Αργυρώ Καραθανάση: Ο θηλυκός Προμηθέας της φωτιάς!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113076-1572
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14/11/11 17:18
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνικός Χορός!.., 00285-113076-1572
Περιγραφή:

Αργυρώ Καραθανάση: Ο θηλυκός Προμηθέας της φωτιάς!..

Σαν άλλος θηλυκός Προμηθέας, που φέρνει τη φωτιά στους ανθρώπους, "το φως το της γνώσεως" και του νου, η πανέμορφη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και «ιέρεια του χορού», Αργυρώ Καραθανάση, μας θυμίζει σκηνές και παραστάσεις που κουβαλάμε επί αιώνες τώρα μέσα στο κύτταρό μας, το DNA μας!..

ΤΟ ΕΧΩ πει πολλές φορές. Όλοι εμείς οι Έλληνες επί αιώνες κουβαλάμε μέσα στο κύτταρό μας το DNA της δικής μας ράτσας. Της δικής μας φυλής!.. Της φυλής του Ελληνισμού!..
Κάθε φορά που αντικρίζω καλλιτέχνες, και ιδίως Ελληνίδες, όπως η Αργυρώ Καραθανάση, αυτήν την εκπληκτική και απαστράπτουσα «ιέρειας του χορού και της φωτιάς», ο νους μου ανατρέχει στο προαιώνιο παρελθόν. Τον καιρό που οι άνθρωποι, μέσα στην παγωνιά των αιώνων, καρτερούσαν έναν άνθρωπο να τους «ζεστάνει»!.. Να τους θερμάνει όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή!.. Την ψυχή και το νου!.. Και αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν άλλος από τον Προμηθέα!..
Το γνωρίζει η Αργυρώ. Και το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Ο Προμηθέας ήταν γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης, αδελφός του Άτλαντα, του Επιμηθέα και του Μενοίτιου και πατέρας του Δευκαλίωνα, του Λύκου, του Έλληνα, της Θήβης κ.ά. Ως σύζυγός του αναφέρεται η Κλυμένη ή Κελαινώ.
Ο Προμηθέας, που τ' όνομά του δείχνει την πρόνοια και τη σύνεση, έπλασε, παίρνοντας λάσπη απ' τη γη, τον άνθρωπο, αλλά δεν κατόρθωσε να του φυσήξει την πνοή της ζωής. Έμενε έτσι ένα πήλινο άψυχο άγαλμα ο άνθρωπος. Η Αθηνά, θέλοντας να βοηθήσει τον Προμηθέα στην τελειοποίηση του έργου του, τον πήγε στον ουρανό, όπου όλα τα πλάσματα είχαν εμψυχωθεί απ' τη φωτιά.
Πήρε λοιπόν ένα σπινθήρα και τον έβαλε μέσα σ' ένα κομμάτι ξύλο από δέντρο, που η ψίχα του καιγόταν αργά και μετέφερε κρυφά το κλοπιμαίο του στη γη. Ο σπινθήρας της ουράνιας φωτιάς έδωσε ψυχή στο άγαλμα και ο Προμηθέας έβαλε μέσα στην ψυχή αυτή τη δειλία του λαγού, την πανουργία της αλεπούς, την αλαζονεία του παγωνιού, την αγριότητα της τίγρης και τη δύναμη του λιονταριού κι έφτιαξε τον άνθρωπο.

Η Αργυρώ Καραθανάση με το θείο χορό της φωτιάς μάς θυμίζει ότι ο σπινθήρας της ουράνιας φωτιάς έδωσε ψυχή στο άγαλμα και ο Προμηθέας έβαλε μέσα στην ψυχή αυτή τη δειλία του λαγού, την πανουργία της αλεπούς, την αλαζονεία του παγωνιού, την αγριότητα της τίγρης και τη δύναμη του λιονταριού κι έφτιαξε τον άνθρωπο!.. Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η Αργυρώ μάς μιμείται πολλές φορές στις εκκεντρικές (και γιατί όχι προκλητικές) φωτογραφήσεις της την ψυχοσύνθεση του σημερινού Έλληνα, γνήσιου απόγονου του Προμηθέα!!

Ο Προμηθέας πλήρωσε με σκληρή τιμωρία την πράξη του αυτή. Ο Δίας τον έδεσε πάνω σ' ένα πανύψηλο βουνό του Καυκάσου και έστειλε έναν αετό κοντά του να του τρώει το συκώτι, που συνέχεια ανανεωνόταν. Η φοβερή αυτή ποινή θα κρατούσε τρεις χιλιάδες χρόνια, μετά όμως από τριάντα χρόνια, ο Ηρακλής (για άλλους ο Χριστός) απελευθέρωσε το ένδοξο αυτό θύμα, που δέχτηκε θείες τιμές στη γη απ' τους ανθρώπους. Για τον Προμηθέα έγραψαν πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς και ποιητές.
Ο Αισχύλος διηγείται ότι ο Προμηθέας πήρε μέρος στον πόλεμο των Τιτάνων και των θεών, βοηθώντας το Δία να νικήσει με τις φρόνιμες και χρήσιμες συμβουλές του. Αντέδρασε όμως, όταν ο Δίας άρχισε να σχεδιάζει να εξολοθρέψει τους ανθρώπους. Έτσι πήγε στη γη μεταφέροντας τη φωτιά, που έσωσε τους ανθρώπους και δίδαξε σ' αυτούς τη χρήση της και τις επιστήμες.
Ο Προμηθέας λατρευόταν πολύ απ' τους αρχαίους Έλληνες, μαζί με τον Ήφαιστο και την Αθηνά. Ακόμα τον λάτρευαν σε μια γιορτή που γινόταν προς τιμή του τα Προμήθεια.

-- Δεύτε!.. Ελάτε να πάρετε και σεις κάτι από το φως που μας χαρίζει η φύση!.. Αυτά τα λόγια φαίνεται να λέει η Αργυρώ Καραθανάση, η πολύ σέξι «η ιέρεια του χορού» ή ο «θηλυκός Προμηθέας της φωτιάς»!..

Οι καλλιτέχνες τον παρίσταναν στην αρχή σαν νέο, αργότερα όμως ηλικιωμένο με γενειάδα, να στέκεται όρθιος, με κρίκους στα χέρια πάνω σ' ένα βράχο, ενώ μπροστά του ο αετός του κατάτρωγε το στήθος. Ο μύθος του Προμηθέα ήταν πηγή έμπνευσης του Αισχύλου, που έγραψε τρεις τραγωδίες, τον "Προμηθέα Λυόμενον", τον "Προμηθέα Πυρφόρο" και τον "Προμηθέα Δεσμώτη".
Απ' αυτές μόνο ο "Προμηθέας Δεσμώτης" σώζεται σήμερα κι αναφέρεται στην τιμωρία του απ' το Δία. Γράφτηκε απ' τον Αισχύλο ανάμεσα στα χρόνια 475 και 468 π.Χ.
Σήμερα όμως αμφισβητείται από μερικούς αν πράγματι είναι έργο του Αισχύλου η τραγωδία αυτή ή γράφτηκε από κάποιο νεότερο σοφιστή, που μας μίλησε για τις εκπληκτικές ιδιότητες της φωτιάς!
Για να δούμε λοιπόν τι εκπλήξεις μας ετοιμάζει μέσα στο χειμώνα η σέξι Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Αργυρώ Καραθανάση, που με το χορό της φωτιάς ανεβάζει κατά πολύ τη … λίμπιντο των Ελλήνων – και όχι μόνο!..