Πού βρίσκονται αυτά τα λαμπερά αστέρια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας;

Κωδικός Πόρου: 00285-112731-1070
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 03/09/11 19:12
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Μουσική, 00285-112731-1070
Περιγραφή:

Πού βρίσκονται αυτά τα λαμπερά αστέρια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας;

Διαβάστε σήμερα για μια πολυτάλαντη Ελληνίδα μουσουργό, την Γεωργία Ψαραδέλλη, μια αθόρυβη μέλισσα, που χτίζει με τον δικό της τρόπο μία άγνωστη πολιτισμική πυραμίδα μέσα στο μουσικό χώρο της Ελλάδος!... Μήπως ήρθε η ώρα η Μητέρα Ελλάδα να προσέξει κάποτε τα παιδιά της; Λέμε: Μήπως;

Η Γεωργία Ψαραδέλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, κατάγεται από τη Λέσβο και μεγάλωσε στα Σπάτα. Στην ηλικία των επτά ετών ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές μαθαίνοντας πιάνο και φοιτώντας ταυτόχρονα στη Σχολή Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Το 1988 εισάγεται στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το 1994 αποφοιτά από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης αποκτώντας Πτυχίο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων, Ταμπουρά και Παραδοσιακών Κρουστών, ενώ παράλληλα παίζει Λύρα Κρήτης και Ούτι. Το 1995 αποκτά Δίπλωμα Βυζαντινής με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και το 1997 αποκτά Πτυχίο Αρμονίας από το Κεντρικό Ωδείο Αθηνών. Επιπλέον είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Καλαμάτας. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στον τομέα της Φωνητικής της Κλασσικής Ευρωπαϊκής Μουσικής, με καθηγήτρια τη Μυρτώ Δουλή- Πορφύρη, το 2007 αποκτά Δίπλωμα Μονωδίας από το Ωδείο Ιγνάτιος Τίγκερμαν με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και A' Βραβείο.

Έχει συμμετάσχει σε χορωδίες Βυζαντινής, Ελληνικής Παραδοσιακής και αντίστοιχα Ευρωπαϊκής ή σύγχρονης Μουσικής τόσο ως χορωδός όσο και ως σολίστ. (Ελληνική Χορωδία και Ορχήστρα Αθηνών, Χορωδία της ΕΡΤ καθώς και σε μουσικά σχήματα παραδοσιακής μουσικής "Αλλοτινή Παραμυθία", "Πάραλος", "Νεάρχου Παράπλους" κ.ά. δίνοντας συναυλίες σε Ελλάδα και Εξωτερικό- Αίγυπτο, Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο, Κύπρο, Ισπανία, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία-. Ακόμη, έχει συνεργαστεί με Μουσικά Εργαστήρια όπως αυτό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και με Θεατρικές Ομάδες όπως το Ελληνικό Μουσικό Χοροθέατρο Λόγου "Ερινεός" του Βόλου. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες δισκογραφικές παραγωγές μεταξύ των οποίων η Βυζαντινή Όπερα "Σταύρωση" του Γ.Μπουφίδη (ΟΚΤΩΗΧΟΣ-1995) και ο δίσκος των "Νεάρχου Παράπλους" με τίτλο "Τραγούδια που έφερε ο Νοτιάς" καθώς και σε ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές (ΕΤ1 και ΕΤ2- "Αναστάσιμα Πάθη", "Βυζαντινά Μελουργήματα και Λαϊκοί Θρήνοι") και έχει συνεργαστεί με το Τρίτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ΕΡΑ Καλαμάτας κ.ά.

Από το 1995 διδάσκει Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική αρχικά στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και την τελευταία δεκαετία στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας". Επίσης, από το 2006, διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Μέσα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού αλλά και γενικότερα του ερευνητικού μουσικού της έργου έχει ασχοληθεί με τη μελέτη, την ενορχήστρωση και τη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών Θρησκευτικών Ύμνων, τους οποίους ηχογράφησε με μαθητές της από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας σε ψηφιακό δίσκο παραγωγής του τελευταίου με τίτλο "Πρότασις Τερψίπνοος" και παρουσίασε στο Θέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Στις αρχές του 2008 συνεργάστηκε με την ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας για την παρουσίαση του έργου της πρώτης και των αρχαιοτήτων της περιοχής, ερμηνεύοντας Αρχαίους Ελληνικούς Ύμνους. Από τις αρχές του 2010 παρουσιάζει σε πρόγραμμα με τίτλο
" Γίνε φωνή μου πέλαγος.." σύνθεση Ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών και σύγχρονου αφηγηματικού λόγου άλλοτε με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και άλλοτε με τη συνοδεία βιολοντσέλλου και πιάνου.

Περισσότερα:http://www.psaradelli.gr