Ποιος θεός των αρχαίων έπαιζε … ζάρια;

Κωδικός Πόρου: 00285-112810-3510
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 16/12/12 23:23
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Μυθολογία, 00285-112810-3510
Περιγραφή:

Ποιος θεός των αρχαίων έπαιζε … ζάρια;

Διαβάστε τι αναφέρει η Μυθολογία για έναν φύλακα του ναού του Ηρακλή στη Ρώμη, ο οποίος κάλεσε τον ίδιο το θεό να πάρει μέρος σ' ένα παιχνίδι με ζάρια με τη συμφωνία πως ο νικητής θα κέρδιζε ένα γεύμα και μια ωραία κοπέλα! Ο θεός δέχτηκε και κέρδισε την παρτίδα! Ο φύλακας του πρό­σφερε ένα γεύμα μέσα στο ναό και του εξασφά­λισε την αγάπη της πιο όμορφης κόρης της Ρώ­μης εκείνο τον καιρό, της Άκκας Λαρεντίας!..

Η εκπληκτικής ομορφιάς Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Σάσα Μπάστα, σε μία ανέκδοτη φωτογράφηση για τα ήθη των αρχαίων!..

Ποια ήταν η Acca Larentia

ΛΕΝΕ πως τον καιρό της βασιλείας του Ρωμύλου ή κα­λύτερα του Άγκου Μάρκιου (Ancus Marcius), μια μέρα γιορτής ο φύλακας του ναού του Ηρακλή (Hercules) στη Ρώμη κάλεσε τον ίδιο το θεό να πάρει μέρος σ' ένα παιχνίδι με ζάρια με τη συμφωνία πως ο νικητής θα κέρδιζε ένα γεύμα και μια ωραία κοπέλα. Ο θεός δέχτηκε και κέρδισε την παρτίδα. Ο φύλακας του πρό­σφερε ένα γεύμα μέσα στο ναό και του εξασφά­λισε την αγάπη της πιο όμορφης κόρης της Ρώ­μης εκείνο τον καιρό, της Άκκας Λαρεντίας. Όταν ο Ηρακλής την άφησε, για ανταμοιβή της έδωσε τη συμβουλή να μπει στην υπηρεσία του πρώτου άντρα που θα συναντούσε. Ο άντρας αυ­τός ήταν Ετρούσκος, που λεγόταν Ταρούτιος (Tarutius) και την παντρεύτηκε.

Ο Ταρούτιος ήταν πάμπλουτος και δεν άργησε να πεθάνει. Η Άκκα Λαρεντία κληρονόμησε την περιουσία του, που αποτελούνταν από απέραντες εκτάσεις κοντά στη Ρώμη. Όταν πέθανε και η ίδια, τις άφησε κληρονομιά στο ρωμαϊκό λαό.

Αυτή η παραλλαγή του μύθου επινοήθηκε προφανώς, για να δώσει νομικούς τίτλους στην κυριότητα εκτάσεων που διεκδικούσαν οι Ρωμαίοι. Η Άκ­κα στα γεράματα της εξαφανίστηκε, χωρίς να αφήσει ίχνη, στο Βήλαβρο (Velabrum) εκεί όπου είχε ταφεί και η άλλη Λαρεντία, η γυναίκα του Φαυστύλου (Faustulus).

Άλλη μυθική παράδοση

'Αλλη μυθική παράδοση αναφέρει πράγματι μια Άκκα Λαρεντία, γυναίκα του βοσκού Φαυ­στύλου (Faustulus). Αυτή είχε δώδεκα παι­διά, εκτός από τον Ρωμύλο και τον Ρέμο, τους οποίους είχε υιοθετήσει. Σε ανάμνηση των δώ­δεκα παιδιών της Άκκας Λαρεντίας πιθανόν να ιδρύθηκε το ιερατικό σωματείο των Αδελφών Αρβάλων (Fratres Arvales). (*)
--------------------------

(*) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Πλούτ., Aιτ. Ρωμ. 35. Λακτ. 1, 20, 2. Κάτων, σύμφωνα με τον Μακρόβ., Saturn. 1, 10, 16. Βάρρων, De ling, lat. 6, 23. Πλούτ., Ρωμ. 4 κ.ε. Βλ. Mommsen στο Festgaben flir G. Homeyer, Βερολίνο, 1871, σ. 93 κ.ε. J. ΒAYET, Hercule romain, Παρίσι, 1926. Α. ΜOMIGLIANO στο Miscellanea Fac. Lett, di Torino, σειρά 2, 1938. U. Pestalozza, «Mater Larum e Acca Laren­tia», Rendic. del Ist. Lombardo, 1933, σ. 905 κ.ε. Ε. Tabeling, Mater Larum, Φραγκφούρτη, 1932. D. Sabbatucci, «II mito di Acca Larentia», SMSR, 29, 1958, 41-76.