«Άγιες Γραφές»: Η καλλιτεχνική απόδοση των κειμένων της Καινής Διαθήκης!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113012-2573
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 11/05/12 18:15
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνικό Τραγούδι, 00285-113012-2573
Περιγραφή:

«Άγιες Γραφές»: Η καλλιτεχνική απόδοση των κειμένων της Καινής Διαθήκης!..

Ένα εκπληκτικό έργο του δημοφιλούς Έλληνα καλιτέχνη, Πέτρου Γαϊτάνου, ο οποίος ταξίδεψε, σε όλο το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, προσκύνησε, μελέτησε και φωτογράφισε επί τόπου με το φακό του όλα τα μέρη που έζησε ο Θεάνθρωπος! Για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφεται η Καινή Διαθήκη σε ηχητική μορφή, σκηνοθετημένη και δοσμένη σαν ένα ενιαίο έργο, ενώ ο καλλιτέχνης που αγκαλιάζει το σύνολο της παραγωγής και της δημιουργίας, επιμελείται την παραγωγή, τη μελέτη των κειμένων, διασκευάζει, κάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια και αφηγείται ως γενικός αφηγητής τα αιώνια κείμενα, ενώ ψάλλει – ερμηνεύει τους συγκλονιστικούς ύμνους των σημαντικότερων γεγονότων!...

"Tο καλύτερο μέρος που βρέθηκα ποτέ ήταν ο Tάφος του Xριστού στους Aγίους Tόπους. Ήταν πραγματικά μια συγκλονιστική εμπειρία. Πριν από τρία χρόνια πήγαμε εκεί με την κρατική τηλεόραση και είχαμε πάρει ειδική άδεια από το Πατριαρχείο. Mείναμε πέντε ώρες μόνοι μας στους Aγίους Tόπους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις ώρες που έμεινα μόνος στον Tάφο του Xριστού. Όταν οι πιστοί έρχονται από ολόκληρο τον πλανήτη δεν μπορούν να κάτσουν πάνω από ένα λεπτό γιατί υπάρχει πάντα ουρά. Hταν ευλογία αυτό που βίωσα. Hταν το πιο συγκλονιστικό και υπέροχο ταξίδι που έχω κάνει..." (Βλέπε: «Έθνος» 22/4/2009)

Μία νέα σημαντική εργασία ετοίμασε ο Πέτρος Γαϊτάνος με τον τίτλο «Άγιες Γραφές» που αφορά το σύνολο σχεδόν των κειμένων της Καινής Διαθήκης, του σημαντικότερου βιβλίου μέσα στην παγκόσμια αιωνιότητα. Η δουλειά κυκλοφορεί από την «Universal Music» από τον Απρίλιο του 2012. Για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφεται η Καινή Διαθήκη σε ηχητική μορφή, σκηνοθετημένη και δοσμένη σαν ένα ενιαίο έργο.
Ο καλλιτέχνης που αγκαλιάζει το σύνολο της παραγωγής και της δημιουργίας, επιμελείται την παραγωγή, τη μελέτη των κειμένων, διασκευάζει, κάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια και αφηγείται ως γενικός αφηγητής τα αιώνια κείμενα, ενώ ψάλλει – ερμηνεύει τους συγκλονιστικούς ύμνους των σημαντικότερων γεγονότων.
Το εξαιρετικό και πρωτότυπο αποτέλεσμα έχει καταγραφεί σε 21 είκοσι ένα cds και συνολικό χρόνο είκοσι τεσσάρων ωρών!
Ο Πέτρος Γαϊτάνος μελέτησε τα ιερά κείμενα επί δύο χρόνια και τα παρουσιάζει με έναν τελείως πρωτότυπο τρόπο, ώστε ο ακροατής να μην ακούει απλώς κάποιες στεγνές αφηγήσεις, αλλά να γίνεται κοινωνός σε ένα ευρύτατο φάσμα ακρόασης μέσα από πολλές πηγές ήχου και έναν νέο κι ενδιαφέροντα τρόπο ηχητικής προσέγγισης των Γραφών.
Όλα συμβαίνουν χωρίς να επηρεάζονται ούτε στο ελάχιστο οι έννοιες και η συνέπεια των κειμένων της Καινής Διαθήκης.
Το δύσκολο αυτό πόνημα προέκυψε από την αγάπη του στον Θεό, άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια καταγράφει και επικοινωνεί αυτή του την αγάπη σε δίσκους και συναυλίες.
«Εδώ όμως σε αυτή τη δουλειά», όπως λέει και ο ίδιος ... «είναι έργο ζωής για μένα» καταθέτει όλα του τα ταλέντα και τα εναποθέτει πάνω στα πιο σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας αιωνιότητας.
Ο ακροατής θα μπορεί πλέον να ακούει και να κατανοεί τα γεγονότα και τα νοήματα της Καινής Διαθήκης απλώς και μόνον με την ακρόασή τους.
Όλα τα κείμενα είναι στη δημοτική γλώσσα.
Πρόκειται για μια παραγωγή που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία με αυτό τον τρόπο.

Το ταξίδι του στους Aγίους Tόπους τον συγκλόνισε. O τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος δεν θα ξεχάσει ποτέ τις ώρες που έμεινε μόνος του στον Tάφο του Xριστού. Tαξιδεύει συχνά, έχοντας πάντα μαζί του τη φωτογραφική μηχανή και τον ευχαριστούν οι βόλτες στα βουνά της Eλλάδας αφού είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τη φύση. (Βλέπε: «Έθνος» 22/4/2009)

Η Καινή διαθήκη είναι το βιβλίο που έχει φτάσει στα περισσότερα σπίτια σε όλο τον πλανήτη μέσα στην αιωνιότητα.
Δισεκατομμύρια αντίτυπα του Ιερού Βιβλίου που περιέχει το απόσταγμα των θείων Γραφών βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι του πλανήτη, κατατάσσοντάς το ως Το Βιβλίο που έχουν αποκτήσει οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Στην κυκλοφορία – καταγραφή, εμπεριέχονται: 
Πρώτον: Τα Ιερά Ευαγγέλια, που είναι ο λόγος και η ζωή του Ιησού όσο περπάτησε πάνω στη γη από το χρόνο 0 έως και το 33 μ.Χ, όλα αυτά μέσα από τις περιγραφές των τεσσάρων Ευαγγελιστών : Ματθαίου, Μάρκου, Λουκά και Ιωάννη, τα Ιερά κείμενα διαβάζουν ο Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του Ιησού, η Αθηνά Σωτηροπούλου, ο Κωνσταντίνος Τσάκωνας, η Νόνη Ιωαννίδου, o Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και ο Πέτρος Γαϊτάνος, σε αυτή την κυκλοφορία υπάρχουν πολλά νέα κείμενα που συμπληρώνουν ακόμη πιο ολοκληρωμένα τις αναφορές των Ευαγγελιστών σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορία του καλλιτέχνη «Τα Ιερά Ευαγγέλια.»
Δεύτερον : Οι Πράξεις των Αποστόλων, που περιγράφουν τα γεγονότα και τη ζωή των Αποστόλων μετά την Ανάληψη του Ιησού από τη γη, τα κείμενα διαβάζουν οι : Βασίλης Παπαδόπουλος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κάτια Δανδουλάκη, Νόνη Ιωαννίδου, Γιάννης Βόγλης και ο Πέτρος Γαϊτάνος.
Τρίτον : Οι Επιστολές των Αποστόλων που είναι η επικοινωνία των Αποστόλων μεταφέροντας το σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου μέσω του γραπτού λόγου σε όλη την οικουμένη, οι οποίες ακούγονται από τις φωνές των : Άγγελου Αντωνόπουλου, Γιάννη Βόγλη, Πέτρου Γαϊτάνου, Κώστα Γιαλίνη, Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, Κωνσταντίνου Τσάκωνα, Κωνσταντίνου Τσινάλη, Νικήτα Τσακίρογλου και Αιμίλιου Χειλάκη.
Και τέλος : Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, το κορυφαίο εσχατολογικό κείμενο των Γραφών για το τέλος του κόσμου και τη Δεύτερη παρουσία του Ιησού, εδώ τα κείμενα αφηγούνται οι : Γιώργος Καλατζής, Χρήστος Κροστάνδης και η Κοραλία Καράντη.

Ο Πέτρος Γαϊτάνος επέλεξε και σκηνοθέτησε τους κορυφαίους ηθοποιούς και μουσικούς, μεταξύ άλλων ακούγονται σπάνια όργανα από την Ευρύτερη Μεσόγειο, αλλά και αρχαία Ελληνικά, όπως αρχαία Ύδραυλις, Αυλός του Πανός, Βαρύαυλος, Κοχύλια, Κέρας, Δίαυλος, Λύρα, Βάρβιτος, Σάλπιγγες, Κίθαρις, αρχαία κρουστά, σπάνια πνευστά φτιαγμένα από κέρατα και άλλα μέρη ζώων και παραδοσιακά όργανα όπως Πέρσικο Σαντούρι, Σιτάρ, Γυαλί Ταμπούρ, Κρητική Λύρα, κ,α.
Μεταξύ άλλων κορυφαίων μουσικών συμμετέχουν οι:
ο Β. Σαλέας, ο Β. Σκουλάς ,ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Χρήστος Τσιαμούλης κ.α.
Έτσι λοιπόν αυτός που ακούει την ηχητική καταγραφή του έργου, μπαίνει σε ένα ταξίδι μοναδικό που γρήγορα τον μεταφέρει στα γεγονότα και τους χώρους της Καινής Διαθήκης, που περιγράφονται από τους Ευαγγελιστές, τους Αποστόλους και τον Ιωάννη στην Αποκάλυψη.
Ο Πέτρος Γαϊτάνος ταξίδεψε, σε όλο το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, προσκύνησε, μελέτησε και φωτογράφισε επί τόπου με το φακό του όλα τα μέρη που έζησε ο Θεάνθρωπος και μας προσφέρει μία συλλογή από φωτογραφίες του από τους ιστορικούς ιερούς τόπους, που σε κάποιες περιπτώσεις ανοίχτηκαν ειδικά και φωτογραφήθηκαν όπως διασώζονται σήμερα.
Η Βηθλεέμ, ο λόφος των Μάγων, ο λόφος των Αγγέλων, η Ιερουσαλήμ και τα τείχη της, το Όρος των Ελαιών, ο τάφος της Παναγίας, το Όρος Θαβώρ, το σπίτι και ο τάφος του Λαζάρου, η λίμνη Γενησαρέτ, η Ναζαρέτ, ο Ιορδάνης, το Σαραντάριον όρος, το όρος της ομιλίας του Κυρίου, δεκάδες πόλεις και θαύματα που περιγράφονται στις Γραφές, τα τραγικά μέρη των βασανιστηρίων και η οδός του μαρτυρίου του Χριστού, ο Γολγοθάς, η Αποκαθήλωση, ο Πανάγιος Τάφος και η αδιόρατη, αλλά εσωτερικά αισθανόμενη ατμόσφαιρα της Ανάστασης.
Έτσι ο ακροατής γίνεται θεατής και μελετητής της Νέας Διαθήκης, προσεγγίζοντας τα Ιερά κείμενα κατ' αρχήν πνευματικά - θεολογικά και στη συνέχεια ιστορικά και λογοτεχνικά.
Οι μεταφράσεις των κειμένων στη δημοτική, είναι των καθηγητών Γεωργίου Γαλίτη, Ιωάννη Καραβιδόπουλου, Ιωάννη Γαλάνη και Πέτρου Βασιλειάδη, που εξέδωσε η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία.
Πενήντα περίπου καλλιτέχνες και τεχνικοί καταθέτουν το ταλέντο τους σε μία ηχητική υπερπαραγωγή που δημιουργήθηκε μέσα από δύο χρόνια επίπονης εργασίας, κατάθεση αγάπης στο σημαντικότερο βιβλίο της ανθρωπότητας.

ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ert.gr