Έχει μέλλον το ελληνικό τραγούδι;

Κωδικός Πόρου: 00285-113021-1075
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 04/09/11 21:44
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνικό Τραγούδι, 00285-113021-1075
Περιγραφή:

Έχει μέλλον το ελληνικό τραγούδι;

Αν η ελληνική γλώσσα συνεχίσει να υπάρχει, ασφαλώς και θα υπάρχει ελληνικό τραγούδι. Όσο όμως η γλώσσα των Ελλήνων δέχεται επιθέσεις από ξενικά στοιχεία, αναντίρρητα και το ελληνικό τραγούδι θα «τραυματιστεί» σοβαρά. Ωστόσο, όμως, υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις πολλών Ελλήνων τραγουδιστών που υπερασπίζονται το ελληνικό τραγούδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χριστίνα Δελλή!..

ΠΟΛΛΟΙ έχουν διερωτηθεί – και με το δίκιο τους- τι είναι το λεγόμενο τραγούδι. Τι είναι αυτό που συγκινεί, σαγηνεύει και δελεάζει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του.

Αναμφίβολα πρόκειται για την πιο απλή και ευρύτερα διαδομένη μορφή φωνητικής μουσικής. Είναι κι' αυτό μια άμεση έκφραση των αισθημάτων του ανθρώπου και συνδυάζει την ποίηση με την μουσική.

Τα τραγούδια, όπως έχουμε ξαναγράψει, ανάλογα με την προέλευσή τους, διακρίνονται σε λαϊκά και σε έργα επώνυμων συνθετών.

Λαϊκά τραγούδια λέγονται γιατί τα δημιουργεί ο ανώνυμος λαός. Τέτοια λαϊκά τραγούδια είναι τα δημοτικά της χώρας μας. Σ' αυτά ο λαός μας τραγουδάει με παλμό και πάθος τα κοινωνικά ήθη και έθιμα, τον καθημερινό τρόπο ζωής, τον έρωτα, τον πόνο του θανάτου, την αγωνία της ξενιτιάς, την ποιητική φαντασία του κλπ. Αυτά τα τραγούδια δεν έχουν καμιά σχέση μ' αυτά που σήμερα λέγονται "λαϊκά τραγούδια", τα οποία είναι έργα διάφορων επώνυμων συνθετών.

Τα τραγούδια διαφέρουν σε είδος και ποικιλία, έχουμε δηλ. λυρικά, χορωδιακά, επαναστατικά κ.ά., σε προέλευση και σημασία, έχουμε δηλ. στρατιωτικά, παιδικά, ερωτικά κ.ά., σε κατηγορία, είναι δηλ. μονοφωνικά και πολυφωνικά, σε μορφή εκτέλεσης όπως σόλο, ομαδικά, συγκροτήματος, με ενόργανη ή χωρίς ενόργανη συνοδεία.

Το ελαφρολαϊκό τραγούδι.

Μια σύνθεση ελαφρού ελληνικού και του λαϊκού τραγουδιού είναι το λεγόμενο ελαφρολαϊκό τραγούδι, που έχει πολλούς εκπροσώπους και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα.

Θα λέγαμε πως σ’ αυτό το είδος του τραγουδιού εντάσσεται και η Χριστίνα Δελλή («λαϊκότροπη», όπως έλεγε η Σεμίνα Διγενή), μια πραγματική «ντίβα» της πίστας, που μας έχει χαρίσει πάρα πολλές επιτυχίες! Θυμηθείτε για παράδειγμα το «Ένοχο φιλί», μια μεγάλη επιτυχία της Χριστίνας Δελλή, σε στίχους Ηλία Φιλλίπου και μουσική Δ. Κορδαζή, « Ο Έλληνας τρελαίνεται» «Κι εσύ είσαι μόνος» «Στ’ αυτοκινήτου το καπό», «Φύγε σαν κύριος», «Και μένω πλάϊ σου» «Καλή σου τύχη», «Μα όταν σβήσουνε τα φώτα», Με κάλεσε στο γάμο του», «Πάλι απόψε» «Καρδούλα μας αγάπη μας», που έχει στο δίσκο «Γιορτάζεις σήμερα» και τι άλλο να θυμηθεί κανείς…

Εκτός κι αν θέλουμε να λησμονήσουμε το «Είσαι μπελάς», «Κορμί με κορμί» από τον δίσκο «Θα γίνω το κορίτσι σου», «Από έρωτα θα πάω», «Αποκλειστικός», «Αστέρι το παιδί», «Δεν σ’ αλλάζω», «Είμαι στα χάι μου», «΄Ελα», «Εξαιρούνται», «Ερεθίζομαι», «Τα χαρέμια» και τόσα άλλα που υπάρχουν στο δίσκο «Νύχτες ξελογιάστρες» , αλλά και πολλά άλλα τραγούδια για τα οποία κυριολεκτικά «ων ουκ έστιν αριθμός»!.

Η Χριστίνα Δελλή κυρίως είναι καλλιτέχνιδα εκτός Αθηνών. Κάνει μεγάλες εμφανίσεις και στο εξωτερικό (Κύπρο, Αυστραλία κλπ) όπου η πίστα κυριολεκτικά «ανάβει φωτιές» με τη σέξι ή προκλητική εμφάνιση της πασίγνωστης Ελληνίδας τραγουδίστριας, για να είναι η γυναίκα πραγματικό θηλυκό, να έχει αυτό που λέμε «τσαγανό», όπως λέει η ίδια σε μία συνέντευξή της!

Καλλιτεχνική ευαισθησία

Εκείνο, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουν ορισμένοι είναι η μεγάλη ευαισθησία που έχει η Χριστίνα Δελλή στα ζώα. Ουκ ολίγες οι φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στο «προφίλ» που διατηρεί στο facebook, για να ισχύσει αυτό που έλεγε ο Μενέλαος Λουντέμης: «Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα»!...

Εκείνο ίσως που αγνοούν ορισμένοι είναι το γεγονός ότι σε ένα δίσκο της Χριστίνα Δελλή με τίτλο: «Δεν υπάρχουν παιδιά σαν και μένα», κάνει την έκπληξή της, αφού ακούμε ακόμη και «Κάλαντα Πρωτοχρονιάς με τσαμπούνα και τουμπί»!

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τους στίχους ενός τραγουδιού, που μένει χαραγμένο σε κάθε ανθρώπινη ψυχή αφού, όπως και να το κάνουμε είναι ένα τραγούδι που αγγίζει κάθε ευαίσθητο άνθρωπο!.. Τίτλος τραγουδιού: "Έφυγα γιατί...". Στίχοι: Ηλίας Φιλίππου. Μουσική: Γιώργος Καφετζόπουλος. Πρώτη εκτέλεση: Χριστίνα Δελλή:

Έφυγα γιατί…
Οι νύχτες ήταν φόνισσες
Έφυγα γιατί…
Τα πάντα περιφρόνησες.

Έφυγα γιατί…
Θα μ’ έκανες απάνθρωπο
Έφυγα γιατί…
Εγώ ζητούσα άνθρωπο.

Έφυγα γιατί
Ένιωθα πλάι σου σα να ‘μουν φυλακή
Ένιωθα αγρίμι σ’ ένα γυάλινο κλουβί
Κοντά σου μια ζωή.

Έφυγα γιατί
Ένιωθα πλάι σου σα να ‘μουν φυλακή
Ένιωθα αγρίμι σ’ ένα γυάλινο κλουβί
Κοντά σου μια ζωή.

Έφυγα γιατί…
Ποτέ σου δε με σκέφτηκες
Έφυγα γιατί…
Σκληρά μ’ εκμεταλλεύτηκες.

Έφυγα γιατί…
Δεν είχα περιθώρια
Έφυγα γιατί…
Εξάντλησα τα όρια.