Τι εννοούμε άραγε με τον όρο αθροιστικός;

Κωδικός Πόρου: 00285-112474-7215
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 04/06/15 17:49
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Γλώσσα, 00285-112474-7215
Περιγραφή:

Τι εννοούμε άραγε με τον όρο αθροιστικός;

Λένε πως αθροιστικός είναι αυτός που έχει σχέση με την άθροιση, ενώ αθροιστικά ή περιληπτικά ονόματα είναι αυτά τα οποία στον ενικό αριθμό έχουν περιληπτική σημασία π.χ. η βουλή (αντί οι βουλευτές), ο στρατός (αντί οι στρατιώτες), η πόλη (αντί οι πολίτες) κλπ. Μπορούμε, λοιπόν, να διακρίνουμε τις κατηγορίες που διαφοροποιούν την έννοια και το περιεχόμενό της λέξεως αυτής; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...

Λένε πως αθροιστικός είναι αυτός που έχει σχέση με την άθροιση, ενώ αθροιστικά ή περιληπτικά ονόματα είναι αυτά τα οποία στον ενικό αριθμό έχουν περιληπτική σημασία π.χ. η βουλή (αντί οι βουλευτές), ο στρατός (αντί οι στρατιώτες), η πόλη (αντί οι πολίτες) κλπ. Μπορούμε, λοιπόν, να διακρίνουμε τις κατηγορίες που διαφοροποιούν την έννοια και το περιεχόμενό της; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...

αθροιστικές ή προσθετικές μέθοδοι. Μέθοδοι που αναπτύχθηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και βασίζονται στο γεγονός ότι αν αναμειχθούν τα τρία βασικά χρώματα, μπορούν να δημιουργηθούν, από την άποψη της οπτικής εντύπωσης που προκαλείται στο αισθητήριο της όρασης, άπειρα χρώματα με όλες τις δυνατές αποχρώσεις. Αρχικά, οι α.μ. χρησιμοποιήθηκαν στο χρωμοσκόπιο, που έδινε την έγχρωμη εικόνα ενός αντικειμένου. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, λαμβάνονταν τρία αντίγραφα του ίδιου αντικειμένου, καθένα από τα οποία αντιστοιχούσε σε ένα από τα τρία θεμελιώδη χρώματα, κόκκινο, πράσινο, μπλε (σε κάθε φωτογράφηση χρησιμοποιούνταν διαφορετικά φίλτρα). Τα αντίγραφα αυτά έμπαιναν μετά στο χρωμοσκόπιο, το ένα πάνω στο άλλο, και σχηματιζόταν η εικόνα του φωτογραφημένου αντικειμένου με τα χρώματά του. Οι νεότερες α.μ. χρησιμοποιούν φιλμ που η μπροστινή όψη τους είναι καλυμμένη από τρειςλεπτόκοκκες αλλεπάλληλες εμουλσιόν (φωτογραφικό γαλάκτωμα) που ευαισθητοποιείται η καθεμία, χάρη σε ειδικά φίλτρα, σε ένα από τα θεμελιώδη χρώματα της α.μ.

αθροιστική ζήτηση.Η ποσότητα του εισοδήματος, που δαπανάται συνολικά για κατανάλωση και επενδύσεις.

αθροιστική μηχανή. Χειροκίνητη ή ηλεκτροκίνητη υπολογιστική μηχανή που διαθέτει σύστημα πλήκτρων αριθμημένων από το 0 έως το 9 και μπορεί να εκτελέσει πολύ γρήγορα αθροίσεις πολυάριθμων και πολυψήφιων αριθμών. Η πρώτη α.μ. κατασκευάστηκε το 1642 από τον Μπλεζ Πασκάλ και η πρώτη μηχανή με πλήκτρα το 1851 από το Β. Σιλτ. Οι σύγχρονες α.μ. αποτελούν τελειοποίηση της μηχανής με 10 πλήκ¬τρα, που κατασκευάστηκε γύρω στα τέλη του 19ου αι. από τον Χόπκινς και μπορούν να εκτελέσουν, εκτός από την πρόσθεση, αφαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς.

αθροιστικές ιδιότητες. Κατά τον Ρωσογερμανό φυσικοχημικό Φρίντριχ Όστβαλντ (1853-1932), οι ιδιότητες εκείνες των χημικών ενώσεων που δεν εξαρτώνται από τον τρόπο που είναι τοποθετημένα τα άτομα στο μόριο της ένωσης, αλλά μόνο από το είδος και τον αριθμό τους (π.χ. το ειδικό βάρος των ατμών μιας ένωσης).

 Και κάτι ακόμη:

Στην ιατρική έχουμε και τον όρο αθροιστική κεφαλαλγία, η οποία είναι μία μάλλον σπάνια μορφή πονοκεφάλου, καθώς προσβάλει μόνο έναν σε κάθε περίπου 1000 ως 10.000 ανθρώπους. Ωστόσο, πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο. Άνθρωποι που τον έχουν βιώσει λένε πως η ένταση του πόνου στην αθροιστική κεφαλαλγία είναι πολύ μεγάλη, δυνατότερη από οποιονδήποτε άλλο πόνο έχουν νιώσει, πραγματικά ανυπόφορη.

Παρά το γεγονός ότι η αθροιστική κεφαλαλγία έχει χαρακτηριστική συμπτωματολογία (δείτε παρακάτω σχετικά) είναι πραγματικά απορίας άξιο το πώς οι περισσότεροι άνθρωποι με αθροιστική κεφαλαλγία μπορεί να έχουν για πολλά χρόνια τη διάγνωση της ημικρανίας ή άλλων μορφών πονοκεφάλου, ακόμη και αν επανειλημμένα έχουν επισκεφτεί γιατρό [...]. (Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD)

==================

ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, διάφορα εγκυκλοπαιδικά Λεξικά της Ελληνικής Γλώσσας.