Ποιος μίλησε για … άγαλμα χριστιανικού Δία;

Κωδικός Πόρου: 00285-111898-4677
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 19/09/13 20:35
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Βίοι Παράλληλοι, 00285-111898-4677
Περιγραφή:

Ποιος μίλησε για … άγαλμα χριστιανικού Δία;

Κι όμως!... Μπορεί η εποχή μας να έχει «λοξοδρομήσει» λίγο από τα συνήθη και καθιερωμένα, αλλά υπάρχουν, όμως, άγνωστοι Έλληνες που αγνοούμε παντελώς , ενώ αυτοί έγραψαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στα βιβλία της Ιστορίας!.. Ένας εξ αυτών ο γλύπτης Φάνης Σακελλαρίου….

«Δεν το’ χω που πεθαίνω, αλλά που όσο γερνάω κι όλο μαθαίνω», λέει μια παροιμία στο χωριό μας, το Βεσίνι Καλαβρύτων.
Πολλές φορές, βλέποντας μερικά γνωστά αγάλματα ή ανδριάντες να κοσμούν την πρωτεύουσα ή άλλες πόλεις της Ελλάδος, δεν ήσαν λίγες οι φορές που αναρωτήθηκα ποιος καλλιτέχνης «κρύβεται» πίσω από όλα αυτά

Πριν μερικά χρόνια (15 Μαρτίου 2001) «έφυγε» ένας γλύπτης για τον οποίον αμφιβάλλω αν τον γνωρίζει η συντριπτική πλειονοψηφία του ελληνικού λαού, με εξαίρεση ίσως κάποιων Αρκάδων, διότι η καταγωγή του ήταν από τα ένδοξα εκείνα μέρη. Αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε λίγα πράγματα για τη ζωή του:

Ο Φάνης Σακελαρίου (1916-2001), γεννήθηκε στην Αθήνα, καταγόταν δε από την Στυμφαλία. Κατά την γέννησή του η μητέρα του πέθανε κι όταν ο Φάνης ήταν επτά ετών έχασε και τον πατέρα του. Από τότε πέρασε τα σχολικά του χρόνια μέσα σε οικοτροφείο όπου από νωρίς άρχισε να αποκαλύπτεται το αξιόλογο ταλέντο του γλύπτη.

Ο Φάνης Σακελαρίου στα δεκαπέντε του χρόνια άρχισε να εργάζεται στο εργαστήρι γλυπτικής του Θωμά Θωμόπουλου, οπότε και κρίθηκε αρκετά ώριμος για να αρχίσει μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη (1878-1967), και συνέχισε τις έρευνές του πάνω στα αρχαία ελληνικά μαρμάρινα και μπρούτζινα αγάλματα.

Μέχρι πριν το 1941 ο γλύπτης εργαζόταν εντατικά στο εργαστήριό του στην Αθήνα και συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, που γίνονταν δεκτές με πολύ ευνοϊκές κριτικές. Ένας βομβαρδισμός στον Β Παγκόσμιο πόλεμο ισοπέδωσε αυτό το εργαστήρι καταστρέφοντας όλα τα έργα του Σακελαρίου.

Μετά τον πόλεμο ο Φάνης Σακελαρίου ταξίδεψε αρκετά στην Ευρώπη και όταν του ανατέθηκε κατασκευή του αγάλματος του Κολοκοτρώνη για την Τρίπολη ο καλλιτέχνης πέρασε στην Αθήνα ατέλειωτες μέρες μέσα στους στάβλους του Παύλου, βασιλιά της Ελλάδας, μελετώντας με προσοχή την κάθε λεπτομέρεια στις κινήσεις του αλόγου πάνω στο οποίο θα ίππευε ο γέρος του Μοριά.

Το 1970 ο Αρκάς καθηγητής της κοινωνιολογίας Δημήτριος Τσάκωνας έκανε τα αποκαλυπτήρια του αριστουργηματικού αγάλματος του Κολοκοτρώνη που δεσπόζει στην Πλατεία Άρεως στην Τρίπολη. Ο ελληνικός τύπος υποδέχτηκε θερμότατα το μνημειακό αυτό έργο του Φάνη Σακελαρίου.

Ένα άλλο μπρούτζινο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού 3,50μ. ύψους στην πλατεία Μητροπόλεως Αθηνών χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς τέχνης σαν "ένα ολυμπιακό άγαλμα ενός χριστιανικού Δία". Το άγαλμα του "Άγνωστου Στρατιώτη" στο Aμμάν της Ιορδανίας χάρισε στον γλύπτη το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό.

Την μορφή του αιωνόβια ακατάλυτου Πάνα συνέλαβε ο γλύπτης αφού πέρασε πολλούς μήνες περιηγούμενος τα περάσματα του αρχαίου θεού στα βουνά της Αρκαδίας. Το χάλκινο άγαλμα αυτό, "Ο Πάνας, ο Προστάτης του Περιβάλλοντος", ύψους 1,20μ. με την γλαφυρή 'φωτοδομική' παρουσίαση του γλύπτη, εγκαταστάθηκε το 1995 στο ειδυλλιακό πάρκο "Parc des Buttes de Chaumont" στο Παρίσι!..

Έναν τέτοιον άνθρωπο και τον αγνοούμε, λοιπόν; Κρίμα!...