Ο μυθικός Τάλως, ο Ναβουχοδονόσωρ και ο προφήτης Δανιήλ!..

Κωδικός Πόρου: 00285-111932-1037
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 29/08/11 17:08
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Βίοι Παράλληλοι, 00285-111932-1037
Περιγραφή:

Ο μυθικός Τάλως, ο Ναβουχοδονόσωρ και ο προφήτης Δανιήλ!..

Δεν είναι μόνο η τάση τόσο των αρχαίων Ελλήνων όσο και της Παλαιάς Διαθήκης να μιλάνε για περίεργα αγάλματα, αλλά και κάποιες ομοιότητες, που παρατηρούμε σε αυτά. Ας δούμε σήμερα τι ήταν ο φοβερός και τρομερός μυθικός Τάλως της Μινωϊκής Κρήτης, παράλληλα με ένα όνειρο του Ναβουχοδονόσορα, για ένα άγαλμα φοβερό και τρομερό  που είδε στο όνειρό του και τι ερμήνευσε ο προφήτης Δανιήλ!..

 Ο Τάλως ήταν ο τρομερός και φοβερός μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Σχετικά με την προέλευσή του, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Η πιο γνωστή, από τον Απολλόδωρο, λέει πως τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στο βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Ο Πλάτωνας τον θεωρεί υπαρκτό πρόσωπο, αδελφό του Ροδάμανθυ. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει ότι ήταν δώρο του Δία στην Ευρώπη, η οποία μετά τον χάρισε στο γιο της Μίνωα. Μεταγενέστερα ο Ι. Κακριδής, βασιζόμενος στο ότι ο Ησύχιος γράφει πως ταλῶς σήμαινε ήλιος (ενώ Ταλαιός είναι το όνομα του Δία) στην Κρήτη και με βάση και άλλα στοιχεία, εκφράζει την άποψη ότι ήταν ηλιακή θεότητα που αργότερα μεταπλάστηκε σε ήρωα.


ΕΙΝΑΙ γνωστό ποιος ήταν ο Τάλως. Με το όνομα αυτό αναφέρονται τα εξής μυθολογικά πρόσωπα:

Α. Σύμφωνα με τους αττικούς μύθους ήταν γιος της Πέρδικος, που ήταν αδελφή του Δαιδάλου. Όταν ήταν δώδεκα ετών, τον παρέδωσε η μητέρα του στο θείο του Δαίδαλο για να μάθει την τέχνη του μηχανικού. Πολύ γρήγορα όμως, ο Τάλως ξεπέρασε το δάσκαλό του στη δεξιότητα και την ευφυία, εφεύρε το πριόνι, τον κεραμικό τροχό, τον τόρνο και τον διαβήτη. Γι' αυτό όμως, κίνησε το μίσος του Δαιδάλου, που τον σκότωσε γκρεμίζοντάς τον από τον Βράχο της Ακρόπολης. Τάφος του υπήρχε στο Διονυσιακό θέατρο. Σύμφωνα με άλλη παράδοση διασώθηκε από την Αθήνα και μετονομάστηκε Πέρδιξ. Είναι γνωστός επίσης και με το όνομα Κάλως.

Β. Βασιλιάς της Χίου, γιος του Οινοπίωνα.

Σε νόμισμα που βρέθηκε στο μινωικό ανάκτορο της Φαιστού, ο Τάλως απεικονίζεται νέος, γυμνός και με φτερά στους ώμους. Πιθανώς τα φτερά εξηγούν τη μεγάλη του ταχύτητα αφού μπορούσε τρεις φορές τη μέρα να γυρίσει ολόκληρη την Κρήτη. Εξωτερικά ο Τάλως έμοιαζε με θεόρατο άντρα που το σώμα του ήταν φτιαγμένο από χαλκό. Είχε μία και μόνη φλέβα που του έδινε ζωή. Αυτή ξεκινούσε από τον αυχένα και κατέληγε στους αστραγάλους ενώ αντί για αίμα έτρεχε μέσα της λιωμένο μέταλλο. Στους αστραγάλους του υπήρχε σφηνωμένο ένα χάλκινο καρφί που δεν άφηνε να χυθεί το υγρό που τον κρατούσε στη ζωή. 

Γ. Σύμφωνα με τους κρητικούς μύθους το όνομα αναφέρεται σε βασιλιά της Κρήτης, γιο του Κρητός και πατέρα του Ηφαίστου. Σύμφωνα με άλλη παράδοση πρόκειται για έμψυχο γιγαντιαίο ανδριάντα από χαλκό, που κατασκεύασε ο Ήφαιστος με σκοπό να δωρηθεί στον Μίνωα, που ανέθεσε σ' αυτόν την τήρηση των νόμων. Παραδίδεται ότι περιφρουρούσε ακόμη και όλο το νησί από τους ξένους που αποβιβάζονταν σ' αυτό και τους οποίους, όταν δεν πείθονταν, τους σκότωνε ή με φωτιά, που έβγαζε από τα σπλάχνα του ή τους συνέθλιβε μέσα στους βραχίονές του. Επειδή εμπόδιζε όμως και τους Αργοναύτες, αχρηστεύτηκε με δόλο από τη Μήδεια. Σώζονται παραστάσεις του σε νομίσματα της Φαιστού.

Περίεργες ομοιότητες…

Εμείς θα σταθούμε στο τρίτο πρόσωπο της Ελληνικής Μυθολογίας, το κινούμενο άγαλμα με τις τεράστιες δυνατότητες. Ένα φοβερό και τρομερό άγαλμα, όπως φοβερό και τρομερό ήταν αυτό, που είδε ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσωρ. Ας δούμε, όμως, τι λέει η Παλαιά Διαθήκη γι’ αυτό και τι ακριβώς ερμηνεύει ο προφήτης Δανιήλ:


Το τρομερό και φοβερό άγαλμα, που είδε ο Ναβουχοδονόδωρ και ερμήνευσε ο προφήτης Δανιήλ, έτσι όπως απεικονίστηκε μέσα στο βιβλίο του γνωστού συγγραφέα Όθωνα Σπ. Μπότσαρη: «Η Μαγική Εικόνα», β΄ έκδοση, σελ. 50.

1 Κατά το δεύτερο έτος της βασιλείας του ο Ναβουχοδονόσορ είδε ένα όνειρο τέτοιο, ώστε ταράχτηκε το πνεύμά του και έφυγε ο ύπνος από αυτόν. 2 και διέταξε ο βασιλιάς να καλέσουν τους εξορκιστές, τους ιερείς, τους μάγους, τους Χαλδαίους γενικώς, για να πουν και να εξηγήσουν στον βασιλιά το όνειρό του, και ήρθαν και παρουσιάστηκαν ενώπιον του βασιλέως. 3 και ο βασιλιάς τους είπε• «Είδα κάποιο όνειρο και ταράχτηκε τόσο πολύ το πνεύμά μου, που δεν το θυμάμαι». 4 και είπαν οι Χαλδαίοι στον βασιλιά μιλώντας στα συριακά• «Βασιλιά, αιωνίως να ζήσης• πες σ’ εμάς τους δούλους σου το όνειρό σου, και εμείς θα σου αναγγείλουμε την εξήγησί του». 5 ο βασιλιάς απάντησε στους Χαλδαίους• «Δεν έχω κάτι άλλο να πω. εάν δεν μου φανερώσετε εσείς ποιό ήταν το όνειρό μου και ποιά η ερμηνεία του, θα καταδικαστήτε σε θάνατο, και τα σπίτια σας θα διαρπαγούν. 6 εάν όμως μου γνωστοποιήσετε το όνειρο και την ερμηνεία του, θα πάρετε από εμένα αμοιβές, δώρα και μεγάλες τιμές. πείτέ μου λοιπόν το όνειρο και την εξήγησί του». 7 οι Χαλδαίοι του αποκρίθηκαν ξανά• « Ο βασιλιάς ας πη σ’ εμᾶς τους δούλους του το όνειρό του, και εμείς θα του ανακοινώσωμε την ερμηνεία του». 8 και ο βασιλιάς ανταπάντησε• «Ξέρω πολύ καλά ότι εσείς προσπαθείτε να κερδίσετε καιρό, διότι ξέρετε ότι ξέχασα το όνειρο. 9 εάν λοιπόν δεν μου αναγγείλετε το όνειρο, είμαι βέβαιος ότι ψευδή και παραπλανητικά λόγια θα έχετε συμφωνήσει να μου πήτε, έως ότου περάση ο καιρός. λοιπόν πείτε μου το όνειρό μου, και έτσι θα βεβαιωθώ ότι μπορείτε να μου πήτε και την ερμηνεία του». 10 οι Χαλδαίοι αποκρίθηκαν στον βασιλιά και είπαν• «Δεν υπάρχει άνθρωπος σ’ όλη την γη, ο οποίος θα μπορέση να ανταποκριθή στην απαίτησι του βασιλιά. Διότι κανένας μέγας βασιλιάς και άρχοντας δεν έκαμε ποτέ τέτοια ερώτησι σε εξορκιστή, ιερέα ή Χαλδαίο. 11 διότι η απαίτησι αυτή του βασιλιά είναι πολύ βαριά, και δεν υπάρχει κανένας άλλος που θα μπορούσε να αποκαλύψη στον βασιλιά το όνειρό του εκτός από τους θεούς, οι οποίοι όμως δεν κατοικούν ανάμεσα σε μας τους ανθρώπους».
12 Τοτε ο βασιλιάς με θυμό και οργή διέταξε να θανατώσουν όλους τους σοφούς της Βαβυλώνος. 13 και το διάταγμα εξεδόθη, και άρχισαν οι εκτελέσεις των σοφών, και ανεζήτησαν τον Δανιήλ και τους φίλους του, για να τους θανατώσουν. 14 τότε ο Δανιήλ μίλησε με σοφία και σύνεσι στον Αριώχ, τον αρχιμάγειρο του βασιλιά, ο οποίος είχε αναλάβει να σκοτώση τους σοφούς της Βαβυλώνος• 15 «Άρχοντα του βασιλιά, γιατί εξεδόθη αυτή η σκληρή απόφασι εκ μέρους του βασιλιά;» ο Αριὼχ εξήγησε στον Δανιήλ την υπόθεσι. 16 τότε ο Δανιήλ πήγε στα ανάκτορα και παρακάλεσε τον βασιλιά να του δώση λίγο χρόνο, και θα γνωστοποιήση στον βασιλιά την εξήγησι του ονείρου. 17 και κατόπιν ο Δανιήλ πήγε στο διαμέρισμά του και ενημέρωσε για την υπόθεσι αυτή τον Ανα¬νία, τον Μισαήλ και τον Αζαρία. 18 και παρακαλούσαν τον Θεό του ουρανού να τους λυπηθή και να τους αποκαλύψη το μυστηριώδες όνειρο του βασιλιά και την ερμηνεία του, για να μη θανατωθούν ο Δανιήλ και οι φίλοι του μαζί με τους υπόλοιπους σοφούς της Βαβυλώνος. 19 τότε την ίδια νύκτα με όραμα αποκαλύφθηκε στον Δανιήλ το μυστηριώδες όνειρο• και ο Δανιήλ δόξασε τον Θεό του ουρανού 20 και είπε• «Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου και τώρα και στον αιώνα τον άπαντα, διότι σ’ αυτόν ανήκει κάθε σοφία και σύνεσι• 21 και αυτός μεταβάλλει εποχές και χρόνους, ανεβάζει και κατεβάζει βασιλιάδες, δίνει σοφία στους σοφούς και ορθοφροσύνη στους γνωστικούς και συνετούς• 22 αυτός αποκαλύπτει τα βαθιά και απόκρυφα μυστήρια, γνωρίζει και τα όσα γίνονται στο σκοτάδι, και μαζί με αυτόν υπάρχει πάντοτε το φως. 23 σε σένα, Θεέ των πατέρων μου, αναπέμπω δοξολογία και ύμνο, διότι μου έδωσες σοφία και δύναμι, και μου απεκάλυψες αυτά τα οποία ζητήσαμε από σένα, και το όραμα του βασιλιά μου απεκάλυψες».
24 Τότε ο Δανιήλ παρουσιάστηκε στον Αριώχ, στον οποίο ο βασιλιάς είχε αναθέσει την εκτέλεσι των σοφών της Βαβυλώνος, και του είπε• «Μη θανατώσης τους σοφούς της Βαβυλώνος, αλλά οδήγησέ με ενώπιον του βασιλιά και εγώ θα αποκαλύψω στον βασιλιά την ερμηνεία του ονείρου». 25 τότε ο Αριὼχ επειγόντως οδήγησε τον Δανιήλ ενώπιον του βασιλιά, και του είπε• «Βρήκα έναν άντρα μεταξύ των Ιουδαίων αιχμαλώτων, ο οποίος θα ανακοινώση στον μεγαλειότητά σου την ερμηνεία του ονείρου». 26 και ο βασιλιάς απηύθυνε τον λόγο στον Δανιήλ, του οποίου το όνομα ήταν Βαλτάσαρ• «Πράγματι μπορείς να μου φανερώσης το όνειρο που είδα και την ερμηνεία του;» 27 και ο Δανιήλ μίλησε ενώπιον του βασιλιά και είπε• « Η απάντησι του μυστηρίου, την οποία η μεγαλειότητά σου ζητά, δεν είναι έργο των σοφών, των ιερέων, των εξορκιστών και των αστρολόγων να το ανακοινώσουν στην μεγαλειότητά σου• 28 αλλά υπάρχει πράγματι ο Θεός ο οποίος κατοικεί στον ουρανό, και αυτός αποκαλύπτει μυστήρια και γνωστοποίησε στον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα όσα μέλλουν να συμβούν κατά τους τελευταίους χρόνους. το όνειρό σου, βασιλιά, και οι οράσεις που είδε η διάνοιά σου, ενώ κοιμόσουν, είναι το εξής: 29 συ, βασιλιά, καθώς ήσουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου, στοχαζόσουν τι θα γίνη στο μέλλον• και ο Θεός που φανερώνει τα μυστήρια, σου γνωστοποίησε όσα πρόκειται να γίνουν. 30 και σε μένα φανερώθηκε το μυστήριο αυτό, όχι διότι έχω εγώ σοφία μεγαλείτερη απ’ όλους τους άλλους ανθρώπους, αλλά για να καταστήσω γνωστή στην μεγαλειότητά σου την ερμηνεία του ονείρου και για να πάρης απάντησι στις απορίες της διανοίας σου. 31 εσύ λοιπόν, βασιλεύ, έβλεπες και να μπροστά σου ένα άγαλμα, κι ήταν πελώριο εκείνο το άγαλμα. η όψι του ήταν έξοχη, και όπως στεκόταν όρθιο μπροστά σου και μόνο η θέα του προξενούσε φόβο. 32 αυτού του αγάλματος η κεφαλή ήταν από καθαρό χρυσό, τα χέρια και το στήθος και οι βραχίονές του ήσαν αργυρά. η κοιλιά και οι μηροί ήσαν χάλκινοι, οι κνήμες του σιδερένιες, 33 και τα πόδια του ήσαν εν μέρει σιδερένια και εν μέρει πήλινα. 34 το έβλεπες, μέχρις ότου απεκόπη, χωρίς την επέμβασι κανενός ανθρωπίνου χεριού, ένας βράχος από βουνό και χτύπησε το άγαλμα στα πόδια του τα σιδερένια και πήλινα και το συνέτριψε εξ ολοκλήρου. 35 τότε συνετρίβησαν μεμιάς ο πηλός, το σίδερο, ο χαλκός, ο άργυρος, ο χρυσός, και έγιναν σαν την σκόνη του αλωνιού το καλοκαίρι. και ένας ισχυρός άνεμος πήρε τα κονιορτοποιημένα υλικά και τα σήκωσε, χωρίς να παραμείνη ούτε ίχνος από αυτά. ο δε βράχος που χτύπησε το άγαλμα, έγινε μεγάλο βουνό και έπιασε όλη την γη. 36 αυτό είναι το όνειρο, και θα πούμε τώρα στην μεγαλειότητά σου και την ερμηνεία του. 37 εσύ, βασιλιά, είσαι βασιλιάς βασιλέων, και σου παρέδωσε ο Θεός του ουρανού βασιλεία ισχυρή, δυνατή, ένδοξη και τιμημένη. 38και βασιλεύεις σε κάθε περιοχή, όπου κατοικούν άνθρωποι, και παρέδωσε στα χέρια σου τα θηρία της υπαίθρου, τα πτηνά του ουρανού και τα ψάρια της θαλάσσης, και σε κατέστησε κύριο όλων αυτών. εσύ λοιπόν είσαι η χρυσή κεφαλή. 39 έπειτα από σένα θα φανή ένα βασίλειο κατώτερο από σένα και έπειτα θα έρθη ένα τρίτο βασίλειο, αυτό είναι ο χαλκός, και θα κυριαρχήση σε όλη την γη.40 έπειτα θα έρθη ένα τέταρτο βασίλειο, που θα είναι ισχυρό όπως ο σίδηρος. όπως ακριβώς ο σίδηρος συντρίβει και δαμάζει τα πάντα, έτσι και το βασίλειο αυτό θα συντρίψη και θα υποτάξη τους πάντες. 41 και το ότι είδες τα πόδια και τα δάχτυλα του αγάλματος να είναι εν μέρει πήλινα και εν μέρει σιδερένια, τούτο σημαίνει ότι το βασίλειο αυτό δεν θα έχη ενότητα, αλλά θα είναι διηρημένο. και θα έχη μέσα του από την ρίζα την σιδερένια, αλλά όπως ακριβώς το είδες θα έχη το σίδερο αναμεμιγμένο με τον πηλό. 42 τα δάχτυλα των ποδιών ήσαν εν μέρει σιδερένα και εν μέρει πήλινα. αυτό σημαίνει ότι ένα τμήμα του βασιλείου θα είναι ισχυρό, ενώ το άλλο τμήμα θα είναι εύθραυστο. 43 είδες το σίδερο ανακατωμένο με τον πηλό. αυτό σημαίνει ότι ανακατεμένοι θα είναι οι λαοί εκείνου του βασιλείου. δεν θα έχουν στενό σύνδεσμο ο ένας με τον άλλον, όπως ακριβώς και το σίδερο δεν αναμιγνύεται και δεν ενώνεται με τον πηλό. 44 στην εποχή των βασιλέων του τετάρτου βασιλείου, ο Θεός του ουρανού θα αναδείξη ένα άλλο βασίλειο, το οποίο στους αιώνες των αιώνων δεν θα καταστραφεί. Και έτσι το βασίλειο αυτό του Θεού δεν θα παραδοθή σε άλλον λαό. Θα συντρίψει και θα κομματιάσει όλα τα άλλα βασίλεια• και αυτό θα εξυψωθεί στους αιώνες των αιώνων. 45 όπως ακριβώς είδες ότι χωρίς την επέμβασι ανθρωπίνων χεριών αποκόπηκε ένας βράχος από βουνό και συνέτριψε τον πηλό, το σίδερο, τον χαλκό, τον άργυρο και τον χρυσό, έτσι ο μέγας Θεός αποκάλυψε στην μεγαλειότητά σου τι θα γίνη μετά από σένα. το όνειρον είναι αληθινό και η ερμηνεία του ακριβής».
46 Τοτε ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ έπεσε πρηνής στο έδαφος και προσκύνησε τον Δανιήλ και διέταξε να προσφέρουν για χάρι του αναίμακτες θυσίες και ευώδη θυμιάματα. 47 και είπε ο βασιλιάς στον Δανιήλ• «Πράγματι ο θεός σας αυτός είναι ο θεός των θεών και ο κύριος των βασιλέων και φανερώνει τα μυστήρια, διότι μόνο εσύ μπόρεσες να αποκαλύψης το μυστηριώδες τούτο γεγονός».48 και ο βασιλιάς δόξασε τον Δανιήλ, του πρόσφερε μεγάλα δώρα, και τον κατέστησε κυβερνήτη όλης της χώρας της Βαβυλώνος, άρχοντα των σατραπών και όλων των σοφών της Βαβυλώνος. 49και ο Δανιήλ ζήτησε από τον βασιλιά και διόρισε ως διοικητές για τα έργα της επαρχίας της Βαβυλώνος τον Σεδράχ, τον Μισάχ και τον Αβδεναγώ• ο δε Δανιήλ παρέμεινε στην αυλή του βασιλιά.