Γιατί η μουσική ευαισθητοποιεί τόσο πολύ τους σημερινούς νέους;

Κωδικός Πόρου: 00285-112729-1381
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 17/10/11 16:18
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Μουσική, 00285-112729-1381
Περιγραφή:

Γιατί η μουσική ευαισθητοποιεί τόσο πολύ τους σημερινούς νέους;

Θα πρέπει να χρωστάμε «πολλάς χάριτας» στους ανθρώπους που επινόησαν την Μουσική τέχνη, όπως και όλες τις άλλες Τέχνες, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι είναι κάτι που ευαισθητοποιεί τόσο πολύ τους νέους και τους κάνει πιο ανθρώπινους και πιο ρομαντικούς, όπως για παράδειγμα την ταλαντούχο Ελληνίδα, Γιούλη Φασούλα!

«Δεν είναι μόνο η μουσική που με συναρπάζει, αλλά και η Κατερίνη, που ήταν δεύτερη πατρίδα μου και μάλιστα ερχόμουν τακτικά στην τηλεόραση «ΔΙΟΝ TV» όπου έκανα και εκπομπές!»

Αυτό ήταν ένα μήνυμα που έστειλε ο γράφων στην πανέμορφη και ταλαντούχο καλλιτέχνιδα Γιούλη Φασούλα, που έγινε διαδικτυακή μας φίλη μέσα στο facebook (Giouli Fasoula).

Και δεν γινόταν διαφορετικά!..

Όπως γνωρίζει και η κ. Γιούλη Φασούλα, αρχαιότατες είναι οι μαρτυρίες για τη μουσική εμπειρία. Οι πιο μακρινές ανάγονται στον αιγυπτιακό πολιτισμό, που ήδη τον 4o αι. π.Χ. παρουσίαζε αφθονία πνευστών οργάνων (αυλοί και σάλπιγγες) και έγχορδων (άρπες).

Λένε πως στα αρχαία ινδικά κείμενα (Βέδες), πριν ακόμα από τη Βίβλο, περιέχονται πολύτιμες αναφορές στη μουσική. Στην Κίνα, τον 3o αι. π.Χ., ο αυτοκράτορας Χοάνγκ-Τι περιλάμβανε μέσα στα καθήκοντα του και τη μεταρρύθμιση του αρμονικού συστήματος. Κι όχι μόνο!..

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού, πλούσιου σε μουσικά όργανα, προϋποθέτουν μια ακόμα αρχαιότερη μουσική έκφραση στον χώρο του τραγουδιού. Έξω από κάθε μυθολογική αναφορά, έχει γίνει τώρα αποδεκτό ότι η μουσική γεννιέται προπάντων σαν τραγούδι, σαν ανακάλυψη δηλαδή του αρχαιότερου και σημαντικότερου μουσικού οργάνου, της ανθρώπινης φωνής: μιας καλλιτεχνικής έκφρασης, που θεωρήθηκε τόσο τέλεια, ώστε να παραμείνει για πολλούς αιώνες μακριά από πολυφωνικές πλοκές, ακόμα και από τη συνοδεία άλλων οργάνων.


Μικρογραφία σε κώδικα του 14ου αι., στην οποία απεικονίζονται με αλληγορικό τρόπο η Μουσική (αριστερά) και η Αστρολογία (δεξιά), που συνοδεύονται, αντίστοιχα, από τον Θόβελ, τον εφευρέτη της μεταλλουργίας, κατά τη Βίβλο, και από τον αστρονόμο Πτολεμαίο (Εθνική Βιβλιοθήκη, Φλωρεντία). (Βλέπε εγκυκλοπαίδεια «Δομή»).

Αρχαία εποχή: Χρυσή περίοδος της μουσικής τέχνης!

Ας μην αυταπατώμεθα!.. Συνήθως, χρυσή περίοδος στον χώρο της αρχαίας μουσικής θεωρείται η άνθηση της αρχαίας ελληνικής μουσικής τέχνης.

Είναι η εποχή που οι μεγάλοι φιλόσοφοι και οι μεγάλοι μαθηματικοί (Αριστοτέλης, Πλάτων, Πυθαγόρας) ασχολούνται με τη μουσική ως συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ζωής, προσανατολίζοντας τις εξελίξεις της προς τις μορφές εκείνες, που έστω με αλλαγές και ανατροπές, επέζησαν αργότερα έως τον Μεσαίωνα.

Οι ύμνοι του χριστιανισμού π.χ., που ενοποιήθηκαν αργότερα στο γρηγοριανό μέλος, εμφανίζουν την επίδραση των πιο αρχαίων εβραϊκών ύμνων, που κι αυτοί με τη σειρά τους είναι επηρεασμένοι από τον προηγηθέντα ελληνικό μουσικό πολιτισμό!..

Κατά τον ίδιο τρόπο και η μη θρησκευτική μουσική που θα απομακρυνθεί από το γρηγοριανό μέλος με την εμφάνιση και την εξέλιξη των διάφορων εθνικών γλωσσών, θα διατηρήσει για πολύ καιρό ένα λειτουργικό χαρακτηριστικό, που ανασυνδέει την εμπειρία των τροβαδούρων με τις αρχαιότατες ελληνικές και εβραϊκές μελωδίες.

Κατά τον ίδιο τρόπο εξάλλου, για να φέρουμε ένα παράδειγμα, στη μουσική του Μπαχ συγκλίνουν η μουσική του Φρεσκομπάλντι και του Βιβάλντι, όπως οι Μότσαρτ και Χάιντν θα τροφοδοτήσουν την τέχνη του Μπετόβεν, όπως η ωριμότητα του Ροσίνι θα διαφοροποιηθεί από τη νεανική παραγωγή του Βέρντι.

Αλλά να ήσαν μόνον αυτά;

Και στην περιοχή της μουσικής δηλαδή, όπως π.χ. της λογοτεχνίας και των εικαστικών τεχνών, κάθε περίοδος και κάθε μεγάλη μορφή συνδέονται μεταξύ τους σύμφωνα με μια ορισμένη ιστορική εξέλιξη.

Μόνο που, ενώ η λογοτεχνία και οι εικαστικές τέχνες παρουσιάζονται αμέσως ως ιστορία, ως συνέχεια εμπειρίας, η μουσική μόνο με μεγάλη καθυστέρηση και σε εντελώς πρόσφατη εποχή απέκτησε ιστορική συνείδηση.

Ιδού, λοιπόν, γιατί ευαισθητοποιούνται τόσο πολύ οι νέοι, όπως η χαριτωμένη και ταλαντούχος διαδικτυακή μας φίλη κ. Γιούλη Φασούλα!..