Προ των θυρών η νέα μεγάλη Χίμαιρα;

Κωδικός Πόρου: 00285-112823-2557
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 08/05/12 19:31
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Μυθολογία, 00285-112823-2557
Περιγραφή:

Προ των θυρών η νέα μεγάλη Χίμαιρα;

Με την λεγόμενη απομυθοποίηση ή τις προφητικές διαστάσεις της Ελληνικής Μυθολογίας ίσως κάποιοι έχουν τις επιφυλάξεις τους!.. Διαβάστε, όμως, τι έγραψε η εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή" του τριημέρου 28-30 Οκτωβρίου 2005, δια χειρός κ. Στέφανου Φωτίου, και που επαναλαμβάνουμε εμείς συνεχώς είτε στα άρθρα είτε στα βιβλία μας, όπως ο "Παπουλάκος" ή "Ο Άγνωστος Πατροκοσμάς" και αλλού!..

Η Χίμαιρα!.. Πολλοί έβλεπαν την Ελληνική Μυθολογία ως έναν απλό μύθο. Ωστόσο, η Ελληνική Μυθολογία, όπως υποστηρίζουμε εμείς, είναι μια πανάρχια Ελληνική Ιστορία της οποίας ο απόηχος φθάνει στην Ελληνική Μυθολογία, της οποίας οι προφητικές διαστάσεις άρχισαν να έπαληθεύονται με τα σημερινά επιστημονικά επιτεύγματα!..

ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ
Ante portas η νέα μεγάλη Χίμαιρα…
-Υπόσχονται θεραπείες για ανίατες νόσους με την «αναπαραγωγή» μοσχευμάτων
-Φόβοι για τερατογενέσεις, αλλά και ελπίδες για μια νέα εποχή στην ιατρική

"Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ένα πολύ ριψοκίνδυνο πείραμα, σχετικά με την ανάπτυξη ανθρώπινων ζωτικών οργάνων μέσα στον οργανισμό ζώων, εν προκειμένω προβάτων, ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη άλλη μία παρόμοια απόπειρα να διαμορφωθεί ένας εγκέφαλος ανθρώπινων προδιαγραφών σε ποντικούς. Οι επιστήμονες και στις δυο περιπτώσεις αισιοδοξούν για τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.
Η σύγχρονη ιατρική δεν μπορεί σήμερα να αντικαταστήσει το πάγκρεας ή το συκώτι ενός καρκινοπαθούς, αλλά σύντομα αυτό θα είναι εφικτό, εφόσον έχουν θετική κατάληξη τα πειράματα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα.

Ιατρική και Ηθική

Θεραπείες ακόμα και για ανίατες νόσους, όπως ο καρκίνος, υπόσχεται η μέθοδος «αναπαραγωγής» ανθρώπινων μοσχευμάτων, Ατου μπορεί να είναι ακόμα και ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, το συκώτι και οι πνεύμονες. Tα μοσχεύματα αναπτύσσονται μέσα σε πρόβατα, πρόκειται δηλαδή για ζώα με ανθρώπινα όργανα κατά κάποιο τρόπο. Κάπως έτσι ήταν η Χίμαιρα στην ελληνική μυθολογία, ένα ον με κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά φιδιού και μεταφορικά σημαίνει ουτοπία, κάτι που δεν υπάρχει και ούτε θα είναι δυνατόν να υπάρξει με τα υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα. Πάντως, τα πειράματα του δόκτορος Εσμαήλ Ζαντζανί στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα κάθε άλλο παρά ουτοπικά είναι, καθώς έχει καταφέρει να δημιουργήσει σχεδόν ανθρώπινο συκώτι στο σώμα ενός προβάτου. Στην καλύτερη περίπτωση, συγκεκριμένο πρόβατο φέρει συκώτι με ανθρώπινα κύτταρα, που ανέρχονται σε σαράντα τοις εκατό, δηλαδή σχεδόν το μισό είναι ανθρώπινο. Tα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει επιτυχείς προσπάθειες για να δημιουργηθούν γουρούνια με ανθρώπινο αίμα, χιμπατζήδες με ανθρώπινο λάρυγγα, ποντίκια με ημι-ανθρώπινο εγκέφαλο.
Όλες αυτές οι σύγχρονες Χίμαιρες δημιουργούνται από τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα ενός οργανισμού, τα κύτταρα από τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν όλα τα άλλα είδη κυττάρων (...)* και, αν τα μεταχειριστούμε σωστά, θα μπορέσουμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα σε θέματα υγείας. Εδώ, όμως, μπαίνει ένα πολύ σοβαρό θέμα ηθικής τάξης. Καλό είναι να μπορούμε να αντικαθιστούμε για λόγους υγείας ζωτικά όργανα του σώματος, αλλά με ποιον τρόπο θα «καλλιεργούμε» αυτά τα όργανα στο μέλλον; Η απάντηση είναι δύσκολη, αλλά πρόσφατα η Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών προσπάθησε να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για την παραγωγή ανθρώπινων μοσχευμάτων με τη βοήθεια ζώων, (ανάμιξη των ειδών), θέτοντας δύο μεγάλα «εάν». Για παράδειγμα, τι θα συμβεί εάν τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα που εμφυτεύονται σε ένα ζώο φθάσουν στη γραμμή γενετικής παραγωγής; (θεωρείται βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί ανθρώπινο ωάριο). Ή τι θα συμβεί αν κάποια ζώα αναπτύξουν ανθρώπινο εγκέφαλο; Με δεδομένο λοιπόν ότι τα ζώα που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ανθρώπινων οργάνων θα πρέπει να θανατώνονται, τίθεται το θέμα σε τι ποσοστό θα έχουν ανθρώπινα γενετικά χαρακτηριστικά στη φάση της θανάτωσης. Στο πρώτο θέμα, αυτό της γενετικής παραγωγής, προτείνεται ως λύση να απαγορευθεί το ζευγάρωμα ανάμεσα σε ζώα «Χίμαιρες». Και στη δεύτερη περίπτωση η δράση μπορεί να είναι μόνον προληπτική, να αποφευχθεί δηλαδή η ανάπτυξη ανθρώπινων κυττάρων στον εγκέφαλο ενός ζώου, πέραν ενός συγκεκριμένου ποσοστού, που δεν έχει ορισθεί ακόμη.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι άλλη μία έρευνα από τον καθηγητή Ίρβινγκ Βάισμαν, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του καθηγητή, ο ίδιος και η ομάδα του θα επιχειρήσουν να εμφυτεύσουν εγκεφαλικά βλαστοκύταρα στους εγκεφάλους μίας ειδικής ράτσας ποντικιών, με στόχο οι εγκέφαλοί τους να αποτελούνται κατά εκατό τοις εκατό από ανθρώπινους νευρώνες. Ήδη, ο καθηγητής Βάισμαν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ποντικούς, των οποίων οι εγκέφαλοι φέρουν ανθρώπινους νευρώνες σε ποσοστό ένα τοις εκατό. Ο ίδιος εξηγεί ότι το πείραμά του ενδέχεται να δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε επιστήμονες να μελετήσουν εγκεφαλικά ανθρώπινα κύτταρα σε ελεγχόμενες συνθήκες, δηλαδή εντός εργαστηρίου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει φυσικά στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου, λόγω του υψηλού κινδύνου."

*. Στο σημείο αυτό ο κ Στέφανος Φωτίου μιλάει για βλαστοκύτταρα τα οποία χαρακτηρίζει ως "πηλό του σύμπαντος"!
(Πηγή:«Ο Κόσμος του Επενδυτή», Παρασκευή 28 – Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2005).