Οι Νύμφες της ελληνικής αρχαιότητας!...

Κωδικός Πόρου: 00285-112798-4273
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14/06/13 21:59
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Μυθολογία, 00285-112798-4273
Περιγραφή:

Οι Νύμφες της ελληνικής αρχαιότητας!...

Αναμφίβολα πλάι σε αυτές τις γυναικείες θεότητες βρίσκονται ιδιαίτερα ο Απόλλωνας, ο Ερμής και ο Παν, που τους είναι αφοσιωμένοι και επιζητούν την αγάπη τους, ενώ οι παιχνιδιάρηδες Σάτυροι καιροφυλακτούν. Έχουν καλές διαθέσεις για τους θνητούς και είναι έτοιμες να τους βοηθήσουν: ακόμη και τους παντρεύονται. Ανάλογα με τις διάφορες περιοχές της φύσης, διακρίνονταν και διάφορα είδη νυμφών. Οι νύμφες των ποταμών και των πηγών, οι Ναϊάδες, που με αυτές σχετίζονται στενά οι Ωκεανίδες και οι Νηρηίδες, οι νύμφες των βουνών, οι Ορειάδες ή Ορεστιάδες, οι νύμφες των δασών και των δέντρων, οι Δρυάδες και Αμαδρυάδες!.. Διαβάστε το κείμενο!..

Οι Σάτυροι καταδιώκουν τις Νύμφες. Πίνακας του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς (1670).

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ κανείς την Ελληνική Μυθολογία θα εκπλαγεί με τον πλούτο πολλών (αναρίθμητων θα λέγαμε) γυναικείων θεοτήτων, όπως ήσαν οι αρχαίες Ελληνίδες Νύμφες!.. Θεότητες των φυσικών δυνάμεων, που κατοικούσαν στα δάση και στις σπηλιές, πλάι σε πηγές, χείμαρρους και ποταμούς. Κάποιες φορές κατοικούσαν και σε μοναχικά νησιά, όπως η Καλυψώ και η Κίρκη!

Μιλάμε για τις νύμφες των δασών, των λόφων, των λιβαδιών και των πηγών (που ο Όμηρος τις ονομάζει κόρες του Δία, ενώ ο Ησίοδος αποκαλεί τις νύμφες των δασών και των λόφων παιδιά της γης) εμφανίζονται ως τα καλοκάγαθα πνεύματα αυτών των τοποθεσιών και ζουν μια ζωή ελευθερίας, πότε υφαίνοντας μέσα στις σπηλιές, πότε χορεύοντας και τραγουδώντας, πότε κυνηγώντας μαζί με την Άρτεμη ή γλεντώντας με το Διόνυσο.

Η Ελληνίδα καλλονή, Γωγώ Γαρυφάλλου, σε μια φωτογράφηση για τις σύγχρονες … Νύμφες του δάσους, όπως και τότε που οι Νύμφες ήσαν συνδεδεμένες με την ίδια τη φύση (βουνά, δάση, σπήλαια, λίμνες κλπ)

Ισχυρές φυσιογνωμίες!..

Οι αρχαίες Ελληνίδες Νύμφες ήσαν τόσο ισχυρές φυσιογνωμίες, αφού κατάφερναν να έχουν δίπλα τους μεγάλες προσωπικότητες από το ελληνικό πάνθεον. Πλάι σε αυτές τις θεότητες βρίσκονται ιδιαίτερα ο Απόλλωνας, ο Ερμής και ο Παν, που τους είναι αφοσιωμένοι και επιζητούν την αγάπη τους, ενώ οι παιχνιδιάρηδες Σάτυροι καιροφυλακτούν. Έχουν καλές διαθέσεις για τους θνητούς και είναι έτοιμες να τους βοηθήσουν: ακόμη και τους παντρεύονται. Ανάλογα με τις διάφορες περιοχές της φύσης, διακρίνονταν και διάφορα είδη νυμφών. Οι νύμφες των ποταμών και των πηγών, οι Ναϊάδες, που με αυτές σχετίζονται στενά οι Ωκεανίδες και οι Νηρηίδες, οι νύμφες των βουνών, οι Ορειάδες ή Ορεστιάδες, οι νύμφες των δασών και των δέντρων, οι Δρυάδες και Αμαδρυάδες. Εκτός από αυτά, έπαιρναν καμιά φορά ιδιαίτερα ονόματα από ορισμένα μέρη – βουνά, πηγές και σπηλιές.

Ο Πάνας και Νύμφη, σε κήπο της Αγίας Πετρούπολης

Πεντάμορφες Ναϊάδες!…

Οι Ναϊάδες, ως θεές του καρποφόρου ύδατος, ήταν ιδιαίτερα πλούσιες σε εύνοιες, δίνοντας ανάπτυξη και γονιμότητα σε φυτά, κοπάδια και θνητούς. Γι’ αυτό τις θεωρούσαν και θεότητες φύλακες του γάμου, και το ράντισμα της νύφης με νερό από την πηγή ήταν μία από τις ιεροτελεστίες της τελετής του γάμου. Για τον ίδιο λόγο, διάφοροι μύθοι τις παρουσιάζουν να ανατρέφουν τα παιδιά των θεών, όπως λ.χ. το Δία και το Διόνυσο. Επιπλέον, επειδή μερικές πηγές έχουν ιαματικές ιδιότητες ή εμπνέουν, οι Νύμφες ανήκουν στις θεότητες που θεραπεύουν και προφητεύουν, και μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους προφητικές και ποιητικές εμπνεύσεις. Και αυτές ακόμη οι Μούσες προέρχονται από τις νύμφες των πηγών.

Αν σκεφθούμε ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δεν έχουν περάσει παρά μονάχα 80 γενεές ανθρώπων (80 άνθρωποι δηλαδή: παιδί, πατέρας, παππούς, προπάππος κλπ), αυτό σημαίνει ότι η χρονική απόσταση δεν είναι μεγάλη και το DNA των αρχαίων Ελληνίδων Νυμφών είναι το ίδιο με αυτό των σύγχρονων Ελληνίδων!.. (Στη φωτογραφία μας η Γωγώ Γαρυφάλλου σε μια χαρακτηριστική φωτογραφία η οποία συνάδει με το θέμα μας!..)
 

Νύμφες Μακρόβιες!…

Η λαϊκή παράδοση ήθελε τις Νύμφες εξαιρετικά μακρόβιες, χωρίς να είναι πραγματικά αθάνατες. Η ζωή των Δρυάδων συνδεόταν στενά με τη γέννηση και το θάνατο του δέντρου όπου κατοικούσε καθεμιά τους. Η Δρυάδα ήταν δηλαδή κατά κάποιον τρόπο η ψυχή του δέντρου. Οι Νύμφες απολάμβαναν θεϊκές τιμές από αρχαιότατους χρόνους, αρχικά στα μέρη όπου είχαν δύναμη, στις πηγές και στις σπηλιές. Αργότερα απέκτησαν δικούς τους βωμούς, που ονομάζονταν Νυμφαία και τους έχτιζαν γι’ αυτές, ακόμα και μέσα στις πόλεις. Σιγά-σιγά, τα νυμφαία έγιναν καταπληκτικά οικοδομήματα, στα όποια ήταν έθιμο να τελούνται οι γάμοι. Στις Νύμφες έκαναν προσφορές από κατσίκες, πρόβατα, γάλα και λάδι. Τα έργα τέχνης παριστάνουν τις Νύμφες ως χαριτωμένες νέες ελαφροντυμένες ή και γυμνές, με λουλούδια και γιρλάντες. Τις Ναϊάδες τις παρίσταναν να βγάζουν νερό ή να το κουβαλούν μέσα σε δοχεία.

ΠΗΓΕΣ:

1. Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος
2. Εγκυκλοπαίδεια «Δομή»
3. Βικιπαίδεια
4. Φωτογραφικό άλμπουμ Γωγώς Γαρυφάλλου
5. Φωτογράφος: Δημήτρης Ποτουρίδης