Πώς ήταν στην εμφάνισή του ο πολυμήχανος Οδυσσέας;

Κωδικός Πόρου: 00285-112787-5353
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 02/03/14 20:47
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Μυθολογία, 00285-112787-5353
Περιγραφή:

Πώς ήταν στην εμφάνισή του ο πολυμήχανος Οδυσσέας;

Διαβάζοντας διάφορα κείμενα για δούμε πώς ήταν στην εμφάνισή του ο ομηρικός Οδυσσέας, εκ των πραγμάτων θα σταθούμε στην αφήγηση του ίδιου του Ομήρου ο οποίος περιγράφει τον πολυμήχανο Οδυσσέα με τον δικό τον τρόπο. 'Οσο για την εντύπωση που προκαλούσε η εμφάνιση του, ο ποιητής δίνει τη μαρτυρία ενός Τρώα, του Αντήνορα, που τον είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του, τον καιρό που ο Οδυσσέας και ο Μενέλαος είχαν μπει στο κάστρο του Ιλίου, πριν ακόμη αρχίσουν οι εχθροπραξίες, για να ζητήσουν πίσω την Ελένη και τα αρπαγμένα αγαθά Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..

Πώς φαντάζεται ο 'Ομηρος το εξωτερικό του Οδυσσέα; Τον παρουσιάζει, φυσικά, όμορφο, όπως άλλωστε όλους τους ήρωες του, και καλο-δεμένο (σ 67 κ.ε., φ 334). Το παράξενο είναι ότι αλλού τον προικίζει με ξανθά μαλλιά (ν 399, 431), αλλού τον θέλει μελαχρινό με μαύρα γένια (π 175 κ.ε.). Ας του συγχωρέσουμε αυτή την αντίφαση.

'Οσο για την εντύπωση που προκαλούσε η εμφάνιση του, ο ποιητής δίνει τη μαρτυρία ενός Τρώα, του Αντήνορα, που τον είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του, τον καιρό που ο Οδυσσέας και ο Μενέλαος είχαν μπει στο κάστρο του Ιλίου, πριν ακόμη αρχίσουν οι εχθροπραξίες, για να ζητήσουν πίσω την Ελένη και τα αρπαγμένα αγαθά (σ. 32). Όταν, λέει, οι δύο βασιλιάδες παρουσιάστηκαν στη σύναξη των Τρώων, όσο ήταν ακόμα ορθοί, ο Μενέλαος ξεπερνούσε το σύντροφο του στο φάρδος των ώμων μόλις όμως κάθησαν, ο Οδυσσέας έδειξε πιο γεμάτος. Έπειτα άρχισαν να εκθέτουν το σκοπό του ερχομού τους.

Ο Μενέλαος δεν είπε πολλά, και τα λόγια του ήταν χτυπητά και μυαλωμένα. Ο Οδυσσέας πάλι, όταν πετάχτηκε όρθιος και ο κήρυκας του έδωκε το σκήπτρο για να μιλήσει, κρατούσε τα μάτια στυλωμένα στη γη και το σκήπτρο ασάλευτο στο χέρι, τόσο που οι Τρώες τον πήραν στην αρχή για άνθρωπο άπραγο και κοιμισμένο. Μόλις όμως άνοιξε το στόμα του και τα λόγια του άρχισαν να βγαίνουν απανωτά και γεμάτα δύναμη, κατάλαβαν πως κανείς άλλος στον κόσμο δεν μπορούσε να παραβγεί μαζί του. Και ποιος είχε πια καιρό και νου να προσέξει το παρουσιαστικό του; (Γ 203 κ.ε.).

Ο Οδυσσέας είχε έρθει στην Τροία με δώδεκα μόνο καράβια, και όταν οι Αχαιοί φτάνοντας ανάσυραν το στόλο τους στην ακρογιαλιά, για να μη σαπίζουν στο νερό, ο Οδυσσέας τοποθέτησε τα δικά του καράβια στο κέντρο της παράταξης. Οι άνδρες του λέγονταν Κεφαλλήνες και είχαν στρατολογηθεί από την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο, τη Σάμο (Κεφαλληνία) και την αντικρινή στεριά (Β 631 κ.ε., Θ 222 κ.ε.).

[Πηγή: Ελληνική Μυθολογία, Εκδοτική Αθηνών]