Τι ρόλο διαδραμάτιζε η ωοσκοπία στην αρχαία Ελλάδα;

Κωδικός Πόρου: 00285-112555-7081
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 02/05/15 20:26
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Λαογραφία, 00285-112555-7081
Περιγραφή:

Τι ρόλο διαδραμάτιζε η ωοσκοπία στην αρχαία Ελλάδα;

Στην ελληνική λαογραφία η αβγομαντεία εμφανίζεται με πολλές μορφές. Γίνεται, κυρίως, την Κυριακή της Τυρινής και την ημέρα του Αϊ-Γιάννη (24 Ιουνίου). Στη γιορτή του Αϊ-Γιάννη, που συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο, η αβγομαντεία συνδυάζεται με πολλές αρχαίες και νεότερες δοξασίες. Οι ανύπαντρες νέες ρίχνουν το ασπράδι του αβγού σε διαφανές σκεύος με «αμίλητο νερό» και προσπαθούν από το σχήμα που θα πάρει να μαντέψουν την τύχη τους.

ΛΕΝΕ πως η αβγομαντεία, ήταν μια μαντεία με την εξέταση αβγού, η ωοσκοπία των αρχαίων Ελλήνων. Οι αρχαίοι μάντεις συνήθιζαν να τοποθετούν το αβγό στη φωτιά. Το σπάσιμό του ερμηνευόταν ως κακός οιωνός. Η υγρασία που παρατηρούνταν στην κορυφή ή τα πλάγια του αβγού, ερμηνευόταν ανάλογα. Στα νεότερα χρόνια η αβγομαντεία διαδόθηκε σε πολλούς λαούς. Συνήθως, εκτός από την τοποθέτηση σε φωτιά, εξετάζεται το σχήμα που παίρνει το λεύκωμα του αβγού, όταν χυθεί σε νερό.

Στην ελληνική λαογραφία η αβγομαντεία εμφανίζεται με πολλές μορφές. Γίνεται, κυρίως, την Κυριακή της Τυρινής και την ημέρα του Αϊ-Γιάννη (24 Ιουνίου). Στη γιορτή του Αϊ-Γιάννη, που συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο, η αβγομαντεία συνδυάζεται με πολλές αρχαίες και νεότερες δοξασίες.

Οι ανύπαντρες νέες ρίχνουν το ασπράδι του αβγού σε διαφανές σκεύος με «αμίλητο νερό» και προσπαθούν από το σχήμα που θα πάρει να μαντέψουν την τύχη τους. Την Κυριακή της Τυρινής χρησιμοποιούνται και βρασμένα αβγά ή αβγά που ψήνονται σε φωτιά. Το έθιμο αυτό το έζησε και ο γράφων όταν ζούσε μέχρι 20 ετών στο χωριό του, το Βεσίνι Καλαβρύτων!

Από αυτά τα αυγά οι άγαμοι προσπαθούν να μαντέψουν τα αισθήματα και τους σκοπούς του αγαπημένου ή της αγαπημένης, οι γεωργοί τη σοδειά της χρονιάς, οι ναυτικοί την τύχη τους στο ταξίδι κ.ά. Συχνά συνδυάζεται η παρατήρηση του αβγού με τη νέα Σελήνη ή τα άστρα κτλ. Σε πολλά μέρη η αβγομαντεία γίνεται και στις γιορτές του αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου), των αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) και σε άλλες εορτές!

Να μη λησμονήσουμε να πούμε ότι σήμερα, με τον όρο ωοσκοπία, εννοούμε τον ποιοτικό έλεγχο των αυγών.

ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία», Βικιπαίδεια.
[Η πάνω φωτογραφία είναι από το δημοσιογραφικό site: “KalavrytaNews”.]