Μια ουράνια «πενιά» από τον Γιάννη Παλαιολόγου!..

Κωδικός Πόρου: 00285-112728-1586
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 16/11/11 16:28
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Μουσική, 00285-112728-1586
Περιγραφή:

Μια ουράνια «πενιά» από τον Γιάννη Παλαιολόγου!..

Μήπως κάπου-κάπου θα πρέπει να θυμόμαστε και ορισμένους ανθρώπους οι οποίοι οικοδόμησαν την δική τους μουσική πυραμίδα στον γαλαξία του πολιτισμικού μας γίγνεσθαι; Ένας εξ αυτών ο μεγάλος δεξιοτέχνης και δάσκαλος του μπουζουκιού, Γιάννης Παλαιολόγου!..

ΤΟΝ αποκάλεσαν «δεξιοτέχνη και δάσκαλο του μπουζουκιού»!.. Τον χαρακτήρισαν «μαέστρο των μουσικών χρωμάτων»!.. Τον είπαν «μουσουργό του λαϊκού τραγουδιού»!..

Κι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άλλος, από τον Γιάννη Παλαιολόγου! Ο άνθρωπος που έχει ταυτίσει το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες αφού είχε συνεργαστεί με «ουκ ολίγα» ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου και ιδίως με ηχηρά (βροντερά, αν θέλετε) ονόματα της πίστας!..  Με όλους σχεδόν τους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού όπως τον Στέλιο Καζαντζίδη, Μανώλη Αγγελόπουλο, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέυ, Πάνο Γαβαλά, Στράτο Διονυσίου, Γιώτα Λύδια, Μιχάλη Μενιδιάτη και τόσους άλλους!

Αναντίρρητα ο Γιάννης Παλαιολόγου (1944- 2008) ήταν όχι απλώς ένας εξαίρετος, αλλά και μοναδικός σολίστας του μπουζουκιού. Ήταν η αδυναμία του αγαπημένου μας Στέλιου Καζαντζίδη, καθώς έχει μείνει θρυλικό το επιφώνημά του σε μία ηχογράφηση μέσα στο στούντιο: «Γεια σου Γιαννάκη Παλαιολόγου» (!!), κάτι που το χαιρόταν και ο ίδιος ο σολίστας μας διότι ήταν ένα από τα πολλά εύσημα που είχε πάρει στη ζωή του ως καταξίωση και αναγνώριση στο σπουδαίο δημιουργικό μουσικό του έργο!

Τον καιρό της Κατοχής...

Είναι γνωστό, ότι ο Γιάννης Παλαιολόγου γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1944 στα Άσπρα Χώματα της Νίκαιας!.. «Μέσα στα στάχια και τα χαλάσματα», που λέει ο ποιητής, που ίσως εύρισκε κανείς στο περιθώριο των αναζητήσεών του, λόγω της μεγάλης Γερμανοϊταλικής Κατοχής, ο Γιάννης Παλαιολόγου βλέπει για πρώτη φορά το φως της ζωής! Εκεί αντίκρισε τη ματιά του ήλιου, όπως θα έλεγε σήμερα ένας μεγάλος λόγιος, στοχαστής και φιλόσοφος!

Ίσως είναι άγνωστο σε ορισμένους, αλλά η μητέρα του Γιάννη Παλαιολόγου, Ρόζα, ήταν αδελφή του Μάρκου και του Αργύρη Βαμβακάρη και στην καλλιτεχνική του ο μεγάλος σολίστας μας κατέγραψε εκατοντάδες ηχογραφήσεις λαϊκών τραγουδιών!..

Είναι αυτός που μια ωραία νυχτιά ακούστηκε να ρίχνει τις πρώτες του «πενιές» στο κέντρο «Μαντουμπάλα»!.. Ήταν το 1960, σε ηλικία μόλις 16 χρονών, παίζοντας με τον θείο του τον Αργύρη Βαμβακάρη και με μεγάλα ονόματα που τραγουδούσαν εκεί. Αλήθεια, ποιος να ήταν άραγε εκεί να μας περιγράψει την ωραία σκηνή με τα επίσης εκπληκτικά μουσικά ακούσματα της μαγικής εκείνης βραδιάς;

Ποιος μπορεί να λησμονήσει, για παράδειγμα, εκείνες τις «ουράνιες πενιές» καθώς το μπουζούκι του μας πέταγε για λίγο στους «επτά ουρανούς με πολλά λαϊκά τραγούδια όπως: «Γυρίζω απ΄ τη νύχτα», «Αγριολούλουδο», «Η καρδιά μου ας όψεται», «Άργησα να σε γνωρίσω», «Κάτω απ΄ το πουκάμισό μου», «Την Παρασκευή το βράδυ» (με τον Στέλιο Καζαντζίδη), «Ποιος είναι αυτός ο ξένος», «Απόψε κάτι θα συμβεί», «Κι εσύ γελάστηκες» (με την Πόλυ Πάνου), «Παράξενη αγάπη», «Παλιοζωή μοβόρισσα» (με την Καίτη Γκρέυ), «Προσευχή» (με τον Σπύρο Ζαγοραίο), «Οι Μάηδες οι ήλιοι μου» (όλος ο δίσκος με τον Γιώργο Νταλάρα) και τόσα άλλα;

Ο Στέλιος Καζαντζίδης (αριστερά) με τον άνθρωπο που εκτιμούσε πολύ την καλλιτεχνική του αξία ως σολίστα του μπουζουκιού, Γιάννη Παλαιολόγου (δεξιά)!.. Δυο μεγάλες μορφές!.. Δυο μεγάλοι θρύλοι!..

Τα γράφω αυτά διότι ομολογώ δεν γνώριζα ότι ένας νέος διαδικτυακός μου φίλος, ο νεαρός και ταλαντούχος καλλιτέχνης Δημήτρης Παλαιολόγου,για τον οποίον είχαμε χθες ένα ειδικό αφιέρωμα  είναι γιος του Γιάννη Παλαιολόγου!

Και χάρηκα ακόμη περισσότερο όσο σκέπτομαι ότι αυτός ο άνθρωπος, ο Δημήτρης Παλαιολόγου, είναι γιος ενός θρυλικού ανθρώπου, ο οποίος, εκτός από δεξιοτέχνης υπήρξε και πολύ ωραίος συνθέτης, αν θυμηθούμε το δικό του τραγούδι που το είπε ο Στράτος Διονυσίου με τίτλο: «Γυναίκες, γυναίκες», ενώ και ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε πει δικό του τραγούδι, το «Παράπονο του μετανάστη», από τα ωραία που μας άφησαν οι δυο μεγάλοι καλλιτέχνες.

--Γεια σου Γιάννη Παλαιολόγου!..

Μ’ αυτή τη θρυλική φράση θα κλείσουμε το σημερινό μας αφιέρωμα στον μεγάλο σολίστα του μπουζουκιού, Γιάννη Παλαιολόγου, αφήνοντάς τον να ρίχνει τις «ουράνιες πενιές» του δίπλα στους αγγέλους και τους ανθρώπους με τους οποίους έζησε μαζί!...