Η νύχτα των επίγειων αγγέλων!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113001-4756
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 08/10/13 18:33
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνικό Τραγούδι, 00285-113001-4756
Περιγραφή:

Η νύχτα των επίγειων αγγέλων!..

Μια κατάθεση καρδιάς και ψυχής!.. Ένας απόηχος πολλών και ποικίλων συναισθηματικών κραδασμών στο άκουσμα μιας γνήσιας ελληνικής λαϊκής φωνής!.. Μιας γυναικείας φωνής!.. Ήταν κι αυτή η ρημάδα η ξαστεριά τόσο φωτεινή, που νόμιζες ότι η φωνή αυτή έκανε τους δικούς της κραδασμούς στα άστρα, καθώς τα ασπάζονταν όλη τη νύχτα οι επίγειοι άγγελοι!.. Βάσω Χατζή, για σένα αυτός ο λόγος!...

ΗΤΑΝ ένα καλοκαιρινό βραδινό του 1977!.. Η ζέστη κάπως ανυπόφορη, αλλά ευτυχώς όσο έπεφτε το σκοτάδι, άρχιζε να δροσίζει, ενώ η ταράτσα του σπιτιού μοσχομύριζε από τα αγιοκλήματα που υπήρχαν τότε (σήμερα τα έκαψε ο λίβας του χρόνου)!.. Κάπου στο βάθος ακουγόταν ένα παλιό ραδιομαγνητόφωνο, από τα πρώτα που είχαν βγει και λειτουργούσε με κασέτες!.. Μπρος-πίσω, μπρος πίσω, το ένα τραγούδι μετά το άλλο!.. Ήταν κι αυτή η ρημάδα η ξαστεριά τόσο φωτεινή, που νόμιζες ότι αυτή η γυναικεία φωνή έκανε τους δικούς της κραδασμούς στα άστρα, καθώς τα ασπάζονταν όλη τη νύχτα οι επίγειοι άγγελοι!..

Η φωνή με είχε σαγηνεύσει!.. Κι όσο έπαιζε και ξανάπαιζε το μαγνητόφωνο τα τραγούδια της άγνωστης γιας μας τραγουδίστριας, η παρέα μου αποτελείωνε όχι μόνο τα μπουκάλια της μπίρας, αλλά (για να κάνουμε και το γνωστό μας χιούμορ) ολόκληρη την … Ελληνική Ζυθοποιία «ΦΙΞ»!
--Ποια είναι αυτή, που τραγουδάει, ρ’ Αγγελή; (έτσι με φώναζαν στο σπίτι). Πώς τη λένε; Ρώτησε ο Λακίτσας, όπως φωνάζαμε χαϊδευτικά τον πρώτο ξάδελφό μου, Θεόδωρο Χριστόπουλο!
--Πού να ξέρω; Πρώτη φορά την ακούω, ρε Λακίτσα!..

Εκείνη την εποχή αυτοκίνητα δεν περνούσαν στη γειτονιά. Άντε να πέρναγαν το πολύ πέντε-έξι αυτοκίνητα την ημέρα! Ο δρόμος, όμως, έξω από το σπίτι μας ήταν γεμάτος «μηχανάκια» (μοτοσικλέτες) των φίλων και των συγγενών μας. Αυτοί δηλαδή που είχαν στήσει το χορό επάνω στην ταράτσα κι αντιβούϊζε ολόκληρη η γειτονιά μέσα στη νύχτα! Κάθε φορά που άρχιζε ένα τραγούδι χτυπούσαν με δύναμη τις άκρες των υποδημάτων και έριχναν αμέσως τα «ψαλιδίσματα» στον αέρα σαν να ήθελαν να σχίσουν τον ουρανό!.. Βοηθούσε με τον τρόπο του κι εκείνο το μυρωδάτο αγιόκλημα που μάς μεθούσε κυριολεκτικά με την ευοσμία του!…
--Πώς τη λένε, ρ’ Αγγελή;
-- Πού να ξέρω; Πρώτη φορά την ακούω, ρε Λακίτσα!..
-- Η Βάσω είναι!, ακούμε στο βάθος μια φωνή! Βάσω Χατζή τη λένε!.. Είναι νέα τραγουδίστρια και κατάγεται από την Ασωπία Βοιωτίας!..

Αυτό ήταν!.. Από εκείνη τη στιγμή το όνομα αυτό στριφογύριζε μέσα στο μυαλό μου!... Και είπα «αμάν» να ξημερώσει για να βρω τα τραγούδια της!... «Αγάπες και παράπονα» (1976), «Λίγα λουλούδια» (1977) , «Δύο αγάπες» (1977), και όλα όσα κυκλοφορούσε στη συνέχεια: «Πόσο πάει το φιλί» (1978), «Σ’ αγαπώ και πού με βάζεις» (1979), «Πάρε την καρδιά μου» (1991), «Φίλησέ με» (1992), «Μετανοιωμένος» (1995), κ.λπ. κλπ. κλπ.
Ήταν ο καιρός που η Βάσω Χατζή έκανε διάφορες συνεργασίες της με λαμπρούς λαϊκούς «αστέρες» (Β. Βασιλειάδη, Γ. Βασιλόπουλο, Π. Γαβαλά, Στ. Κάβουρα, Κ. Σκαφίδα, Β. Σαλέα, Μ. Χριστοδουλόπουλο, κ.ά.). Αλλά ο γράφων δεν στεκόταν εκεί. Ήθελε να τη δει από κοντά.

Κάτι η δημοσιογραφία, κάτι οι γνωριμίες μας με ορισμένα κορίτσια που πηγαίναμε να τους πάρουμε συνέντευξη, ήρθε η στιγμή να καθίσουμε πρώτοι και καλύτεροι μπροστά-μπροστά στο κέντρο που τραγουδούσε η Βάσω Χατζή (θαρρώ ) με τον Κώστα Σκαφίδα στην πλατεία Αμερικής! Δεν φθάνει αυτό, θέλαμε και παραγγελία!
--Ποιο τραγούδι είπατε; Ρώτησε η Βάσω Χατζή!
--«Λίγα λουλούδια», απάντησε ο φίλος μου ο Γιάννης Σκλαβούνος, ενώ ένας άλλος συνάδελφος δημοσιογράφος, ο Νίκος Αλατζάς, ως θαυμαστής του ωραίου φύλου, μπαινόβγαινε συνεχώς μέσα στα καμαρίνια που ήταν τα … κορίτσια! Ένα σκηνικό που το ζούσαμε κάθε βράδι, όσο διήρκεσε η χειμερινή καλλιτεχνική περίοδος (!!).

Πώς περνούν τα χρόνια!…

Πέρασαν όμως τα χρόνια!... Κύλησαν κι αυτά σαν το νερό στ’ αυλάκι χωρίς σταματημό!.. Η Βάσω Χατζή, μία από τις μοναδικές Ελληνίδες ερμηνεύτριες, η οποία, παρά την απίστευτη ομορφιά της, δεν έδειχνε ποτέ πόδια, για να δελεάσει το κοινό, αλλά κατάφερνε να μαγνητίζει και να σαγηνεύει με τη φωνή της τους θαυμαστές ή τις θαυμάστριες, που ήθελαν να την ακούσουν, συνέχιζε και συνεχίζει να τραγουδά κατακτώντας κυριολεκτικά τις καρδιές των φίλων της με την συγκινητική φωνή της. Μια ολόκληρη φωτεινή και πάλλευκη διαδρομή!. Μια ολόκληρη πορεία με καλλιτεχνικές επιτυχίες!

Ελάτε, λοιπόν, στη θέση μου όταν ο αγαπημένος μου ανιψιός, Παναγιώτης Βλαχάκης, νεαρός και πολλά υποσχόμενος μουσικός, ο οποίος μέχρις στιγμής έχει εμφανιστεί δίπλα σε μεγάλα ονόματα (Λευτέρης Πανταζής, Χρήστος Χολίδης, Χρήστος Μενιδιάτης, Σταμάτης Γονίδης κλπ), το καλοκαίρι που μας πέρασε εμφανίστηκε μαζί με τον Γονίδη στο ίδιο ακριβώς κέντρο που τραγουδούσε η … Βάσω Χατζή! Μάλιστα, όταν μου έδειξε μια φωτογραφία με την δημοφιλή τραγουδίστρια, που έβγαλε με το κινητό του και την οποία δημοσιεύουμε πιο πάνω (ο Παναγιώτης είναι στο άκρο δεξιά), ένα ολόκληρο κύμα συγκίνησης ήρθε να πλημμυρίσει την ψυχή του γράφοντος, που μέσα στο μυαλό του άρχισαν να φυλλοροούν σαν τα φύλλα του ημερολογίου όλες εκείνες οι νύχτες, που πέρναγε στο κέντρο διασκεδάσεως με τη Βάσω Χατζή! Μια Ελληνίδα ερμηνεύτρια για την οποία δικαιολογημένα πολλοί θαυμαστές της ξαγρυπνούν για να την ακούν μέσα στη νύχτα, καθώς οι άγγελοι ασπάζονται από συγκίνηση τα άστρα του ουρανού!... Είναι η νύχτα των επίγειων αγγέλων!...

 ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ