Δεν κατάλαβα; Ακόμη και οι Μπιτλς πήγαιναν στην ... Αράχωβα;

Κωδικός Πόρου: 00285-113024-962
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 16/08/11 21:10
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνικό Τραγούδι, 00285-113024-962
Περιγραφή:

Οι Μπιτλς ποζάρουν για τον Αριστοτέλη Σαρρηκώστα και τους ντόπιους παραδοσιακούς μουσικούς στην Αράχωβα τον Ιούλιο του 1967!. (Η φωτογραφία είναι δημοσιευμένη στην εφημερίδα "Το Βήμα" της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2009 και προέρχεται από το φωτογραφικό υλικό του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα).

Ποιος θα περίμενε ποτέ ότι τα περίφημα "Σκαθάρια" θα πηγαίνανε στην Αράχωβα και θα φωτογραφίζονταν μαζί με διάφορους παραδοσιακούς μουσικούς της περιοχής, αφού τους είχε γοητεύσει η μουσική τους; Διαβάστε τι γράφει η εφημερίδα "Το Βήμα" της Τετάρτης, 16 Δεκεμβρίου 2009 με αφορμή μια Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, όπου τα ελληνικά 60s «ζωντάνεψαν» ξανά!..


«Του ΄60 οι εκδρομείς» βρίσκουν τόπο συνάντησης στο Μουσείο Μπενάκη. Με υπότιτλο «Πώς ζήσαμε τα 60s στην Ελλάδα» εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση-αφιέρωμα στη δεκαετία του 1960, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος με γενικό τίτλο «Σαββόπουλος και φίλοι- Το περιβόλι του τρελλού. 60s, το ροκ του μέλλοντός μας».

Στόχος της έκθεσης είναι, μέσα από τις εικόνες, τα αντικείμενα και τους ήχους που θα παρουσιαστούν, η ανασύνθεση του κλίματος και των αναμνήσεων εκείνης της γοητευτικής και «δύσκολης» δεκαετίας. Το εκθεσιακό υλικό αναπτύσσεται πάνω σε δύο άξονες: την κοινωνική ζωή και το μουσικό πανόραμα της περιόδου.

Ετσι, παρουσιάζονται τα πολιτικά θέματα, οι κοινωνικές αλλαγές, οι αγώνες της νεολαίας, τα πρόσωπα-σύμβολα στη μουσική και στην πολιτική ζωή, οι νέοι καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στους χώρους της μουσικής και του τραγουδιού. Δίπλα σε αυτό το ελληνικό ψηφιδωτό της δεκαετίας του 1960 εκτίθεται και υλικό που αφορά τα 60s της Ευρώπης και της Αμερικής, προκειμένου να αποτυπωθεί μια εικόνα διαλόγου με την ξένη μουσική, τα αντιπολεμικά κινήματα, τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μόδα και τον τρόπο ζωής.

Εκτός, όμως, από φωτογραφικό υλικό, στην έκθεση φιλοξενείται επίσης ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων της δεκαετίας, που μας ταξιδεύουν στα χρόνια εκείνα με όχημα τη γοητεία που ακόμη διατηρούν: μουσικά όργανα, δίσκοι 45 στροφών, μεγάλες και μικρές ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, διαφημίσεις, σκούτερ και φλίπερ της εποχής, φωτιστικά, έπιπλα, φορέματα, εξαρτήματα μόδας...

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Τάσος Σακελλαρόπουλος με τη συνεργασία του Λάμπρου Λιάβα και της Αλεξάνδρας Χαριτάτου ενώ τον σχεδιασμό της υπογράφει ο Σταμάτης Ζάννος. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τους: Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, Αρχείο Μεγαλοκονόμου, Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ/ Ν.Ε. Τόλης, Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη, Φωτογραφικό Πρακτορείο ΑΡΕΙRΟΝ.

Τα αντικείμενα προέρχονται από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, το Μουσείο Μπενάκη, το κατάστημα αντικειμένων εποχής 1960 Μάνου Λάππα (Χάριτος 44, Κολωνάκι), το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη (Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»), το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη- Κέντρο Εθνομουσικολογίας, και τον Σωτήρη Μπεκιάρη .

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, τηλ. 210 3671.000. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 9.00-17.00, Πέμπτη: 9.00-24.00, Κυριακή: 9.00-15.00. Τρίτη κλειστά. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: "Το Βήμα" της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2009

----------------

ΥΓ Ορισμένοι γράφουν την ονομασία Αράχωβα και ως Αράχοβα.