Αν ξανακατεβείς, Χριστέ, στη γη!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113022-999
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 23/08/11 21:11
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνικό Τραγούδι, 00285-113022-999
Περιγραφή:

Αν ξανακατεβείς, Χριστέ, στη γη!..

«Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη Γη μας, δεν πρόκειται κανείς να σε σταυρώσει. Δε θα φορέσεις πια αγκάθινο στεφάνι, ούτε χολή κανένας θα σου δώσει. Είμαστε πια πολιτισμένοι, πάλιωσε πια ο Γολγοθάς, έχουμε θάλαμο αερίων, θα σε τελειώσουμε μεμιάς!...»

ΔΕΝ ΞΕΡΩ. Αλλά αν κατέβαινε ξανά ο Χριστός στη Γη θα ήθελα να πάω να τον βρω. Να του μιλήσω σαν ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος, που έζησε μεταξύ βουνών και πεδιάδων, σε ορεινά και άγονα μέρη, δυο-τρία πραγματάκια και να φύγω. Θ άνοιγα ένα παλιομαγνητόφωνο που έχω (ο καιρός που σπούδαζα δημοσιογραφία δεν διέθετε κάμερες, βίντεο και μικροτσίπ) και θα του έβαζα ν’ ακούσει το τραγούδι της Σάσας Μανέτα, που ερμήνευσε με τόσο συγκινητικό τρόπο ο γλυκύτατος τραγουδιστής μας, Γιώργος Πολυχρονιάδης, σ’ ένα Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης::

«Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη Γη μας
δεν πρόκειται κανείς να σε σταυρώσει.
Δε θα φορέσεις πια αγκάθινο στεφάνι
ούτε χολή κανένας θα σου δώσει…».

--Τι έχεις να πεις, Χριστούλη μου, εδώ;

-- Μακάριοι οι πτωχοί τώ πνεύματι, ότι αυτών εστιν η βασιλεία των ουρανών!.. Σοφός δεν είναι αυτός που κρατάει ένα καρφί ή ένα ακάνθινο στεφάνι στο χέρι, αλλά αυτός που κάνει το καρφί κάρφο εις τα μάτια της κακίας και της αδικίας των ανθρώπων! Το ραβδί με το οποίο οι Ρωμαίοι πραίτορες ακουμπούσαν τους δούλους όταν τούς κήρυσσαν ελεύθερους!.. Εις την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων τού Θεού, που έλεγε αργότερα και ο Απόστολος Παύλος!

«Είμαστε πια πολιτισμένοι
πάλιωσε πια ο Γολγοθάς,
έχουμε θάλαμο αερίων,
θα σε τελειώσουμε μεμιάς!..»

--Κι εδώ τι έχεις να μου πεις, Χριστούλη μου;

-- Είναι αλήθεια!... Ελθόντες τότε οι σταυρωτές μου εις τόπον λεγόμενον Γολγοθά, ό εστι λεγόμενος κρανίου τόπος, μου έδωκαν να πιω όξος μετά χολής μεμιγμένον· και γευσάμενος δεν ήθελα να πιω, διότι οι άνθρωποι τότε σταύρωσαν μόνο εμένα, αλλά σήμερα εσείς έχετε πολλούς σταυρωτές! Μόνο που οι σταυρωτές αυτοί είναι σπουδασμένοι, μορφωμένοι, ευφυείς και άνθρωποι υψηλής νοημοσύνης ή νοητικής αντίληψης και όχι απλοί και άδολοι, φτωχοί κι αμόρφωτοι στρατιώτες!.. Οι θάλαμοι αερίων δεν σε τελειώνουν μεμιάς, αλλά τελειώνουν δια παντός τον κόσμο ολόκληρο!.. Το είδατε εν ολίγοις στη Φουκοσίμα!.. Αμήν γάρ λέγω υμίν, έως αν παρέλθη ο ουρανός και η γη, ιώτα έν ή μία κεραία ου μη παρέλθη από τού νόμου έως αν πάντα γένηται!..

«Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη Γη μας
δε θα 'σαι απ' τον Άννα στον Καϊάφα να σε κρίνει.
Ούτε και θα γυρνάς στράτα τη στράτα
ο όχλος να σε τραβάει και να σε φτύνει…»

--Εδώ, γλυκύτατέ μου Ιησού, ίσως έρθεις σε δύσκολη θέση!

-- Ήταν πράγματι μια σπείρα!.. Και ο χιλίαρχος και οι υπηρέται των Ιουδαίων οι οποίοι με συνέλαβαν και με έδησαν και με απήγαγαν προς Άνναν πρώτον!.. Ήταν όντως πενθερός τού Καϊάφα, αρχιερεύς, ο οποίος συμβούλευσε τους Ιουδαίους ότι συμφέρει να χαθεί ένας άνθρωπος υπέρ τού λαού!.. Κι αυτός ο άνθρωπος, που έπρεπε να χαθεί, ήμουν εγώ!.. Σήμερα εσείς πόσους ανθρώπους θυσιάζετε όχι υπέρ του λαού, αλλά υπέρ του πολιτικού κατεστημένου; Πόσοι τραπεζίτες και τοκογλύφοι δεν προσπαθούν να σας πιουν το αίμα; Ουαί υμίν, γραμματείς και Ευρωπαίοι υποκριταί, ότι κλείετε την βασιλείαν των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων· υμείς γάρ ουκ εισέρχεσθε, ουδέ τους εισερχομένους αφίετε εισελθείν!.. Και πάλιν δε λέγω υμίν, ευκοπώτερόν εστι κάμηλον διά τρυπήματος ραφίδος διελθείν ή πλούσιον εις την βασιλείαν τού Θεού εισελθείν!...

«Είμαστε πια πολιτισμένοι,
όλα μας τώρα είν' απλά,
βγάζουμε τόσες αποφάσεις
μέσα σε είκοσι λεπτά...»

--Τ’ άκουσες, Χριστούλη μου; Είμαστε πια πολιτισμένοι… Γρήγορες οι αποφάσεις!..

-- «Σταυρωθήτω», φώναζε και τότε ο όχλος για μένα!.. «Ο δε ηγεμών έφη· Τί γάρ κακόν εποίησεν; οι δε περισσώς έκραζον λέγοντες· Σταυρωθήτω»!.. Η απόφαση βγήκε αμέσως!.. «Ιδών δε ο Πιλάτος ότι ουδέν ωφελεί, αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται, λαβών ύδωρ απενίψατο τας χείρας απέναντι τού όχλου, λέγων· Αθώός ειμι από τού αίματος τού δικαίου τούτου· υμείς όψεσθε. Και αποκριθείς πάς ο λαός είπε· Τό αίμα αυτού εφ' ημάς και επί τα τέκνα ημών.»!... Σεις, ω άνθρωποι του 21ου αιώνα, έχετε παιδιά ή μήπως τα καταστρέψατε κι αυτά μέσα στα ναρκωτικά και τις όποιες ουσίες με τις γρήγορες αποφάσεις των νόμων του σύγχρονου Καίσαρα; Δεν χρωστάτε τίποτε στα παιδιά σας;

«Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη Γη μας
δε θα 'χουμε σταυρούς, καρφιά και λόγχες, δε θα πονέσεις.
Τώρα αλλάξανε πολύ αυτές οι μόδες
έχουμε ακόμα και στο θάνατο ανέσεις.

Είμαστε πια πολιτισμένοι
έχουμε πια εξελιχθεί
έχουμε βόμβες νετρονίου
και θα πεθάνεις στη στιγμή!..»

--Ιησού Χριστέ, σε βλέπω μελαγχολικό και δεν λες τίποτα γι’ αυτούς τους στίχους!

-- Χάθηκε πια η ανθρωπιά!. Οι άνθρωποι γίναμε κινούμενα αγάλματα, χωρίς καρδιά, χωρίς ψυχή, χωρίς αισθήματα!... Στην προσπάθειά μας να βρούμε το χρυσό χάσαμε τον άνθρωπο!... Δεν υπάρχει αγάπη!.. Το λέω και στο ευαγγέλιο: «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»!.. «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών» … «Γίνεσθε ούν οικτίρμονες καθώς και ο πατήρ υμών οικτίρμων εστί. Καί μη κρίνετε, και ου μη κριθήτε· μη καταδικάζετε, και ου μη καταδικασθήτε· απολύετε, και απολυθήσεσθε»… «Μήτι δύναται τυφλός τυφλόν οδηγείν; ουχί αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται;»

--Χριστούλη μου, να σου κάνω μία ακόμη ερώτηση: Αν ήσουν στη θέση μου και επιχειρούσες να κάνεις μία έρευνα για την καταγωγή του Ιησού Χριστού, τι θα έλεγες;

-- Ερευνάτε τας γραφάς!.. Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς!.

--Και σ’ αυτούς που μου έχουν κηρύξει τον πόλεμο λες και επιχειρώ να σε βγάλω … Τούρκο και όχι Έλληνα, τι έχεις να πεις, Ιησού Χριστέ μου;

--Ο αγαθός άνθρωπος εκ τού αγαθού θησαυρού της καρδίας αυτού προφέρει το αγαθόν, και ο πονηρός άνθρωπος εκ τού πονηρού θησαυρού της καρδίας αυτού προφέρει το πονηρόν!.. Νύν δε ζητείτέ με αποκτείναι, άνθρωπον ός την αλήθειαν υμίν λελάληκα, ήν ήκουσα παρά τού Θεού!.. (*)

--------------

(*) Το άρθρο αυτό του Άγγελου Π. Σακκέτου αναρτήθηκε στην γνωστή ιστοσελίδα του κ Απόστολου Μιχαϊλίδη: www.hellasgr.net .