Οι αρχαίοι Έλληνες αρνούνταν ή μήπως δέχονταν την ανάσταση; (3)

Κωδικός Πόρου: 00285-111911-4011
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 12/04/13 22:46
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Βίοι Παράλληλοι, 00285-111911-4011
Περιγραφή:

Οι αρχαίοι Έλληνες αρνούνταν ή μήπως δέχονταν την ανάσταση; (3)

Μια σειρά πολλών και αποκαλυπτικών άρθρων για το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες όχι μόνον πίστευαν στην ανάσταση, αλλά και αν κάποιοι την αρνούνταν αναγκάζονταν να την υιοθετήσουν, μπροστά στα επιχειρήματα που οι ίδιοι οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν επί χιλιετίες είτε με την Ελληνική Μυθολογία είτε με την ίδια την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία!..

Η πανέμορφη Ελληνίδα καλλονή, Σάσα Μπάστα, καθώς αναλογίζεται την ανάσταση στην οποία πίστευαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι!... (Στην πάνω φωτογραφία με το βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας»).

Πως αναστήθηκε ο αδελφός της Μορίας;

ΛΕΝΕ πως η Μορία είναι μια γυναίκα από τη Λυδία, ηρωίδα μιας θαυμαστής περιπέτειας, που θυμίζει την ανάσταση (1) του Γλαύκου, του γιου του Μίνωα (2). Μια μέρα που ο αδελφός της Τύλος περπατούσε στις όχθες του Έρμου άγγιξε από απροσεξία ένα φίδι. Το ζώο τον τσίμπησε στο πρόσωπο και εκείνος πέθανε αμέσως.

Η Μορία, που είδε από μακριά την τρομερή μοίρα του αδελφού της, κάλεσε σε βοήθεια τον Δαμασήνα*, ένα Γίγαντα, γιο της Γαίας. Ο Δαμασήν άρπαξε ένα δέντρο, το ξερίζωσε μεμιάς και συνέτριψε το φίδι.

Τότε είδαν το θηλυκό του τέρατος να ορμάει προς ένα γειτονικό δάσος και να φέρνει στο στόμα του ένα χόρτο, που το έβαλε στα ρουθούνια του πτώματος. Αμέσως το φίδι ξαναζωντάνεψε και, μόλις ξαναβρήκε τη ζωή, έφυγε!

Η Μορία διδάχτηκε από το παράδειγμα του φιδιού, πήρε το χόρτο (3) από κάτω και με το μέσο αυτό ξανάφερε στη ζωή τον Τύλο (4), ο οποίος δι' αυτού του τρόπου αναστήθηκε από το θάνατο!..

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

(1) ανάσταση η (Α ἀνάστασις)· έγερση του νεκρού, επάνοδος στη ζωή· || (νεοελλ.) (ως κύριο όνομα) η εορτή του Πάσχα· || (αρχ.) 1. μετατόπιση, απομάκρυνση· 2. ίδρυση, ανέγερση· 3. αναστάτωση, καταστροφή. [ΕΤΥΜΟΛ. < ανίστημι. ΠΑΡ. (μσν.-νεοελλ.) αναστάσιμος].(Πάπυρος, Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας)
(2) Για τον Γλαύκο θα μιλήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο.
(3) Το χόρτο αυτό ίσως το έλεγαν βάλλις. 
(4) Νόνν., Αιον. 25. 451 κ.ε. Πρβ. Πλίν., Φυσ. Iστ. 25, 14.

*Δαμασήνας (Δαμασήν-νος). Γίγας της Μαιονίας, που κάποιοι άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τον γέννησε η Γημόνη και τον ανέθρεψε η Έρις. Μόλις γεννήθηκε τον εξόπλισε η Ειλείθυια. Κι όχι μόνο!.. Μια παραλλαγή αυτού του μύθου λέει ότι η  Αθηναία νύμφη Μορία τον παρακάλεσε να σκοτώσει τον δράκοντα Τύλο, που είχε εξοντώσει τον αδελφό της!..