Ποιος μεγάλος τραγουδιστής είχε την υπερηφάνεια να τραγουδήσει: «Έλληνας γνήσιος»;

Κωδικός Πόρου: 00285-113026-935
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14/08/11 17:51
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνικό Τραγούδι, 00285-113026-935
Περιγραφή:

 

Κι όμως!.. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης!.. Πρόκειται για τον αδάμαντα της ελληνικής δισκογραφίας και της ελληνικής μουσικής, τον άρχοντα του ελληνικού τραγουδιού, Κώστα Σμοκοβίτη, του οποίου τα τραγούδια αποτελούν πλέον για τον τόπο μας πολιτισμική παρακαταθήκη!..

ΤΟΝ μεγάλο Έλληνα τραγουδιστή, Κώστα Σμοκοβίτη, δεν τον έχω γνωρίσει από κοντά, παρά το γεγονός ότι με την καλλιτεχνία έχω ασχοληθεί παρά πολλά χρόνια. Δεν υπερβάλλω, αλλά τουλάχιστον 200 μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις Ελλήνων καλλιτεχνών υπάρχουν στο Δημοσιογραφικό και Οπτικο-Ακουστικό Αρχείο μου, που κάποια στιγμή θα χρειαστεί να απομαγνητοφωνηθούν και να αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για Κώστα Σμοκοβίτη δεν αναφερόμαστε σε έναν ακόμη τραγουδιστή, αλλά σε έναν άλλο τραγουδιστή. Κι εδώ υπάρχει μεγάλη διαφορά!

Όταν άκουσα για πρώτη φορά το τραγούδι: «Έλληνας γνήσιος» δεν το κρύβω, δάκρυσα!.. Κι ακόμη περισσότερο όταν άκουσα και το άλλο του τραγούδι με τίτλο: «Ο πατέρας μου ο Έλληνας»!.. Είναι, βλέπετε, στις αδυναμίες του γράφοντος να εξομολογείται κάθε πότε δακρυρροεί όταν μιλάει για Ελληνισμό και Ορθοδοξία!

Βελούδινη φωνή!...

Ο Κώστας Σμοκοβίτης, για να έρθουμε στον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη, έχει ενταχθεί πλέον στο Πάνθεο των Μεγάλων Ελλήνων Τραγουδιστών!.. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που του προσδίδουν κι ένα άλλο χαρακτηρισμό: «Ο άνθρωπος με τη βελούδινη φωνή»!..
Κάποτε, όταν το 1973 τραγούδησε το τραγούδι «Καλημέρα ήλιε», όπου όλοι οι Έλληνες το κρυφο-τραγουδουσαν και για άλλους (πολιτικούς, αν θέλετε) λόγους, θυμάμαι μία προσωπική μου φίλη και συνεργάτιδά μου (ας μην αποκαλύψω το όνομά της, διότι είναι παντρεμένη πλέον) που όταν ήθελε να το τραγουδήσει έστρεφε το πρόσωπό της στον ήλιο!.. Όταν τη ρωτούσα «γιατί το κάνει αυτό;» η απάντησή της ήταν μία και μοναδική: «Να ρωτήσεις το Θεό που γέννησε τους ανθρώπους και τον τραγουδιστή, που το τραγούδησε»!..

Αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και –αν θέλετε- ήταν κάτι που έμεινε στην ψυχή μου σαν μία συναρπαστική εικόνα μιας πανέμορφης και γλυκιάς κοπέλας σε ένα πανέμορφο και γλυκό τραγούδι, όπως αυτό του Κώστα Σμοκοβίτη!..

Θα επανέλθω, ασφαλώς, με άλλα άρθρα ή χρονογραφήματά μου στον Κώστα Σκοκοβίτη. Θα ήθελα, όμως, στο σημείο αυτό να θυμίσω στους φίλους και τις φίλες αναγνώστριες τα τρία τραγούδια του Κώστα Σμοκοβίτη, που με συγκίνησαν, ώστε κάποτε οι Έλληνες να καταλάβουν πώς και μέσα από τα τραγούδια, που μιλάνε για Ελληνισμό και Ορθοδοξία, μπορούν να αισθανθούν το πραγματικό άρωμα της Ελλάδος!

Έλληνας γνήσιος

Εμηνευτής: Σμοκοβίτης Κώστας

Μουσική/Στίχοι: Ρακιτζής Δημήτρης/Μπρούχος Δημήτρης

«Μες του Αιγαίου την αλμύρα
κι’ από παιδάκι μες τη γύρα
ανάβω τ’ άστρα για μι’ αγάπη τις βραδιές
Σ’ έναν καινούριο πια αιώνα
εγώ ακόμα στον αγώνα
για όσες μείνανε αλύτρωτες καρδιές

Και ονειρεύομαι και κλαίω
και για καημούς τραγούδια λέω
όμως κρατάω της ελπίδας το κλειδί
Είμαι απ’ αυτούς που αγαπάνε
που τραγουδάνε κι’ ας πονάνε ] 2x
Έλληνας γνήσιος με δυο λέξεις δηλαδή

Μες του καιρού μας τον κρατήρα
κρατάω ακόμα χαρακτήρα
και τη ζωή μου παίρνω πάλι απ’ την αρχή
Παλεύω πάντα για το δίκιο
έχω το λόγο μου αντρίκιο
και κατά βάθος μια ευαίσθητη ψυχή»!..

Ο πατέρας μου ο Έλληνας

Εμηνευτής: Σμοκοβίτης Κώστας

Μουσική/Στίχοι: Τερζής Μιχάλης/Γλυκοφρύδης Πάνος

Στην πόλη αυτή που αιμορραγεί
ήρθες εσύ απ’ άλλη γη και ρωτάς
που είν’ εκείνος
Εκείνος βρίσκεται μακριά
στου δρόμου εκείνου τη γωνιά
μόνος και παγωμένος

Μην του μιλήσεις, γιατί είναι άγαλμα
που το ξεχάσανε
Κι’ αυτό που βλέπεις μέσα στα μάτια του
δεν είναι δάκρυα, είναι σταγόνες της βροχής αλμυρές
απ’ το νερό της διπλανής θάλασσας

Μην του μιλήσεις...

Φράγκικο-Βυζαντινό

Εμηνευτής: Σμοκοβίτης Κώστας

Μουσική/Στίχοι: Τερζής Μιχάλης/Δασκαλόπουλος Άκος

Πες την ψάρι και πουλί, πέρκα και αηδόνι
σε μετράει μ’ ένα φιλί κι’ έξω σε κλειδώνει
Μια σταλιά κι’ ατέλειωτο, δυνατό και πράο
θαλασσί κι’ ανένδοτο, πόσο σ’ αγαπάω

Φράγκικο-Βυζαντινό της αλήθειας φύκι | 2x
μέγα και μικρούτσικο φτωχαρχονταρίκι | 2x

Δύσκολο σαν εύκολο, χάρμα σε πληγώνει
σαν παλιό ριζίτικο, ωχ που σε βαλαντώνει
Μια σταλιά κι’ ατέλειωτο, δυνατό και πράο
θαλασσί κι’ ανένδοτο, πόσο σ’ αγαπάω

Φράγκικο-Βυζαντινό της αλήθειας φύκι | 2x
μέγα και μικρούτσικο φτωχαρχονταρίκι | 2x

Φράγκικο-Βυζαντινό της αλήθειας φύκι
μέγα και μικρούτσικο φτωχαρχονταρίκι
Λαμπηδόνα του γιαλού, βράχος κι’ αρμενάκι
το εδώ και το αλλού, Θεέ μου τι αγριμάκι


Φίλε Κώστα, εύχομαι από καρδιάς ο Θεός μας να σ’ έχει καλά και να μας προσφέρεις πάντοτε τις μεγάλες –και με τόσο νόημα- επιτυχίες σου!..

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Κώστας Σμοκοβίτης γεννήθηκε μια νύχτα της άνοιξης, στη σκληρή μα και συνάμα ελπιδοφόρα για τον τόπο δεκαετία του πενήντα, (15-4-1951), στη Λαμία Φθιώτιδας.
Από το 1972 μέχρι σήμερα, ο κόσμος του αναγνωρίζει μια επιτυχημένη ερμηνευτική καριέρα.
Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του, η αγάπη του για το τραγούδι τον οδήγησε στο χώρο του Ελληνικού Τραγουδιού, παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών γονιών του.
Από μικρός έμαθε μόνος του φυσαρμόνικα και τραγουδούσε στις παρέες με τους φίλους του, τα πρώτα του δε ακούσματα - βιώματα, τα απέκτησε μέσα απ’ την οικογένειά του, απ’ την μητέρα του που τραγουδούσε και απ’ τα λαϊκά πανηγύρια της περιοχής, από σπουδαίους αυθεντικούς δημοτικούς μουσικούς και τραγουδιστές.
Ο Κώστας Βενετσάνος και ο Χρήστος Μουραμπάς, του πρότειναν να κάνει μια ακρόαση σε κάποια δισκογραφική εταιρία, όταν το 1972 κέρδισε το πρώτο βραβείο από πενήντα περίπου συμμετοχές, στο διαγωνισμό τραγουδιού, που έγινε στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.
Έγινε η ακρόαση στο studio Columbia, στον Περισσό, για λογαριασμό της εταιρίας ΜΙΝΟΣ ΜΑΤΣΑΣ &ΥΙΟΣ με τον Πάνο Ιατρού (κιθάρα), τον Σπύρο Ράλλη (παραγωγό της εταιρίας), τον Πυθαγόρα (στιχουργό) και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο (ηχολήπτη) και υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας.

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Το 1972, πρωτοεμφανίστηκε και ερμήνευσε με τη Χαρούλα Αλεξίου, τραγούδια σε μουσική Βασίλη Δημητρίου και στίχους του Μπόστ, στο Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, στο Αρχαίο Θέατρο Πειραιά, στο έργο «ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΦΤΕΡΑ».
Το 1975 ερμήνευσε τραγούδια σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, σε δύο Αθηναϊκά Θέατρα, όπως :
1. Στο θέατρο «ΑΛΙΚΗ» και στο έργο «ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ - ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ», σε στίχους του Βαγγέλη Γκούφα με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Μάνο Κατράκη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και όλο το θίασο.
2. Στο θέατρο «ΚΑΒΑ» και στο έργο «ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΓΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ», σε στίχους του Νότη Περγιάλη, με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και όλο το θίασο του Νίκου Χατζίσκου και της Τιτίκας Νικηφοράκη.
Ερμήνευσε τραγούδια σε τηλεοπτικά σήριαλς, όπως :
1) «Η ΑΛΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ» ΕΤ2 ,σε μουσική Μιχάλη Τερζή και στίχους Κώστα Ασημακόπουλου με την Γλυκερία.
2) « Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ» ΕΤ2, σε μουσική Μιχάλη
Τερζή και στίχους Πάνου Γλυκοφρύδη.
Εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές-αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς, ερμηνεύοντας τραγούδια από την πλούσια και πολυετή προσωπική του δισκογραφία.
Επίσης φιλοξενήθηκε σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα ξένων καναλιών, όσες φορές περιόδευσε στον Απόδημο Ελληνισμό.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Το 1973 μπήκε επίσημα στο χώρο της δισκογραφίας ερμηνεύοντας με μεγάλη επιτυχία τα τραγούδια του δίσκου «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ», που του εμπιστεύθηκαν ο Μάνος Λοΐζος και ο Δημήτρης Χριστοδούλου.
Μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών και ποιητών- στιχουργών και δίσκοι που ηχογράφησε και συμμετείχε με γενικό τίτλο, είναι οι κάτωθι:
ΑΣΠΡΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ, ΚΙΤΡΙΝΑ, ΜΠΛΕ
(Σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδια των : Δ. Μούτση - Γ. Λογοθέτη -Μ. Ελευθερίου - Β. Δημητρίου - Γ. Κριμιζάκη - Γιαν. Κακουλίδη -Αντ. Ρεπάνη - Ευτ. Παπαγιαννοπούλου - Γ. Κοινούση - Μ. Βαμβακάρη - Γ. Χατζηνάσιου - Τ. Οικονόμου - Γιαν. Μαρκόπουλου - Ερ. Θαλασσινού - Λουκ. Κηλαϊδόνη - Ν. Γκάτσου - Μ. Χατζιδάκη - Δ. Γεωργιάδη - Σ. Τσώτου)
ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΝΟ 1
(Σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδια των : Γ. Χατζηνάσιου - Γιαν. Λογοθέτη - Ν. Ρούσου - Σ. Βλαβιανού – Κωνσταντίνου – Πυθαγόρα - Γιαν. Μαρκόπουλου - Γ. Κατσαρού - Γ. Λαβράνου - Ελ. Περικλάκη - Γ. Κοινούση - Β. Βασιλειάδη - Α. Κλησιάρη - Δ. Μούτση - Γιαν. Λογοθέτη - Δ. Γεωργιάδη)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ
(Μ. Λοΐζου - Δ. Χριστοδούλου)
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
(Γ. Γεωργιάδη - Ψαλμοί του Δαυΐδ σε ελεύθερη απόδοση
Ν. Μάτσα και Γ. Συλλάνταβου)
ΝΙΑΤΑ
(Από τον διαγωνισμό στίχου σε συνεργασία MINOS και περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ τραγούδια των : Μ. Λοΐζου - Ν. Τσιμπουρλιάνου - Στ. Κουγιουμτζή - Γιαν. Ευαγγελινίδη - Π. Τσαπάρα - Αντ. Βαρδή - Κ. Νεστορίδη - Θεοφ. Βερύκιου - Αχ. Καμιναρά - Χρ. Χριστοδουλίδη - Ν. Τάτση - Κ. Παπαγεωργίου - Διον. Σκάλου - Απ. Καλδάρα -
Βαγγ. Κατμερίδη -Θ. Μπακαλάκου - Π. Χρυσομαλλίδη - Γ. Κυρανόπουλου)
ΑΣΠΡΟ - ΜΑΥΡΟ
(Γ. Χατζηνάσιου - Σ. Τσώτου)
ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ
(Μ. Θεοδωράκη - Β. Γκούφα)
ΓΙΑ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ
(Α. Καλδάρα - Κ. Βίρβου - Ε. Καμαρινάκη - Σ. Τσώτου - Γ. Σαμολαδά -Πυθαγόρα - Ε. Παπαγιαννοπούλου)
Ω ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ
(Β. Δημητρίου - Α. Δασκαλόπουλου - Μ. Ελευθερίου -
Κ. Μουρσελά - Β. Τσιμπούλη - Ν. Γεωργίου)
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΙΑ ΚΑΫΜΟΣ
(Ν. Καρβέλα - Β. Τσιμπούλη)
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ MINOS
(Σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια των : Γ. Κατσαρού – Πυθαγόρα - Γιανν. Σπανού - Στ. Κουγιουμτζή - Μ. Κορφιάτη - Μ. Πλέσσα -Ηλ. Λυμπερόπουλου - Γιανν. Καραμπεσίνη - Μ. Κώχ - Δ. Γεωργιάδη - Σ. Τσώτου - Μ. Λοΐζου - Ν. Τσιμπουρλιάνου - Γ. Χατζηνάσιου - Τ. Οικονόμου - Απ. Καλδάρα - Λ. Παπαδόπουλου)
THE BEST OF THEODORAKIS
(Μ. Θεοδωράκη - Μ. Ελευθερίου - Θ. Τσόγκα - Ι. Καμπανέλη)
ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΟΥ ΓΥΡΕΨΑ - ΜΑ ΕΣΥ ΔΕ ΦΑΝΗΚΕΣ
(Θ. Γραμματικόπουλου - Θ. Γραμματικόπουλου)
Δίσκος 45 στροφών
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ
(Στ. Κουγιουμτζή - Α. Δασκαλόπουλου - Μ. Μπουρμπούλη -Β. Τσιμπούλη - Ν. Λαπαθιώτη - Μ. Ταξείδη )
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΙ ΑΓΚΑΘΙ
(Θ. Δερβενιώτη - Κ. Βίρβου )
ΤΡΕΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
(Μ. Τερζή - Α. Δασκαλόπουλου - Λ. Παπαδόπουλου - Δ. Τσεκούρα Β. Μαστροκώστα )
Η ΜΑΝΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
(Γ. Χαρτοφύλακα - Μ. Παναγόπουλου)
ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
(Μ. Τερζή - Δ. Τσεκούρα - Μπέρτολ Μπρέχτ - Φ. Λάδη -Ριχάρδα Χούχ - Πώλ Έλυαρ- Σαπφούς- Β. Ρώτα- Αλκαίου- Δ. Μπιθικώτση )
ΟΤΙ ΦΑΜΕ ΚΙ ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ
(Δ. Σκαμάγκα - Δ. Σκαμάγκα)
ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
(Χ. Νικολόπουλου - Θ. Πολυκανδριώτη - Τ. Σούκα - Μ. Τερζή - Ι. Γιαννοπούλου - Π. Φαλάρα - Χρ. Μπαλαμπανίδη - Χ. Διπλάρου - Δ. Ρήτα - Μ. Παπαθανασίου)
Η ΑΛΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ
(Μ. Τερζή - Κ. Ασημακόπουλου)
(Από το σήριαλ που προβλήθηκε στην ΕΤ2)
ΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΕΝΤΕΧΝΟ ΛΑΪΚΟ
(Ζωντανή ηχογράφιση από τη συναυλία στο ΠΑΛΛΑΣ σε
συνεργασία : ΣΙΝΑΣΟΣ, ΕΤ1 και ΛΥΡΑ)
ΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΑΪΚΟ
(Ζωντανή ηχογράφιση από τη συναυλία στο ΠΑΛΛΑΣ σε
συνεργασία : ΣΙΝΑΣΟΣ, ΕΤ1 και ΛΥΡΑ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
(Ζωντανή ηχογράφιση στο ΒΕΑΚΕΙΟ)
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΚΟΡΟ
(Γ. Κόρου - Β. Σίμου)
ΚΥΠΡΟΣ ΑΕΙΖΩΗ
(Αντρέα Αντρέου)
ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΕΣ
(Τάκη Μαλακού - Τάκη Μαλακού)
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ - ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ
(Σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδια των : Μ. Θεοδωράκη -
Στ. Ξαρχάκου - Στ. Κουγιουμτζή - Γιανν. Μαρκόπουλου -
Δ. Μούτση )
ΜΕΓΑΛΟΙ ΛΑΪΚΟΙ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ 2
(Γιώργου Μητσάκη - Γιώργου Μητσάκη)
ΤΡΕΛΟ ΤΑΞΙΔΑΚΙ
(Δ. Σκαμάγκα - Δ. Σκαμάγκα)
ΚΩΣΤΑΣ ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ- 20 ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
(Best off)
ΚΩΣΤΑΣ ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ- Η ΑΝΕΜΩΝΑ
(Best off)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
(Διάφοροι Δημιουργοί)
ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΑΝΤΑΜΑ
(Χρήστου Νικολόπουλου- Μανώλη Ρασούλη)
ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ο ΜΥΡΜΙΔΟΝΑΣ
(Γιώργου Τσιτρούλη- Γιάννη Κ. Ιωάννου)

ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Βασικό συστατικό της καλλιτεχνικής του συνέπειας και επικοινωνίας με το ευρύ κοινό, αποτέλεσε η στήριξη και η εμψύχωση της Ελληνικής Ομογένειας στον Απόδημο Ελληνισμό.
Έτσι λοιπόν ταξίδεψε σε πολλές χώρες, δωρίζοντας με τη φωνή του μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που κρατούν στέρεους τους δεσμούς με τη μητέρα Ελλάδα.
Ενδεικτικά ταξίδεψε :
1) Στην Αυστρία, με τον συνθέτη Μιχάλη Τερζή.
2) Στην Αυστραλία, με τον συνθέτη Μιχάλη Τερζή και τους
τραγουδιστές Γιώργο Μπαγιώκη και Αλεξάνδρα Κυριακοπούλου.
3) Στις Βρυξέλλες, στην Ελβετία, στον Καναδά και στο Σικάγο, με τον συνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη και τις τραγουδίστριες Ελπίδα, Κική Λουκά και Μαρία Πολυκανδριώτη.
4) Στο Μόναχο, με την Μαρία Φαραντούρη.

Μεγάλη υπήρξε και η συχνά αφιλοκερδής και άμμεση ανταπόκρισή του σε προσκλήσεις για συμμετοχή του σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, καλοκαιρινά φεστιβάλ και ευρύτερες δραστηριότητες, ενισχύοντας τόσο το κέντρο, όσο και την περιφέρεια.
Έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες εντός Ελλάδας με τους:
Σταύρο Κουγιουμτζή, Απόστολο Καλδάρα, Χρήστο Νικολόπουλο, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μιχάλη Τερζή, Χρήστο Γκάρτζο.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Στα τριάντα πέντε χρόνια της έντονης παρουσίας του στα μουσικά δρώμενα του τόπου, εμφανίστηκε σε ποικίλους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης (μπουάτ της Πλάκας, μουσικές σκηνές, μεγάλα νυκτερινά κέντρα, αναψυκτήρια), με σπουδαίους συναδέλφους του, όπως :
Στην μπουάτ «ΑΤΖΟΥΡΟ», στην Πλάκα, το 1973, με τους :
Δώρο Γεωργιάδη, Λίτσα Σακελλαρίου, Τσάρμς,
Μπέσσυ Αργυράκη και Δώρα Μόραλη.
Στα «ΔΕΙΛΙΝΑ» της Αθήνας και στη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑ» της Θεσσαλονίκης, το 1973 - 1974, με τους : Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Άννα Βίσση, Ελπίδα, Μαρία Ρωμανού, Λάκη Τζορντανέλλι και την μεγάλη ορχήστρα του Νίκου Λαβράνου με μπουζούκια, τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Γιάννη Μπιθικώτση.
Στην μπουάτ «ΔΡΟΜΟΣ», στην Πλάκα το 1974, με την Πόπη Αστεριάδη.
Στην μπουάτ «ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ», στην Πλάκα, το 1974 - 1975, με τους : Γιάννη Πάριο, Δήμητρα Γαλάνη, Δάφνη Ζούνη και την ορχήστρα του Γιώργου Χατζηνάσιου.
Στη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑ», το 1975, με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Θέμη Ανδρεάδη.
Στο «STORK», στον Άγιο Κοσμά, το 1975, με τον Δημήτρη Κοντολάζο και την Χαρούλα Ντάνου.
Στη «ΝΕΡΑΪΔΑ» της Θεσσαλονίκης, το 1975, με τους : Ρένα Κουμιώτη, Μιχάλη Βιολάρη και Καίτη Αμπάβη.
Στου «ΜΟΣΤΡΟΥ», στην Πλάκα, το 1976, με τους : Σωτήρη Μουστάκα, Χριστιάννα, Λευτέρη Μυτηλιναίο, αδελφές Δήμα και την ορχήστρα του Σπύρου Παπαβασιλείου.
Στην παληά «ΑΘΗΝΑΙΑ», στο τέρμα Λ. Συγγρού, το 1976,
με τους : Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Καλαντζή, Ελένη Ροδά,
Μπέμπα Μπλάνς, Σόφη Παππά, Ρένα Πάντα, Γιώργο Κυράνο, τους θρυλικούς χορευτές του Γιώργου Ζαμπέτα, Δήμο, Τάσο και Ιορδάνη Αμπατζόγλου (με τους οποίους συνεργάζεται μέχρι σήμερα σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και άλλες εκδηλώσεις) και την ορχήστρα του Στέλιου Ζαφειρίου.
Στο «ΝΟΤΟΥΡΝΟ», στην Αγ. Μελετίου, το 1977 - 1978, με τη Χριστιάννα και τον Γιώργο Ζορμπά.
Στου «ΣΑΜΠΑΝΗ», στα Πατήσια, το 1984 - 1985, με τους : Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Αγάθωνα Ιακωβίδη, Σοφία Μιχαηλίδου, Ανθίπη, Γιάννη Γεωργίου και την ορχήστρα του Κώστα Παπαδόπουλου.
Στο «AMADEUS», στην Καστέλλα του Πειραιά, το 1985 - 1986, με τους : Δημήτρη Μητροπάνο, Ελπίδα, Κώστα Τουρνά, Μαρίνα, Νατάσα Γερασιμίδου, Αδελφές Γαρμπή, Μόνικα Δούκα, Μορέϊρα και την ορχήστρα του Νίκου Μουρίκη.
Στο «ΚΑΣΤΕΛΛΟ», στα Πατήσια, το 1986 - 1987, με τους : Γιώργο Κόρο, Κατερίνα Κόρου, Κώστα Τσαμπά και την ορχήστρα του Τόλη Νικολάου.
Στο «ΑΝΕΣΙΣ», στο Γαλάτσι, το 1987 - 1988, με τους : Απόστολο Καλδάρα, Γιώτα Λύδια και Αργύρη Κούκα.
Στην «ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ», στο Γαλάτσι, το 1988 - 1989, με τους : Αθηναϊκή Κομπανία, Γιώτα Βέη και Ανθή Αγγελίδου.
Στο «ΚΑΣΤΕΛΛΟ», στα Πατήσια, το 1992 - 1993, με τους : Γιώτα Λύδια, Γιάννη Ντουνιά, Νανά Σέργη και την ορχήστρα του Τόλη Νικολάου.
Στο «ΚΑΣΤΕΛΛΟ», στα Πατήσια, το 1993 - 1994, με τους : Γιώργο Κόρο, Έλλενα Γιαννακάκη, Νανά Σέργη, Κώστα Τσαμπά και την ορχήστρα του Τόλη Νικολάου.

Την εποχή που άνθιζαν τα αναψυκτήρια στην Αθήνα, εκεί που ο πολύς κόσμος ήθελε να δει και ν’ ακούσει τον καλλιτέχνη που αγαπούσε με χαμηλό εισιτήριο, εμφανίστηκε :
Στο «ΑΛΣΟΣ», στο Πεδίον Άρεως, δίπλα στον Γιώργο Οικονομίδη, και στον αξέχαστο Βασίλη Τσιτσάνη.
Στο «ΑΚΡΟΝ», στη Λένορμαν, του Γιάννη Μπουρνέλη, με τη Χαρούλα Αλεξίου.
Στον «ΕΡΜΗ», στο Αιγάλεω.
Στην «ΑΡΜΟΝΙΑ», στο Κερατσίνι.
Στο «ΑΛΣΟΣ», στη Ν. Φιλαδέλφεια.

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1997, έλαβε μέρος στο 36ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΑ ΤΡΕΝΑ», σε μουσική Παναγιώτη Αποστολίδη, στίχους του ποιητή Δημήτρη Μπρούχου, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας απο τον Γιώργο Παγιάτη και απέσπασε το 3ο βραβείο, το οποίο απένειμε ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας.

Τον Ιανουάριο του 1998, τιμήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Νομού Φθιώτιδας (από τον πρόεδρο Κώστα Καρακώστα) για την πολύχρονη πολιτιστική του προσφορά.
Τον Αύγουστο του 1998, τιμήθηκε από τον Δήμο Καμένων Βούρλων (από τον δήμαρχο Γιώργο Έξαρχο), για την πολιτιστική του προσφορά, σ’ έναν χώρο όπου πήρε τα πρώτα μεροκάματα σαν τραγουδιστής, στα πρώτα του βήματα, στην πλάζ ISABELLA του Ε.Ο.Τ.
Τον Ιανουάριο του 2007, επειδή από το 1979 μέχρι το 2006 ολοκλήρωσε τον κύκλο της επαγγελματικής του δραστηριότητας ως στέλεχος στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος αισίως, ο σύλλογός του (Ένωση Εργαζομένων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), τον τίμησε σε μια ωραία και συγκινητική εκδήλωση, για την πολιτιστική του προσφορά (από τον πρόεδρό της Νίκο Πιλαφά).
Τον Ιούνιο του 2007, κατά την έναρξη των εκδηλώσεων των ΙΓ! ΠΑΥΛΕΙΩΝ, τα οποία διοργανώνονται κατά παράδοσιν από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας , ερμήνευσε τον ύμνο : «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΕΝΤΟΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», σε ποίηση και μουσική σύνθεση του ποιητή Δημήτρη Μπρούχου.
Τον συνόδευσαν, η μικτή χορωδία «Αλεξανδρινές φωνές» του Δήμου Αλεξάνδρειας (Ημαθείας) και η παιδική χορωδία «Μελισάνθη» επίσης του Δήμου Αλεξάνδρειας, υπό την διεύθυνση της κας Ελένης Θεοδωρίδου και στο πιάνο ο Κώστας Παντελίδης.
Για την αφιλοκερδή συμμετοχή του, τιμήθηκε από τη Μητρόπολη και από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο, με το χρυσούν μετάλλιον Α! τάξεως του Αποστόλου Παύλου.
Τον Ιούλιο του 2007, τιμήθηκε από τον Δήμο Λαμιέων (από τον δήμαρχο Γιώργο Κοτρωνιά), για τα τριάντα πέντε χρόνια προσφοράς του στο χώρο του Ελληνικού τραγουδιού, στον Άγιο Λουκά, εκεί όπου έπαιζε φυσαρμόνικα και τραγουδούσε με τους παιδικούς του φίλους.
Ακολούθησαν τον Αύγουστο του 2007, οι τιμητικές διακρίσεις από τον Δήμο Μακρακώμης (από τον δήμαρχο Κων/νο Κρητικό) και τον Πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Γραμμένης (το χωριό του πατέρα του), καθώς επίσης τον Φεβρουάριο του 2008 από τον ΟΜΙΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ Καμένων Βούρλων,(από τον πρόεδρο Δημήτρη Μεγαγιάννη) για τον ίδιο λόγο.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2008 τιμήθηκε από την Νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας, (από τον γραμματέα Διονύση Δολιανίτη), για την ελπίδα που χάρισε μέσα από τα τραγούδια του, στα δύσκολα χρόνια.
Στις 07 Φεβρουαρίου 2009 τιμήθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Εταιριών Ο.Τ.Ε, Νομού Φθιώτιδας (από τον πρόεδρο Γιώργο Καρανίκα) για τη διαχρονική του πορεία στο Ελληνικό τραγούδι και την προσφορά του στην υπηρεσία.

ΛΟΙΠΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Τελειώνοντας το Λύκειο και την Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών, έδωσε εξετάσεις στον Ο.Τ.Ε. και από το 1979 μέχρι το 2006, εργάσθηκε ως τεχνικός και στέλεχος.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο Κώστας Σμοκοβίτης, διατήρησε πάντοτε τις άριστες των σχέσεων με όλους τους συναδέλφους του (μουσικούς, τραγουδιστές, πνευματικούς δημιουργούς και συναδέλφους του στον Ο.Τ.Ε), δίνοντας πάντοτε ευκαιρίες και προβάδισμα σε άξιους και ταλαντούχους νέους συναδέλφους του, σεβόμενος όμως πάντοτε τους μεγαλύτερους και εμπειρότερους, τηρώντας την ιεραρχία, κρατώντας ψηλά το ήθος που κληρονόμησε από τους γονείς και δασκάλους του.
 

Περισσότερα για τον Κώστα Σμοκοβίτη: http://www.ksmokovitis.blogspot.com/