Τα παιδιά της Ήβης!...

Κωδικός Πόρου: 00285-112793-4415
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 19/07/13 20:57
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Μυθολογία, 00285-112793-4415
Περιγραφή:

Τα παιδιά της Ήβης!...

Αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι από τα χρόνια του Περικλή και του Σωκράτη, της Φρύνης ή της Λαΐδας, δεν έχουν περάσει παρά μονάχα 85 γενεές (δηλαδή 85 άνθρωποι κατά γενεά), τότε οι σημερινές Ελληνίδες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις πανέμορφες αρχαίες Ελληνίδες, αφού είναι τα γνήσια τέκνα τους!... «Σάρκα από τη σάρκα τους», όπως θα έλεγαν ορισμένοι σήμερα!...

Η Ήβη, γλυπτό του Αντόνιο Κανόβα. Κατά τον περιηγητή Παυσανία, στο Ηραίον του Άργους υπήρχε ένα χρυσελεφάντινο άγαλμά της, έργο του Ναυκύδους, κοντά στο άγαλμα της Ήρας!

ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, όπως είναι η Ελληνική Μυθολογία, θα δούμε ότι η θεά 'Ηβη, που το όνομα της σημαίνει τα νιάτα, την ομορφιά και τη χαρά τους, ήταν κόρη του Δία και της 'Ηρας.

Στο παλάτι του πατέρα της, σαν κόρη του σπιτιού, φρόντιζε να προσφέρει στους θεούς το νέκταρ, προτού αναθέσουν στον Γανυμήδη αυτή την υπηρεσία. Η αμβροσία, ως γνωστόν, ήταν η τροφή που διατηρούσε πάντα νέους τους ανθρώπους!.. Πιο συχνά χόρευε μαζί με τις Χάριτες και τις Ώρες, την Αρμονία και την Αφροδίτη, όταν ο Απόλλων και οι Μούσες έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν!

Τα παιδιά της Ήβης!.. Στη φωτογραφία μας η πανέμορφη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και τηλεπαρουσιάστρια, Γωγώ Γαρυφάλλου, ατενίζοντας τα κύματα του Αιγαίου σε μια χαρακτηριστική πόζα!.. (Ανέκδοτη φωτογραφία από τον Δημήτρη Ποτουρίδη)!...

Η θεά Ήβη, όπως λένε ορισμένοι, βοηθούσε ακόμα τη μητέρα της στις δουλειές της, ενώ η ίδια ετοίμαζε το αμάξι της μητέρας της Ήρας, όταν αυτή επρόκειτο να μετακινηθεί από τον 'Ολυμπο, και μάλιστα περιποιόταν ιδιατέρως τον Άρη, όταν αυτός επέστρεφε από τις μάχες!

Ας δούμε, όμως, τι γράφει ο Πιέρ Γκριμάλ:

«Η Ήβη με το όνομα της παρουσιάζεται ως η προσωποποίηση της νεότητας. Είναι κόρη του Δία και της Ήρας και κατά συνέπεια αδελφή του Άρη και της Ειλείθυιας . Μέσα στη «θεϊκή οικογένεια» παίζει το ρόλο της υπη­ρέτριας ή το ρόλο που έχει «το κορίτσι του σπι­τιού». Είναι αυτή η οποία, πριν από την αρπαγή του Γανυμήδη, σερβίρει το νέκταρ. Ετοιμάζει το λουτρό του Άρη, βοηθά την Ήρα να ζέψει το άρμα της. Χορεύει μαζί με τις Μούσες και τις Ώρες στον ήχο της λύρας του Απόλλωνα. Όταν έγινε η αποθέωση του Ηρακλή και η συμφιλίω­ση του ήρωα με την Ήρα, οι θεοί γιόρτασαν το γάμο του με την Ήβη ως σύμβολο της ανόδου του στην αιώνια νεότητα των θεών»!

Και είναι αλήθεια!.. Όταν ο Ηρακλής πραγματοποίησε τους δώδεκα άθλους του και έγινε δεκτός στον Όλυμπο ισότιμος θεός, ο Δίας και η ' Ηρα τον πάντρεψαν με την ΄Ηβη, για να ζει και να χαίρεται μαζί για πάντα αγέραστος και απείραχτος από κανένα κακό.

Λένε πως με παράκληση του Ηρακλή η Ήβη πέτυχε να ξαναδώσει και στον ανιψιό του Ιόλαο, τα πρώτα νιάτα.

Μη λησμονήσουμε να πούμε ότι τέκνα του Ηρακλή και της ΄Ηβης ήταν ο Αλεξιάρης και ο Ανίκητος, πρόσωπα ίσως άγνωστα στο ευρύ ελληνικό αναγνωστικό κοινό!..

Κλείνοντας, να πούμε μόνον τούτο:  Αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι από τα χρόνια του Περικλή και του Σωκράτη, της Φρύνης ή της Λαΐδας, δεν έχουν περάσει παρά μονάχα 85 γενεές (δηλαδή 85 άνθρωποι κατά γενεά), τότε οι σημερινές Ελληνίδες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις πανέμορφες αρχαίες Ελληνίδες, αφού είναι τα γνήσια τέκνα τους!... «Σάρκα από τη σάρκα τους», όπως θα έλεγαν ορισμένοι σήμερα!...

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:Όμ., Δ 2, Ε 722, Ε 905 / λ 601 κ.ε. Oμ. ύμν. στον Απόλλ. 195. Ησ., Θεογ. 922, 950 κ.ε. Πίνδ., Νεμ. 1,71. 10, 17 Ίσθμ. 4, 101. Παυσ. 2, 13, 3. Απολλόδ., Βιβλ. 1, 3, 1.