Ο Σαμψών και ο ρόλος της Ελληνίδας Δαλιδάς!..

Κωδικός Πόρου: 00285-111894-5271
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 10/02/14 21:25
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Βίοι Παράλληλοι, 00285-111894-5271
Περιγραφή:

Ο Σαμψών και ο ρόλος της Ελληνίδας Δαλιδάς!..

Ένας λογικός συνειρμός που μπορεί να κάνει κανείς είναι το γεγονός ότι η Δαλιδά, ως Ελληνίδα, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε ακούσει τον ελληνικό μύθο της Σκύλας, θυγατέρας του Νίσου, βασιλέως των Μεγάρων, η οποία ερωτεύθηκε τον Μίνωα όταν αυτός πολιορκούσε την πόλη και η οποία έκοψε την χρυσήν τρίχαν του πατρός της εκ της οποίας εξαρτιόταν η δύναμή του! Ό,τι έγινε ακριβώς και εις την περίπτωση της Δαλιδάς με τον Σαμψών (!!)…

«Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων»
(Κριτ. 16, 30).


ΕΙΝΑΙ γνωστή η ιστορία του Σαμψών και της Δαλιδάς, έτσι όπως αναφέρεται μέσα στο βιβλίο των Κριτών της Παλαιάς Διαθήκης (κεφ. 16). Ποιος ήταν, όμως, ο πραγματικός ρόλος της Ελληνίδος Δαλιδάς (ή Δαλειδάς), που ο Ιώσηπος αναφέρει με το όνομα Δαλάλη1 ή Δαλάδη; Διαβάζουμε τι λέει η Γραφή και συγκεκριμένα  η Παλαιά Διαθήκη:

Ο ΣΑΜΨΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

16. Μια μέρα ο Σαμψών πήγε στη Γάζα κι εκεί είδε μια πόρνη και πλάγιασε μαζί της.2 Ανάμεσα στους κατοίκους της Γάζας κυκλοφόρησε η είδηση: «0 Σαμψών ήρθε ε­δώ». Τον περικύκλωσαν, λοιπόν, και παρα­μόνευαν όλη τη νύχτα περιμένοντας την αυ­γή, με σκοπό να τον σκοτώσουν όταν θα φώ­τιζε».
3 Αλλά ο Σαμψών κοιμήθηκε ως τα μεσά­νυχτα. Εκείνη περίπου την ώρα σηκώθηκε, έπιασε τα θυρόφυλλα της πύλης της πόλε­ως μαζί με τους δύο παραστάτες, τα φόρτω­σε στους ώμους του μαζί με την αμπάρα και τα ανέβασε στην κορυφή του βουνού που υ­ψώνεται απέναντι στη Χεβρών.

ΣΑΜΨΩΝ ΚΑΙ ΔΑΛΙΔΑ

4 Μετά απ' αυτά, αγάπησε μια γυναίκα, που ονομαζόταν Δαλιδά και κατοικούσε στην πεδιάδα Σωρέκ. 5 Οι άρχοντες των Φιλισταίων πήγαν και τη βρήκαν και της είπαν: «Προσπάθησε με κολακείες να μάθεις από το Σαμψών πού βρίσκεται η μεγάλη δύναμη του και πώς μπορούμε να τον νικήσουμε, για να τον δέσουμε και να τον υποτάξουμε. Κι ε­μείς θα σου δώσουμε χίλιους εκατό ασημέ­νιους σίκλους (=νομίσματα) ο καθένας».
6 Τότε η Δαλιδά ρώτησε στο Σαμψών: «Πες μου, σε παρακαλώ, από πού προέρχε­ται η μεγάλη δύναμη σου και πώς μπορεί κα­νείς να σε δέσει για να σε υποτάξει;» 7Ο Σαμψών της είπε: «Αν με δέσουν με εφτά νωπά νεύρα, που δεν έχουν ακόμη ξεραθεί, τότε θα χάσω τη δύναμη μου και θα γίνω σαν ένας κοινός άνθρωπος».8Τότε οι άρχοντες των Φιλισταίων της έφεραν εφτά νωπά νεύ­ρα και μ' αυτά τον έδεσε. 9Στο μεταξύ αυτή είχε κρύψει ανθρώπους, που περίμεναν έ­τοιμοι, στο εσωτερικό του σπιτιού. Ξαφνικά του φώναξε: «Σαμψών, οι Φιλισταίοι έρχον­ται εναντίον σου!» Τότε αυτός έσπασε τα νεύρα, όπως σπάει η κλωστή του στουπιού, όταν πλησιάζει στη φωτιά. Έτσι δεν αποκα­λύφθηκε το μυστικό της δύναμης του.
10 Τότε είπε η Δαλιδά στο Σαμψών: «Με γέλασες και μου είπες ψέματα. Πες μου, λοιπόν, τώρα, πώς μπορεί κανείς να σε δέ­σει;» 11 Αυτός της απάντησε: «Αν με δέσουν γερά με καινούρια σχοινιά, που δεν τα 'χουν ακόμα χρησιμοποιήσει σε καμιά δουλειά, τό­τε θα χάσω τη δύναμη μου και θα γίνω σαν ένας κοινός άνθρωπος». 12 Η Δαλιδά πήρε καινούρια σχοινιά και τον έδεσε μ' αυτά. Και ξαφνικά του φώναξε: «Σαμψών, οι Φιλισταίοι έρχονται εναντίον σου!» Στο μεταξύ είχε κρύψει πάλι ανθρώπους, που περίμεναν έ­τοιμοι στο εσωτερικό του σπιτιού. Αυτός ό­μως έσπασε τα σχοινιά από τα μπράτσα του, σα να ήταν κλωστές.
13 Η Δαλιδά είπε στο Σαμψών: «Ως τώρα με γέλασες και μου είπες ψέματα. Φανέρωσέ μου, λοιπόν, πώς μπορεί κανείς να σε δέσει». Αυτός της είπε: «Αν πλέξεις τις ε­φτά πλεξίδες του κεφαλιού μου στο στημόνι του αργαλιού, τότε θα χάσω τη δύναμη μου και θα γίνω σαν ένας κοινός άνθρωπος». Έτσι, η Δαλιδά κοίμισε τον Σαμψών, πήρε τις εφτά πλεξούδες του κεφαλιού του και τις ύφανε στο στημόνι, 14και τις στερέωσε με τη σφήνα. Έπειτα του φώναξε: «Σαμψών, οι Φιλισταίοι έρχονται εναντίον σου!» Αυτός ξύ­πνησε και τράβηξε με τα μαλλιά του και το αντί και το στημόνι.
15 Η Δαλιδά του είπε πάλι: «Πώς μπορείς να λες ότι μ' αγαπάς, ενώ η καρδιά σου δεν είναι μαζί μου; Τρεις φορές με γέλασες και δε μου φανέρωσες πού βρίσκεται η μεγάλη σου δύναμη». 16Κι αφού κάθε μέρα τον τα­λαιπωρούσε με τα λόγια της και τον τυραν­νούσε, σε σημείο να θέλει να πεθάνει, 17της άνοιξε όλη την καρδιά του και της είπε: «Ξυ­ράφι δεν πέρασε ποτέ από το κεφάλι μου, γιατί εγώ είμαι Ναζηραίος, δηλαδή αφιερω­μένος στο θεό από την κοιλιά της μάνας μου. Αν ξυρίσω τα μαλλιά μου, τότε θα χάσω τη δύναμη μου και θα γίνω σαν ένας κοινός άνθρωπος».
18 Η Δαλιδά κατάλαβε ότι της άνοιξε όλη του την καρδιά, κι έστειλε και κάλεσε τους άρχοντες των Φιλισταίων: «Αυτή τη φορά», τους είπε, «μπορείτε να 'ρθετε, γιατί μου ά­νοιξε όλη την καρδιά του». Οι άρχοντες των Φιλισταίων πήγαν στο σπίτι της φέρνοντας και το ασήμι μαζί τους. 19Αυτή τον κοίμισε στα γόνατα της και φώναξε έναν άνθρωπο ο οποίος ξύρισε τις εφτά πλεξίδες του Σαμ­ψών. Άρχισε έτσι να τον υποτάσσει στην ε­ξουσία της, αφού η δύναμη του είχε φύγει. 20 Μετά του φώναξε: «Σαμψών, οι Φιλισταίοι έρχονται εναντίον σου!»
Ο Σαμψών ξύπνησε και σκέφτηκε: «θα γλιτώσω όπως τις άλλες φορές και θ' απε­λευθερωθώ». Αλλά δεν ήξερε ότι ο Κύριος είχε φύγει μακριά του. 21 Τότε οι Φιλισταίοι τον συνέλαβαν, του έβγαλαν τα μάτια και τον κατέβασαν στη Γάζα· τον έδεσαν με χάλκι­νες αλυσίδες και τον έβαλαν ν' αλέθει με τον μύλο στάρι στη φυλακή.22 Ωστόσο τα μαλλιά του κεφαλιού του εί­χαν αρχίσει να μεγαλώνουν από τότε που του τα είχαν ξυρίσει.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΨΩΝ

23 Κάποτε οι άρχοντες των Φιλισταίων εί­χαν συγκεντρωθεί για να προσφέρουν μεγά­λη θυσία στο Δαγών, το θεό τους, και να πα­νηγυρίσουν. Τραγουδούσαν κι έλεγαν:
«Στα χέρια μας παρέδωσε ο θεός μας
τον Σαμψών που ήταν ο εχθρός μας».
24 Όταν ο λαός τον είδε, δόξασαν το Θεό τους και είπαν:
«Στα χέρια μας παρέδωσε ο θεός μας
τον Σαμψών που ήταν ο εχθρός μας
αυτόν που ερήμωσε τη χώρα μας
κι αποδεκάτισε τον πληθυσμό μας».
25Και όταν ήρθαν στο κέφι είπαν: «Φωνάξτε το Σαμψών να μας διασκεδάσει». Έστειλαν, λοιπόν, κι έβγαλαν το Σαμψών από την φυλακή. Τον έβαλαν να σταθεί ανάμεσα στις κολόνες του ναού τους και διασκέδαζαν με το θέαμα.
26 Τότε ο Σαμψών είπε στον νέο που τον οδηγούσε από το χέρι: «Φέρε με ν' αγγίξω τις κολόνες που στηρίζουν το ναό1 θέλω ν: ακουμπήσω πάνω τους». 27Το κτίριο ήτοι κατάμεστο από κόσμο. Εκεί ήταν όλοι οι άρχοντες των Φιλισταίων, και πάνω στη σκι ήταν κάπου τρεις χιλιάδες άντρες και γυναί­κες που διασκέδαζαν βλέποντας τον Σαμψών.
28 Τότε φώναξε ο Σαμψών στον Κύριο και είπε: «Κύριε, Θεέ, θυμήσου με, σε παρακαλώ, και κάνε με δυνατό μονάχα ετούτη τη φορά, Θεέ, για να εκδικηθώ μια για πάντα τους Φιλισταίους για τα δύο μου μάτια». 29Μετά έπιασε τις δύο κεντρικές κολόνες που στήρι­ζαν το ναό κι ακούμπησε πάνω τους, στη μια με το δεξί του χέρι και στην άλλη με το αριστερό, 30 και είπε: «Ας πεθάνω κι εγώ μαζί με τους Φιλισταίους». Έσπρωξε με όλη του τη δύναμη κι έπεσε ο ναός πάνω στους άρ­χοντες και σ' όλο τον λαό που ήταν εκεί. Έτσι, αυτοί που ο Σαμψών σκότωσε με το θάνατο του ήταν περισσότεροι από κείνους που είχε σκοτώσει σ' όλη τη ζωή του.
31 Τότε κατέβηκαν τ' αδέρφια του και όλη η οικογένεια του πατέρα του και τον πήραν τον έφεραν και τον έθαψαν ανάμεσα στη Σωρεά και στην Εσταόλ, στον τάφο του Μανωάχ, του πατέρα του. Ο Σαμψών κυβέρνησε τον Ισραήλ είκοσι χρόνια.( 2 )

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΑΛΙΔΑΣ

Όπως είναι γνωστόν οι Εβραίοι, κατά μίαν παλαιάν συνήθειαν, δεν ελάμβαναν αλλόφυλη γυναίκα. Κατά συνέπειαν, το πρώτο ερώτημα που θέτομεν εις εαυτούς είναι πώς γίνεται και μία Φιλισταία κατάφερε να είναι δίπλα στον Σαμψών, του οποίου η φήμη ήτο πολύ μεγάλη.
Ένας λογικός συνειρμός που μπορεί να κάνη κανείς είναι το γεγονός ότι η Δαλιδά, ως Ελληνίδα, κατά πάσαν πιθανότητα θα είχε ακούσει τον ελληνικόν μύθον της Σκύλας, θυγατέρας του Νίσου, βασιλέως των Μεγάρων, η οποία ερωτεύθηκε τον Μίνωα όταν αυτός πολιορκούσε την πόλιν και η οποία έκοψε την χρυσήν τρίχαν του πατρός της εκ της οποίας εξηρτάτο η δύναμίς του! Ό,τι έγινε ακριβώς και εις την περίπτωσιν της Δαλιδάς με τον Σαμψών!… Τούτο, τουλάχιστον, αποδεικνύει την βαθειά ελληνική συνείδηση που έτρεφε δι’ αυτήν και τους ομοφύλους της η Δαλιδά.
Μία δεύτερη - και λογική εξήγησις - είναι αυτή που προβάλλει ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπρατσιώτης μέσα στην εργασία του «Ο Αιγαιοκρητικός πολιτισμός εν Παλαιστίνη»3, όπου, αναφερόμενος στις σχέσεις Φιλισταίων και Εβραίων δέχεται την επιγαμίαν μεταξύ των δύο λαών.
Το γεγονός, όμως, ότι η Δαλιδά πλησίασε τον Σαμψών κατά παράκλησιν των Φιλισταίων, δεικνύει για μία ακόμη φορά την πανουργίαν των Ελλήνων, οι οποίοι, για να επιτύχουν τόσο σημαντικά πράγματα, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν παν θεμιτόν ή αθέμιτων στοιχείων προς εκπλήρωσιν του ρηθέντος ανά τους αιώνας: «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!..
Πάντα ταύτα αν αναλογισθή κανείς ότι η Δαλιδά ήτο μία εταίρα στην Γάζα, από την κοιλάδα του Σωρήν, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ερωτική ιστορία του Σαμψών και της Δαλιδάς έχει εμπνεύσει πάρα πολλούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες στον κόσμο!..

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


1.Ιώσηπος, Ιουδαϊκή Αρχαιολογία Ε΄ 307, 1.
2.«Η Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη): Μετάφραση από τα πρωτότυπα κείμενα», Εκδόσεις: Ελληνική Βιβλική Εταιρία..
3.Ίδε σχετικόν άρθρον μέσα στο βιβλίο μας.