, με τον αυθορμητισμό του και τις χορευτικές του κινήσεις, μας θυμίζει τα «ταυροκαθάψια», που συναντάμε στη 2η χιλιετία π.Χ. στους πολιτισμούς του Αιγαίου και την Κρήτη, τα οποία αποτελούν την πρώτη μορφή εμφάνισης του χορού στην κοινωνική και λατρευτική ζωή του ελλαδικού χώρου.
Αλλά και στην αρχαία Ελλάδα ο χορός ήταν γνωστός με το όνομα «όρχησις» και συνοδευόταν από μουσική. Τους πρώτους επαίνους για την οργανωμένη σωματική ρυθμική έκφραση τους βρίσκουμε στον Όμηρο. Οι Λακεδαιμόνιοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα το χορό, το ίδιο οι Θεσσαλοί, ακόμα περισσότερο οι Θράκες και οι Κρήτες. Στο γενικό του πλαίσιο ο χορός στην αρχαία Ελλάδα ήταν ενταγμένος στη λατρευτική πτυχή της κοινωνικής ζωής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τους πιο γνωστούς χορούς της ελληνικής αρχαιότητας είναι ο χορός των «πεπλοφόρων» και του «καλαθίσκου» προς τιμή της Δήμητρας. Ο χορός των Καρυάτιδων, προς τιμή της Άρτεμης, χορευόταν στις Καρυές της Πελοποννήσου, όπου βρισκόταν το κέντρο της λατρείας της.

Και μια προφητική φωτογραφία!.. Οι πασίγνωστοι καλλιτέχνες Δημήτρης Παλαιολόγου και Γωγώ Γαρυφάλλου σε ένα χορευτικό στιγμιότυπο, που κατά την ταπεινή μας άποψη ανοίγει κι αυτό μια κουρτίνα του μέλλοντος όπου μας δείχνει την έμμεση, αλλά σαφή υποδούλωση του ανθρώπου στο κάθε λογής κατεστημένο της νέας εποχής, που ενδεχόμενα να προσφέρει στους ανθρώπους λίγο ψωμί μαζί με τις αλυσίδες του!...

Λένε πως ο κ. Δημήτρης Παλαιολόγου κάνει κάποια "προχωρημένα" νούμερα που ίσως θέλουν την δική τους ερμηνεία επειδή έχει μια νέα καλλιτεχνική έκφραση ή αντίληψη. Μα, από τους χορούς στο διονυσιακό θέατρο, δεν αναφέρονται ο «κόρδαξ», που ήταν ζωηρός και απρεπής, η «σίκκινις», που ήταν επίσης με υπερβολικά ζωηρές κινήσειςς; Τα λησμονήσαμε όλα αυτά;
Ο κ Δημήτρης Παλαιολόγου, τον οποίον ο γράφων δεν γνωρίζει προσωπικά, είναι ένας καλλιτέχνης που μας ανοίγει μια κουρτίνα στο μέλλον, έχοντας όμως εστραμμένο το βλέμμα του και στο παρελθόν. Κι αυτό έχει την δική του αξία.
Να σημειώσω μόνον ότι το κείμενο το έγραψα και για έναν ακόμη λόγο: Να δώσουμε κάποτε και τα δικά μας συγχαρητήρια στα νέα παιδιά, που όπως και να το κάνουμε, αγωνίζονται νυχθημερόν για να μας κάνουν όλους εμάς να μοιραζόμαστε μαζί τους την δημιουργική τους χαρά!.. Αξίζουν, λοιπόν, της αγάπης μας!..

Ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο του κ Δημήτρη Παλαιολόγου με την πασίγνωστη καλλιτέχνιδα Τσίλα, που έχουμε γνωρίσει σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό ταίριασμα, που θα εντυπωσιάσει τον κόσμο!..

Καλή επιτυχία!...