Και ο Οδυσσέας διεκδικούσε την Ωραία Ελένη;

Κωδικός Πόρου: 00285-112763-6780
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 17/02/15 20:45
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Μυθολογία, 00285-112763-6780
Περιγραφή:

Και ο Οδυσσέας διεκδικούσε την Ωραία Ελένη;

Ο Οδυσσέας ήταν ένας από τους πολλούς υποψήφιους μνηστήρες, βασιλιάδες από διάφορες ελληνικές πόλεις, που συγκεντρώθηκαν στη Σπάρτη για να διεκδικήσουν ως γυναίκα τους την ωραία Ελένη. Ο Τυνδάρεως, πατέρας της Ελένης, ανησυχούσε μήπως οι άλλοι μνηστήρες κάνουν κακό σε αυτόν που τελικά θα επιλεγόταν. Τότε ο Οδυσσέας, που έβλεπε πως δεν είχε ελπίδες, του υπέδειξε να τους ορκίσει ότι θα βοηθούσαν όποιον έπαιρνε την Ελένη σε περίπτωση που κάποιος θα επιβουλευόταν το γάμο. Ο όρκος αυτός έδεσε τους μνηστήρες και όχι μόνο δεν έβλαψαν το Μενέλαο, που έγινε τελικά άντρας της Ελένης, αλλά και τους υποχρέωσε να πάρουν μέρος στον τρωικό πόλεμο, για να εκδικηθούν την προσβολή που έγινε στο γάμο του από τον Πάρη!..

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι ο Οδυσσέας ήταν ο ομηρικός βασιλιάς της Ιθάκης, ένας από τους γνωστότερους ήρωες του τρωικού πολέμου. Κατά το βασικό μύθο, ήταν γιος του Λαέρτη και της Αντίκλειας, σύζυγος της Πηνελόπης και πατέρας του Τηλέμαχου. Κατά μία παραλλαγή, η Αντίκλεια τον είχε αποκτήσει από το Σίσυφο και σ’ αυτόν το φυσικό του πατέρα ο Οδυσσέας όφειλε την επινοητικότητα, την πονηριά αλλά και τη δολιότητα που διέκρινε ορισμένες ενέργειές του.
Ο Οδυσσέας είναι ο κεντρικός ήρωας της ομηρικής «Οδύσσειας». Τα κατορθώματα και οι περιπέτειές του όμως κατέχουν κυρίαρχη θέση σε όλο τον επικό κύκλο του τρωικού πολέμου («Κύπρια έπη», «Αιθιοπίς», «Μικρά Ιλιάς», «Ιλίου πέρσις»).
Νέος ακόμη πήγε στον παππού του, τον Αυτόλυκο, πατέρα της μητέρας του, που ζούσε στον Παρνασσό, και πήρε μέρος σε κυνήγι κάπρου. Εκεί πληγώθηκε στο γόνατο και η πληγή τού άφησε σημάδι, από το οποίο τον αναγνώρισε η παραμάνα του Ευρύκλεια, όταν, μετά τον τρωικό πόλεμο και τη δεκάχρονη περιπλάνησή του, ξαναγύρισε στην Ιθάκη.
Ο Οδυσσέας ήταν ένας από τους πολλούς υποψήφιους μνηστήρες, βασιλιάδες από διάφορες ελληνικές πόλεις, που συγκεντρώθηκαν στη Σπάρτη για να διεκδικήσουν ως γυναίκα τους την ωραία Ελένη. Ο Τυνδάρεως, πατέρας της Ελένης, ανησυχούσε μήπως οι άλλοι μνηστήρες κάνουν κακό σε αυτόν που τελικά θα επιλεγόταν. Τότε ο Οδυσσέας, που έβλεπε πως δεν είχε ελπίδες, του υπέδειξε να τους ορκίσει ότι θα βοηθούσαν όποιον έπαιρνε την Ελένη σε περίπτωση που κάποιος θα επιβουλευόταν το γάμο. Ο όρκος αυτός έδεσε τους μνηστήρες και όχι μόνο δεν έβλαψαν το Μενέλαο, που έγινε τελικά άντρας της Ελένης, αλλά και τους υποχρέωσε να πάρουν μέρος στον τρωικό πόλεμο, για να εκδικηθούν την προσβολή που έγινε στο γάμο του από τον Πάρη. Ως αντάλλαγμα για την πολύτιμη συμβουλή του ο Οδυσσέας ζήτησε από τον Τυνδάρεω να τον βοηθήσει να πάρει γυναίκα του την κόρη του Ικάριου Πηνελόπη, όπως και έγινε. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Οδυσσέας πήρε την Πηνελόπη, αφού νίκησε τους άλλους υποψήφιους μνηστήρες της σε αγώνα δρόμου, που είχε θέσει ο Ικάριος.
Ο όρκος του Τυνδάρεω δέσμευε βέβαια και τον Οδυσσέα. Όταν όμως άρχισε η συγκέντρωση των Ελλήνων ηγεμόνων για την εκστρατεία κατά της Τροίας, ο Οδυσσέας, που δεν ήθελε να αποχωριστεί την Πηνελόπη και το γιο του Τηλέμαχο, που ήταν ακόμη βρέφος, προφασίστηκε τον τρελό, για να αποφύγει τη συμμετοχή του. Τον αποκάλυψε όμως ο γιος του Ναύπλιου Παλαμήδης, που άρπαξε από την αγκαλιά της Πηνελόπης το μικρό Τηλέμαχο και απείλησε να τον σφάξει. Ο Οδυσσέας σταμάτησε τότε να υποκρίνεται. Δε συγχώρεσε όμως τον Παλαμήδη. Αργότερα, στην Τροία, κατασκεύασε ενοχοποιητικά στοιχεία και τον κατηγόρησε για προδοσία, με αποτέλεσμα ο γιος του Ναύπλιου να καταδικαστεί και να εκτελεστεί με λιθοβολισμό, ύστερα από εντολή του Αγαμέμνονα.
Με τη σειρά του ο Οδυσσέας αποκάλυψε τον Αχιλλέα, που κρυβόταν στη Σκύρο, στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, γιατί, σύμφωνα με ένα χρησμό, θα σκοτωνόταν αν πήγαινε στη Τροία. Ο Οδυσσέας είπε στους ανθρώπους του να χτυπήσουν πολεμική σάλπιγγα και τότε, ενώ οι κοπέλες έτρεξαν τρομαγμένες να κρυφτούν, ο Αχιλλέας άρπαξε ένα ξίφος για να πολεμήσει. Έτσι αποκαλύφθηκε και ακολούθησε την πανελλήνια εκστρατεία στην Τροία, όπου βρήκε το θάνατο. Αλλά, περί της πανουργίας και των επινοήσεων του Οδυσσέα, ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε…

=============
[Στην πάνω και κάτω φωτογραφία: Η δημοφιλής Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, Μαριαλένα Ανδρέου, ως αρχαία Ελληνίδα. Στη μεσαία εικόνα: Ο Οδυσσέας , δεμένος στο κατάρτι του πλοίου, ακούει το μαγικό τραγούδι των Σειρήνων!..]