Θρύλοι και ιστορίες για τον Μέγα Αλέξανδρο!... (2)

Κωδικός Πόρου: 00285-112617-2643
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 24/05/12 17:06
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Λαογραφία, 00285-112617-2643
Περιγραφή:

Θρύλοι και ιστορίες για τον Μέγα Αλέξανδρο!... (2)

Μια σειρά μύθων, θρύλων και παραδόσεων για τον Έλληνα βασιλιά της Μακεδονίας, Αλέξανδρο τον Μέγα, μιας και το θέμα είναι τόσο επίκαιρο όχι μόνον διότι οι σκοπιανοί σφετερίζονται το όνομα της Μακεδονίας μας, αλλά γιατί οι θρύλοι αυτοί γαλούχησαν γενεές γενεών ανθρώπων!..

Συνέχεια από το προηγούμενο…

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αλλά και τα ταξίδια του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον χώρο του μύθου και της φαντασίας ή της ιστορικής πραγματικότητος δεν είναι λίγα. Χωρίς να λείψουν οι τερατολόγοι, που φαντάζονται τον Μέγα Αλέξανδρο σαν έναν υπεράνθρωπο και μάλιστα να κάνη «πράματα και θάματα», όπως ακριβώς ένας Ηρακλής, ένας Οδυσσέας ή ένας Ιάσονας, εν τούτοις, υπάρχουν και ιστορίες, που έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο πλους του Νέαρχου, για παράδειγμα, είναι γεγονός, ενώ δεν απέχουν από την πραγματικότητα οι ιστορίες που τον εμφανίζουν να κάνη τους γνωστούς πολέμους, που μας έχουν διδάξει οι ιστορικοί της αρχαιότητος.
Βεβαίως, δεν είναι αλήθεια ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έφθασε, για παράδειγμα, στις στήλες του Ηρακλέους (το σημερινό Γιβραλτάρ), ή ο μύθος που τον θέλει να κατέρχεται με έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό στους βυθούς του Ωκεανού για να ερευνήση τα μυστήριά του. Είναι ωστόσο εντυπωσιακό το γεγονός, ότι το Αμερικανικό περιοδικό «The Geographical Magazino», τον Δεκέμβριο του 1934 δημοσιεύει αυτή την εικόνα της καταβυθίσεως του Αλεξάνδρου, εξ αφορμής ενός άρθρου, που περιγράφει την σύγχρονη έρευνα του βυθού της Καριβείας Θαλάσσης!…
Αλλά και ο μύθος που θέλει τον Αλέξανδρο να φθάνη στην χαράδρα με τα διαμάντια, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να «δανείζη» με τις φαντασίες του τους μύθους των άλλων λαών. Ο «Σεβάχ ο Θαλασσινός», για παράδειγμα, τι άλλο κάνει από το να μας θυμίζη τις πηγές που είχε κατά νου η ίδια η Χαλιμά!
Αξίζει, όμως, εδώ να επεκταθούμε περισσότερο:
Ο Αλέξανδρος, ταξιδεύοντας με την συντροφιά του, φθάνει μπροστά σε μία χαράδρα. Η χαράδρα είναι γεμάτη διαμάντια, κανένας όμως δεν τολμά να κατεβή να τα μαζέψη εξ αιτίας του γεγονότος ότι είναι γεμάτη φίδια. Προστάζει, λοιπόν, ο Αλέξανδρος και σφάζουν χίλια πρόβατα, ύστερα τα γδέρνουν, τα κόβουν κομμάτια-κομμάτια και τα ρίχνουν μέσα στην χαράδρα, για να κολλήσουν τα διαμάντια επάνω στην ματωμένη και γλοιώδη επιφάνεια του κρέατος. Τα όρνεα, που μυρίζονται από μακρυά τα σφαχτά, πετούνε στο βάθος της χαράδρας και αρπάζουν τα κομμάτια κρέας. Ο Αλέξανδρος και οι σύντροφοί του, που παραμονεύουν εκεί κοντά, μόλις βλέπουν τα όρνεα, βγαίνουν στην επιφάνεια και μπήγουν τις φωνές. Τα όρνεα, τρομαγμένα, αφήνουν τα κρέατα να πέσουν χάμω. Τότε οι άνθρωποι πλησιάζουν και μαζεύουν τα διαμάντια, που είναι κολλημένα επάνω στο κρέας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο περίεργος αυτός θρύλος, που είναι από τους πιο γνωστούς στην Ανατολή, έγινε αντικείμενο διατριβής του Επιφάνιου, Αρχιεπισκόπου Σαλαμίνος Κύπρου και μάλιστα υπό τον τίτλον: «Περί πολυτίμων λίθων», τοποθετώντας την χαράδρα στην Σκυθία17.

ΚΑΙ …ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ!

Μέχρι και φιλόσοφο έβγαλαν ορισμένοι τον Μέγα Αλέξανδρο!… Λαμβάνοντες αφορμή του γεγονότος, ότι ο Αλέξανδρος είχε μεγάλη φιλία με τον Αριστοτέλη, έκαναν τους δικούς τους συνειρμούς. Στο «Παραμύθι του Μεγαλέξαντρου» ο Αριστοτέλης παίζει σημαντικό ρόλο, αφού είναι έμπιστος του Βασιλιά και μάλιστα, όταν εκστρατεύει ο Αλέξανδρος, αυτόν αφήνει σύμβουλο της μητέρας του Ολυμπιάδος.
Λέγουν ότι υπήρχε και απόκρυφη αλληλογραφία μεταξύ Αλεξάνδρου και Αριστοτέλους, όπως τουλάχιστον αναφέρουν διάφοροι ιστορικοί 18!…
Στο «Ισκανταρνάμα»19, ο Αριστοτέλης είναι ο Βεζίρης και μυστικοσύμβουλος του Μεγάλου Βασιλέως. Μερικοί τον θέλουν να είναι ακόμη ένα είδος προέδρου συντροφιάς απαρτισμένης από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της Αρχαίας Ελλάδος, όπως του Σωκράτους, του Πλάτωνος (περσικά Αφλατούν), του Θαλή, του Απολλώνιου Τυανέα (περσικά Μπελινάς), του Πορφύριου και του Ερμή του Τρισμέγιστου20, όπου μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών καλούνται από τον Αλέξανδρο να επιδείξουν τις γνώσεις των, ενώ ο Πλάτων δεν είναι μόνον φιλόσοφος, αλλά ένας μέγας μουσικός που εξημερώνει τα ζώα και μάλιστα ένας μεγάλος θαυματοποιός, αφού – έτσι όπως καταγράφει τα γεγονότα ο Νιζάμης - συγχέεται με τον Ορφέα και τον Πυθαγόρα.
Περιττόν να πούμε ότι ο Σωκράτης περιγράφεται σαν ένας ερημίτης διάγων ασκητικήν ζωήν, ενώ δεν διστάζει να περιφρονήση ακόμη και μία προσωπική επιστολήν του Αλεξάνδρου που τον καλεί να λάβη μέρος στην συζήτηση των Επτά Σοφών της Ελλάδος!…
Αν και μυθοπλαστικό, αξίζει να περιγραφή το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος, αντί να στενοχωρηθή με την περιφρόνησιν του μεγάλου Έλληνος σοφού, έλαβε την απόφαση να πάη και να συναντήση ο ίδιος στο ερημητήριό του τον Σωκράτη ο οποίος εκείνη την ώρα κοιμόταν. Ο Αλέξανδρος τον σκουντάει με το πόδι του και ο Σωκράτης ξεσπάει: «Εγώ έχω ένα δούλο που το όνομά του είναι «Το πάθος». Συ, όμως, είσαι ο δούλος του δούλου μου (δηλ. του πάθους) και υποτάσσεσαι σε εκείνο που έπρεπε να σε υπηρετή»!
Ο Βασιλιάς, παρά το γεγονός ότι αρνείται την κατηγορία, διατάσσει ώστε τα λόγια του σοφού ανδρός να γραφούν με χρυσά γράμματα στην πρόσοψη του παλατιού!…
Περιττόν να πούμε πόσες άλλες μυθολογίες λέγονται για τον Απολλώνιο τον Τυανέα, που παριστάνεται σαν ένας υπερφυσικός μάγος κλπ., κλπ., κλπ

« Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓ’ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ»

Χωρίς αμφιβολία η ιστορία αυτή είναι μία παραδειγματική εικόνα των παρεληλυθότων πραγμάτων, που –όπως υποστηρίζει και ο Αλέξανδρος Πάλλης μέσα στα εισαγωγικά του σχόλια - ο Αλέξανδρος θεωρείται «διδάσκαλος της ορθής πολιτείας», ο οποίος διακατέχεται από αισθήματα ιερού πάθους για τις τέσσερες αρετές: την Φρόνησιν, την Ανδρείαν, την Δικαιοσύνην, και την Σωφροσύνην:
«Αύτη είναι εκείνη η Ιστορία, όπου ομού ηδύνει και νουθετεί εις αυτήν ευρίσκονται όλοι οι τρόποι, και τα επιτήδεια μέσα, οπού αυτός μετεχειρίσθη να αναδειχθή ένας τέτοιος Μονάρχης εφ΄ όλην την Οικουμένην, και κατά τον ειπόντα, αν ήτον δυνατόν να γεννηθή η ανθρώπινος ευδαιμονία εκ της Ιστορίας, βέβαια έπρεπε να βλαστήση εξ αυτής και μόνης, ωσάν οπού περιέχει όλα όσα επιζητούνται συστατικά μιας Ιστορίας. Δεχθήτε λοιπόν ευμενώς το παρόν βιβλιάριον, έργον ευγνώμονος προαιρέσεως, ευέλπιδα ποιούντες τον Εκδότην εις άλλου κρείττονος τύπωσιν ο οποίος σας εύχεται πάσαν ευδαιμονίαν εις τα ευκταία, και καταθύμια»,.

Επειδή, λοιπόν, περιγράψαμε ήδη εις το «Επος του Αλέξανδρου» την ποιητικήν απόδοσιν της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Ζακυνθινό ποιητή του Μεσαίωνος, Δημήτριο Ζήνο, η οποία ομοιάζει κατά πολύ με την παρούσαν Ιστορίαν, θα αναφερθούμε μόνον εις τα κεφάλαια που περιγράφει «Η Φυλλάδα του Μεγ’ Αλέξαντρου» ώστε ο αναγνώστης να έχη μίαν πλήρην περιγραφήν των εικόνων που παρουσιάζουν κατά καιρούς οι διάφορες Φυλλάδες ως η κατωτέρω, που υποτίθεται ότι την υπογράφει ο «γνωστός μας άγνωστος», δηλαδή ο «Ψευδοκαλλισθένης»:

- Περί Μακεδονίας και Αλεξάνδρου.
- Περί του Βασιλέως Νεκτεναβού.
- Ο Βερβέρης ήλθεν εις τον Νεκτεναβό.
- Οι άρχοντες ζητούν τον Νεκτεναβόν.
- Περί της Ολυμπιάδος.
- Η Ολυμπιάς ομιλεί με τον Νεκτεναβόν.
- Η Ολυμπιάς βλέπει όνειρον.
- Ο Νεκτεναβός απατά την Ολυμπιάδα.
- Μαγεία του Νεκτεναβού κατά του Φιλίππου.
- Μεταμόρφωσις του Νεκτεναβού.
- Γέννησις και ανατροφή του Αλεξάνδρου.
- Θάνατος του Νεκτεναβού.
- Περί του αλόγου Βουκεφάλα.
- Ολυμπιακοί Αγώνες.
- Ο Αλέξανδρος νικά τον Νικόλαον.
- Ο Φίλιππος άφησε την Ολυμπιάδα.
- Οι Κουμάνοι έρχονται εις Μακεδονίαν.
- Νίκη του Αλεξάνδρου κατά των Κουμάνων.
- Οι Κουμάνοι προσκυνούν τον Αλέξανδρον.
- Νέος αυθέντης εις τους Κουμάνους.
- Ο Αλέξανδρος επιθυμεί την Ολυμπιάδα,
- Ερχομός του Αλεξάνδρου εις Μακεδονίαν.
- Ο Αλέξανδρος σκοτώνει τον Ανάξαρχον.
- Ευχή Φιλίππου προς τον Αλέξανδρον.
- Θάνατος του Φιλίππου.
- Ο Αλέξανδρος ονομάζεται Αυτοκράτωρ.
- Λόγοι Αλεξάνδρου εις τους Άρχοντας.
- Λόγοι Αρχόντων εις τον Αλέξανδρον.
- Απόκρισις Αλεξάνδρου εις τους Μεγιστάνας.
- Συμβουλή Μεγιστάνων εις τον Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος δέχεται την συμβουλήν.
- Επιστολή Δαρείου προς τους Μακεδόνας.
- Ο Κανταρκούσης φέρει την επιστολήν.
- Ο Αλέξανδρος διαβάζει την επιστολήν.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς τον Δαρείον.
- Ο Δαρείος διαβάζει την επιστολήν.
- Ο Δαρείος εμπαίζει τον Αλέξανδρον.
- Επιστολή Δαρείου προς τον Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος θυμώνει κατά του Δαρείου.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς τον Δαρείον.
- Ο Κλητευούσης γυρίζει εις τον Δαρείον.
- Ο Αλέξανδρος συνάζει τα φουσάτα του.
- Επιστολή Αρχιδονούση προς Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος δέχεται τα δώρα.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς Αρχιδονούσην.
- Ο Αλέξανδρος διαβαίνει εις την Αθήνα.
- Συμβούλιον των Αθηναίων Φιλοσόφων.
- Οι Αθηναίοι δεν θέλουν τον Αλέξανδρον.
- Θυμός Αλεξάνδρου κατά των Αθηναίων.
- Νίκη Αθηναίων κατά Αλεξάνδρου.
- Λόγοι και συμβούλιον Αλεξάνδρου.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς τους Αθηναίους.
- Οι Αθηναίοι διαβάζουν την επιστολήν.
- Όνειρον του Τιρομάχου.
- Οι Αθηναίοι πολεμούν τον Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος συγχωρεί τους Αθηναίους.
- Θρήνος Αθηναίων.
- Οι Ρωμάνοι προσκυνούν τον Αλέξανδρον.
- Δέησις Ρωμάνων προς τον Απόλλωνα.
- Οι Ρωμάνοι συναπαντούν τον Αλέξανδρον.
- Δώρα των Ρωμάνων προς Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος πλησιάζει εις την Ρώμην.
- Οι Ρωμάνοι προσκυνούν τον Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος εμβαίνει εις την Ρώμην.
- Χρησμός της Βίβλου των Ελλήνων21
- Εξήγησις του χρησμού της Βίβλου22.
- Χαρά του Αλεξάνδρου δια τον χρησμόν23.
- Ο Αλέξανδρος πολεμάει παράδοξα ζώα.
- Θαλασσοπορία Αλεξάνδρου.
- Ο Αλέξανδρος φθάνει εις Αίγυπτον.
- Οι μεγάλοι απαντούν τον Αλέξανδρον.
- Μαντατοφόροι εις τον Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος πηγαίνει εις διάφορα μέρη.
- Ο Αλέξανδρος εμβαίνει εις την Τρωάδα.
- Ο Αλέξανδρος πηγαίνει εις Μακεδονίαν.
- Μαντατοφόροι προς την Ολυμπιάδα.
- Τάξις Αλεξάνδρου εις τα φουσάτα του.
- Αλέξανδρος πηγαίνει εις την Ανατολήν.
- Λόγος εις τον Δαρείον περί του Αλεξάνδρου.
- Επιστολή Δαρείου προς τον Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος θυμώνει κατά του Δαρείου.
- Επιστολή του Αλέξανδρου προς τον Δαρείον.
- Ο Δαρείος θυμώνει κατά του Αλεξάνδρου.
- Ο Δαρείος συνάζει τα φουσάτα του.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς Ιουδαίους24.
- Απόκρισις των Ιουδαίων25.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς Ιερουσαλήμ26.
- Λόγος του Ιερεμίου27.
- Όνειρον Αλεξάνδρου28.
- Ο Αλέξανδρος πλησιάζει εις Ιερουσαλήμ29.
- Ο Αλέξανδρος εμβαίνει εις Ιερουσαλήμ30.
- Παραγγελία Ιερεμίου προς Αλέξανδρον31.
- Δώρα Ιεροσολυμιτών εις τον Αλέξανδρον32.
- Ο Αλέξανδρος ασθενεί εις Αίγυπτον.
- Πανουργία των Αιγυπτίων.
- Ο Φίλιππος δίδει βότανα του Αλεξάνδρου.
- Ο Αλέξανδρος κυριεύει την Αίγυπτο.
- Επιστολή Νεκτεναβού προς Αιγυπτίους.
- Ο Αλέξανδρος βασιλεύει την Αίγυπτον.
- Ο Δαρείος έρχεται εις τον Ευφράτην.
- Ο Δαρείος στέλλει κατά του Αλεξάνδρου.
- Λόγοι Αλεξάνδρου.
- Ο Αλέξανδρος κατατρέχει τους Πέρσας.
- Φυγή του Δαρείου.
- Ο Αλέξανδρος φοβείται τον Δαρείον.
- Ο Αλέξανδρος κινά κατά του Δαρείου.
- Όνειρον Αλεξάνδρου33.
- Πόλεμος Αλεξάνδρου και Δαρείου.
- Φυγή των Περσών.
- Φυγή του Δαρείου.
- Ο Αλέξανδρος κυριεύει την Βαβυλώνα.
- Η Βαβυλών προσκυνεί τον Αλέξανδρον.
- Λύπη μεγάλη του Δαρείου.
- Οι άρχοντες παρηγορούν τον Δαρείον.
- Συμβούλιον κατά του Αλεξάνδρου.
- Η ζωή του Αλεξάνδρου εις κίνδυνον.
- Ο Αλέξανδρος μένει αβλαβής.
- Ο Άβυσσος γυρίζει εις τον Δαρείον.
- Παραγγελία Δαρείου εις τον Άβυσσον.
- Ο Άβυσσος γυρίζει εις τον Αλέξανδρον
- Όνειρον οπού είδεν ο Αλέξανδρος34.
- Ο Αλέξανδρος πηγαίνει εις τον Δαρείον.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς τον Δαρείον.
- Ο Αλέξανδρος δειπνά με τον Δαρείον.
- Ο Δαρείος γνωρίζει τον Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος γλιτώνει από τον Δαρείον.
- Ο Δαρείος κυνηγεί τον Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος εμπαίζει τους διώκτας του.
- Λύπη Δαρείου.
- Επιστολή Δαρείου προς Πώρον.
- Ο Πώρος στέλλει βοήθειαν του Δαρείου.
- Ο Δαρείος έρχεται κατά του Αλεξάνδρου.
- Πόλεμος Αλεξάνδρου κατά Περσών.
- Φυγή Δαρείου.
- Ο Δαρείος μένει λαβωμένος.
- Οι Πέρσαι προσκυνούν τον Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος ευρίσκει τον Δαρείον.
- Οι Πέρσαι προσκυνούν τον Αλέξανδρον.
- Υστερινή θέλησις του Δαρείου.
- Ποινή των φονέων του Δαρείου.
- Ο Αλέξανδρος νυμφεύεται την Ρωξάνην.
- Τι εύρεν ο Αλέξανδρος εις την Περσίαν.
- Ο Αλέξανδρος υποτάσσει τον Κρίσην.
- Τερατώδες ταξίδιον του Αλεξάνδρου.
- Νέος Βασιλεύς των Πιθήκων.
- Περί του Στύλου του Σοσόνχου.
- Πόλεμος Αλεξάνδρου με τους αγρίους.
- Μέγα ταξίδιον του Αλεξάνδρου.
- Ο Αλέξανδρος ευρίσκει τερατώδη ζώα.
- Ο Αλέξανδρος υπάγει εις τους Μακάρους.
- Ο Αλέξανδρος αφήνει τους Μακάρους.
- Ο Αλέξανδρος πηγαίνει εις το Σκότος.
- Ο Αλέξανδρος γυρίζει εις το Φως.
- Επιστολή Πώρου προς Αλέξανδρο.
- Απόκρισις Αλεξάνδρου προς Πώρον.
- Λόγοι Πώρου προς τους Μεγιστάνας του.
- Λόγος του Αλεξάνδρου εις το φουσάτον του.
- Απόκρισις του φουσάτου προς Αλέξανδρον.
- Απόφασις Αλεξάνδρου.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς τον Φιλόνην.
- Κατασκευή Πώρου και Αλεξάνδρου.
- Ο Πώρος απολύει τους ελέφαντας.
- Ο Φιλόνης φέρει φουσάτον του Αλεξάνδρου.
- Πόλεμος του Φιλόνη κατά του Πώρου.
- Θρήνος του Πόρου.
- Επιστολή Πώρου εις τους Βασιλείς Βορέως.
- Οι Βασιλείς Βορέως βοηθούν τον Πώρον.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς τον Πώρον.
- Ο Πώρος δέχεται τον πόλεμον.
- Ο Αλέξανδρος μονομαχεί με τον Πώρον.
- Ο Αλέξανδρος νικά τον Πώρον.
- Ενταφίασις του Πώρου.
- Ο Αλέξανδρος εις το παλάτι του Πώρου.
- Ο Αλέξανδρος εις τας Αμαζόνας.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς Αμαζόνας.
- Επιστολή Αμαζόνων προς Αλέξανδρον.
- Απόκρισις Αλεξάνδρου προς Αμαζόνας.
- Επιστολή Αμαζόνων προς Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος νικά τον Βόμητρον.
- Ο Αλέξανδρος υπάγει εις τους Μυαρούς.
- Ο Αλέξανδρος υπάγει εις την Κανδάκην.
- Ο Αλέξανδρος πιάνει τον Κονταυλούσην.
- Προσταγή Αλεξάνδρου.
- Επιστολή Αλεξάνδρου προς Ευαγρίθην.
- Ο Αλέξανδρος νικά τον Ευαγρίθην.
- Ο Κονταυλούσης γυρίζει εις την Κανδάκην.
- Ο Αλέξανδρος εμβαίνει εις σπήλαιον35.
- Ο Αλέξανδρος αφήνει το σπήλαιον.
- Η Κανδάκη συναντά τον Αλέξανδρον.
- Η Κανδάκη γνωρίζει τον Αλέξανδρον.
- Φόβος του Αλεξάνδρου.
- Παρηγορία του Αλεξάνδρου.
- Ο Δορυφόρος μισεί τον Αλέξανδρον.
- Ο Δορυφόρος αγαπά τον Αλέξανδρον.
- Λόγοι Κανδάκης προς Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος γυρίζει εις το φουσάτον του.
- Ο Αλέξανδρος εμβαίνει μέσα εις την θάλασσαν.
- Ο Αλέξανδρος βγαίνει από την θάλασσαν.
- Ο Αλέξανδρος επιστρέφει εις την Περσίαν.
- Όραμα Αλεξάνδρου περί του θανάτου του36.
- Λύπη και παρηγορία του Αλεξάνδρου37.
- Ο Αλέξανδρος βλέπει τον Αριστοτέλη.
- Τι δώρα έφερεν ο Αριστοτέλης.
- Επιστολή Ολυμπιάδος προς Αλέξανδρον.
- Ο Αλέξανδρος φιλοδωρεί τους ιδικούς τους.
- Λόγοι Αλεξάνδρου.
- Ο Αλέξανδρος ευρίσκει θησαυρόν.
- Φαρμάκωσις του Αλεξάνδρου.
- Το φαρμάκι φέρνει πόνους του Αλεξάνδρου.
- Θρήνος Αλεξάνδρου.
- Λύπη μεγάλη των Μακεδόνων.
- Διαθήκη του Αλέξανδρου.
- Θρήνος του Αλεξάνδρου.
- Θάνατος του Βρυονούση, φονέως του Αλεξάνδρου.
- Θάνατος του αλόγου Βουκεφάλα.
- Θρήνος Ροξάνδρας .
- Η Ροξάνδρα σκοτώνεται από την λύπην.
- Ενταφιασμός Αλεξάνδρου και Ροξάνδρας.
- Ηθικόν της ιστορίας.

Συνεχίζεται…