Στην Αργολίδα επιχειρείται σύνδεση των προϊστορικών μύθων με τα γεωπεριβαλλοντικά και αρχαιολογικά στοιχεία;

Κωδικός Πόρου: 00285-112834-479
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 06/06/11 17:09
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Μυθολογία, 00285-112834-479
Περιγραφή:

Στην Αργολίδα επιχειρείται σύνδεση των προϊστορικών μύθων με τα γεωπεριβαλλοντικά και αρχαιολογικά στοιχεία;

Απίστευτη η απομυθοποίηση, αλλά η δημοσίευση δεν επιδέχεται αμφισβήτηση!.. Συγκρίσεις γίνονται με τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, του Δαρδάνου και, κυρίως, του Ωγύγου, καθώς και με αντίστοιχες παραδόσεις της Εγγύς Ανατολής. Συνδυάζοντας τα γεωαρχαιολογικά στοιχεία με το μύθο συμπεραίνεται ότι η θρυλούμενη συγκέντρωση των πληθυσμών επί Ίναχου τοποθετείται τελικά στα χρόνια 2900-2800 π.Χ., όταν, μετά τις πλημμύρες, η αργολική πεδιάδα είναι εκμεταλλεύσιμη!..

ΠΟΙΟΣ δεν γνωρίζει την Αργολίδα, μια χώρα της Πελοποννήσου στο Ανατολικό τμήμα της. Αποτελεί έναν από τους 7 νομούς της Πελοποννήσου. Συνορεύει προς τα Βόρεια με το νομό Κορινθίας, Δυτικά και ΝΔ με το Νομό Αρκαδίας, Νοτίως βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο. Περιλαμβάνει ολόκληρη την Αργολική Χερσόνησο εκτός από την Τροιζηνία, που διοικητικά ανήκει στο νομό Αττικής.
Στην περιοχή της Τροιζηνίας και γύρω από αυτή ο νομός βρέχεται από το Σαρωνικό κόλπο. Έχει έκταση 2.117 τετρ. χιλιομ. και πληθυσμό 97.693 κατοίκους.
Ο νομός διαιρείται διοικητικά σε 3 επαρχίες:
• Άργους,
• Ερμιονίδας και
• Ναυπλίας.

Το έδαφος του νομού είναι ορεινό, αν εξαιρέσουμε τις πολύ εύφορες πεδιάδες του Άργους και του Κρανιδίου. Τα όρη της βρίσκονται κοντά στα σύνορα του νομού και είναι τα εξής: Αραχναίο, Αρτεμίσιο, Λύρκειο, Παρθένιο και Δίδυμο. Ποταμοί και λίμνες άξιες αναφοράς δεν υπάρχουν.
Το κλίμα του νομού είναι γλυκό και εύκρατο, ενώ στις πεδιάδες καλλιεργούνται λαχανικά, εσπεριδοειδή, λάδι και βαμβάκι. Η βιομηχανία της είναι προσαρμοσμένη πάνω στη γεωγραφική της παραγωγή. Ονομαστά είναι τα εργοστάσια κονσερβοποιίας λαχανικών και ιδιαίτερα τομάτας του Άργους.
Εκτός από το Ναύπλιο που είναι πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο λιμάνι του νομού, άλλες πόλεις είναι το Άργος, το Κρανίδι, ο Αχλαδόκαμπος, η Ερμιόνη κλπ. Στο νομό Αργολίδας βρίσκεται και μία από τις πρώτες εστίες του Μυκηναϊκού πολιτισμού (Μυκήνες).
Τι αποκαλύπτει, όμως, το περιοδικό «Αρχαιολογία»; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..

Αργολίδα: Σύνδεση των προϊστορικών μύθων με τα γεωπεριβαλλοντικά και αρχαιολογικά στοιχεία

Ιωάννης Λυριτζής, Μαρία Pαυτοπούλου

Χάρτης επιφανειακών αποθέσεων στην αργολική πεδιάδα

Οι συγγραφείς επιδίδονται στην «αποσυμβολοποίηση» του μυθολογούμενου κατακλυσμού του Ίναχου με το σκεπτικό ότι η Αργολίδα, πλούσια σε μύθους και γεωαρχαιολογικά ευρήματα, παρέχει τη δυνατότητα να ταυτιστούν τα μυθολογούμενα γεγονότα με συγκεκριμένα γεωλογικά και κλιματικά φαινόμενα. Συγκρίσεις γίνονται με τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, του Δαρδάνου και, κυρίως, του Ωγύγου, καθώς και με αντίστοιχες παραδόσεις της Εγγύς Ανατολής.

Συνδυάζοντας τα γεωαρχαιολογικά στοιχεία με το μύθο συμπεραίνεται ότι η θρυλούμενη συγκέντρωση των πληθυσμών επί Ίναχου τοποθετείται τελικά στα χρόνια 2900-2800 π.Χ., όταν, μετά τις πλημμύρες, η αργολική πεδιάδα είναι εκμεταλλεύσιμη. Ότι η μεταμόρφωση του Ίναχου σε χείμαρρο από τον Ποσειδώνα υποδηλώνει την ξηρασία που, από τα τέλη της Πρώιμης Χαλκοκρατίας, βιώνει η περιοχή και το «πολυδίψιον» Άργος.

Σε προχωρημένη φάση της ίδιας περιόδου, οι πηγές που συνδέονται με τον Δαναό και τις κόρες του μοιάζουν άμεσα συνδεδεμένες με το γεωλογικό υπόστρωμα (υπόγεια φρεάτια). Βάσει της μυθικής γενεαλογίας η δράση του Δαναού τοποθετείται γύρω στο 2500 π.Χ. Σε συνάρτηση πάντα με τα γεωαρχαιολογικά δεδομένα και με την όποια συνδρομή της ιστορικής μυθολογίας, ίσως μπορέσει να ανιχνευτεί μια πραγματική «πατρολογία» πίσω από τις μυθικές γενεαλογίες.(*)

-------------------

(*) Περιοδικό «Αρχαιολογία», Τεύχος 69, Δεκέμβριος 1998, Γυναίκες: σύμβολα-συμβολισμοί (Ρώμη, Βυζάντιο), Άλλα θέματα, Σελίδες: 60-66.

Πάνω εικόνα: O Δευκαλίωνας και η Πύρρα πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους.