Ο μήνας Σεπτέμβριος και οι παροιμίες του!..

Κωδικός Πόρου: 00285-112549-7573
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 01/09/15 19:44
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Λαογραφία, 00285-112549-7573
Περιγραφή:

Ο μήνας Σεπτέμβριος και οι παροιμίες του!..

Το Σεπτέμβριο ωριμάζουν ή αρχίζουν να ωριμάζουν πολλά φρούτα. Επίσης το μήνα αυτό αρχίζει η σπορά των χειμωνιάτικων δημητριακών (σιταριού, σίκαλης, κριθαριού κ.ά.), προπάντων στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Γι’ αυτό και ο Σεπτέμβριος ονομάζεται από το λαό Σποριάς. Ονομάζεται ακόμα και Σταυρός ή Σταυρίτης ή μήνας του Σταυρού, γιατί στις 14 γιορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, καθώς και Τρύγος ή Τρυγητός. Κατά το Σεπτέμβριο φεύγουν για τις θερμές χώρες τα αποδημητικά πουλιά, που τα αποχαιρετούσαμε κι εμείς συγκινημένοι τον παλιό εκείνο τον καιρό που ζούσαμε στα χωριά μας!..

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του έτους. Το όνομά του έχει λατινική προέλευση και σημαίνει έβδομος, γιατί στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, που αρχίζει από το Μάρτιο, ήταν ο 7ος μήνας. Παραπλήσια αντιστοιχία με το Σεπτέμβριο έχει ο μήνας των αρχαίων Ελλήνων Βοηδρομιώνας. Στις 21 Σεπτεμβρίου συμβαίνει η φθινοπωρινή ισημερία (12 ώρες μέρα και 12 ώρες νύχτα) και από τις 22 αρχίζει το φθινόπωρο. Γι’ αυτό και ο Σεπτέμβριος λογαριάζεται και ως πρώτος μήνας του φθινοπώρου.

Τον Σεπτέμβριο ωριμάζουν ή αρχίζουν να ωριμάζουν πολλά φρούτα. Επίσης το μήνα αυτό αρχίζει η σπορά των χειμωνιάτικων δημητριακών (σιταριού, σίκαλης, κριθαριού κ.ά.), προπάντων στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Γι’ αυτό και ο Σεπτέμβριος ονομάζεται από το λαό Σποριάς. Ονομάζεται ακόμα και Σταυρός ή Σταυρίτης ή μήνας του Σταυρού, γιατί στις 14 γιορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, καθώς και Τρύγος ή Τρυγητός.

Κατά το Σεπτέμβριο φεύγουν για τις θερμές χώρες τα αποδημητικά πουλιά, που τα αποχαιρετούσαμε κι εμείς συγκινημένοι τον παλιό εκείνο τον καιρό που ζούσαμε στα χωριά μας!..

Παροιμίες για τον Σεπτέμβριο

 Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο.
 Βοηθάει ο Άη- Γιάννης και ο Σταυρός, γιομίζει το αμπάρι κι ο ληνός.
 Θέρος, τρύγος, πόλεμος.
 Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσάνυχτα. [:ισημερία]
 Στον Τρυγητή σιτάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε.
 Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.
 Τον Τρυγητή τ' αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι.
 Του Σεπτέμβρη οι βροχές, πολλά καλά μας φέρνουν.
 Του Σταυρού αρμένιζε και του Σταυρού δένε.
 Του Σταυρού κοίτα και τ' Άη Γιωργιού ξεκίνα.
 Του Σταυρού σταύρωνε και δένε.
 Του Σταυρού σταύρωνε και σπέρνε.

Καλό μήνα!..