Ώστε υπήρχαν λιτανείες και στην αρχαιότητα;

Κωδικός Πόρου: 00285-111917-3329
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 04/11/12 21:11
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Βίοι Παράλληλοι, 00285-111917-3329
Περιγραφή:

Ώστε υπήρχαν λιτανείες και στην αρχαιότητα;

Διαβάστε τι αναφέρει ο Παυσανίας για την νύμφη Αγνώ και το Λύκαιο Όρος, όπου αποδεικνύεται πλέον και εμπράκτως η διαχρονική σύμπλευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, όπως για παράδειγμα η λιτανεία, όπου σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας, ανομβρίας ή αναβροχιάς, γίνεται ειδική τελετή επίκλησης της εξ ουρανού βοήθειας από το θεό!..

Το απόσπασμα του Παυσανία, που αναφέρεται στο γεγονός της αρχαίας λιτανείας.

Όπως διαβάζουμε, στην αρκαδική μυθική παράδοση του Δία διηγούνταν πως ο θεός είχε γεννηθεί πάνω στο Λύκαιο όρος, σε ένα σημείο που ονομαζόταν Κρητεία (ονομασία που επέτρεπε στους Αρκάδες να συμφιλιώσουν τη δική τους παράδοση με την παράδοση για την κρητική καταγωγή του θεού, ισχυριζόμενοι πως άδικα είχε γίνει σύγχυση ανάμεσα στην Κρητεία και στο νησί της Κρήτης). Είχε ανατραφεί από τρεις Νύμφες της χώρας• από την Αγνώ, τη Θισόα και τη Νέδα.

Η Αγνώ ήταν η Νύμφη μιας πηγής στο όρος Λύκαιο, πηγή που παρουσίαζε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να έχει διαρκώς νερό, χειμώνα καλοκαίρι.

Σε μια μεγάλη ξηρασία, που έθετε σε κίνδυνο τη συγκομιδή, γιατί είχε διαρκέσει πάρα πολύ, ο ιερέας του Λύκαιου Δία απηύθυνε τελικά επίσημες προσευχές στο θεό και βούτηξε, κατά τη διάρκεια μιας θυσίας, ένα μικρό κλαδί βαλανιδιάς μέσα στο νερό της πηγής. Αμέσως το νερό αναταράχτηκε, κινήθηκε και σηκώθηκε ψηλά σαν μεγάλο σύννεφο και έπεσε άφθονη βροχή πάνω στη χώρα (1).

Αν μη τι άλλο, το θέμα αυτό μάς θυμίζει τη λιτανεία (2), που κάνει και η Εκκλησία μας σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας, ξηρασίας ή αναβροχιάς!..

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1 Πηγή: Παυσ. 8, 31, 2. 8, 38, 2 κ.ε. 8, 47, 3.
2. λιτανεία η (AM λιτανεία) [λιτανεύω]· θρησκευτική πομπή εορταστικού ή παρακλητικού χαρακτήρα, κατά την οποία γίνεται περιφορά εικόνων ή και αγίων λειψάνων στους δρόμους χωριού ή πόλης ή στην ύπαιθρο (α. «πᾱσαι δὲ προτείνουσαι τὰς χεῑρας εἰς τὸν οὐρανὸν ἐποιοῡντο λιτανείαν», ΠΔ· β. «λιτανεῑαι πρὸς τοὺς θεούς», Ιουλ.)· || (αρχ.) ικεσία, παράκληση, δέηση. (Πάπυρος, Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας)