Αρχαίοι και Χριστιανικοί Χαιρετισμοί!..

Κωδικός Πόρου: 00285-111944-122
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 07/04/11 20:23
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Βίοι Παράλληλοι, 00285-111944-122
Περιγραφή:

 

Γ. Μόραλη. «Επιτύμβια σύνθεση Γ», 1958/1962, Εθνική Πινακοθήκη.

Τώρα που πέρασαν οι «Χαιρετισμοί» αφιερωμένοι στην Υπεραγία Θεοτόκο και όλοι οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί έψαλαν το: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια…», ας θυμηθούμε για λίγο τι ήσαν οι αρχαίοι επιτύμβιοι χαιρετισμοί σε μια εικαστική προέκταση αυτών!..

ΜΕ ΤΗ λέξη «χαίρε» (1), δεν κάνουμε τίποτε άλλο από μία προσφώνηση σε κάποιον. Αν θέλετε κάνουμε μία απόδοση τιμών σε ένα πρόσωπο (π.χ. ένας στρατιωτικός χαιρετισμός ή μια εκδήλωση αγάπης και εκτίμησης με σημεία ή λόγια). Δεν μπορούμε, ασφαλώς, να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι χαιρετισμοί ή τα χαιρετίσματα μπορεί να είναι ένας χαιρετισμός με επιστολή ή και κατά παραγγελία. 

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας

Οι κληρικοί και θεολόγοι λένε πως 0ι χαιρετισμοί της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, είναι ένας από τους πολλούς ύμνους, που ψάλλουμε προς την Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων μας, Παναγία. Αυτοί οι χαιρετισμοί είναι ένας εγκωμιαστικός Ύμνος, ο Υψηλότερος και Θεοπρεπέστερος, ακόμη και ο πλέον αγαπητός εις την Παναγίαν.

Η Παναγία πολύ ευχαριστείται από όσους τους διαβάζουν και την χαιρετίζουν - έστω και μία φορά την ημέρα - με τα εκατόν σαράντα τέσσερα «χαίρε» και τα δώδεκα «χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε».

Η παράδοση αναφέρει ότι η ίδια η Παναγία είπε: «Όποιος με χαιρετίζει με τους χαιρετισμούς μου, που τόσο πολύ αγαπώ, θα τον σκεπάζω, θα τον προστατεύω, θα τον φυλάττω από κάθε κακό και θα τον ευλογώ σε όλη του την ζωή και ακόμη θα τον υπερασπιστώ μπροστά στον Υιό μου, εκείνη την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας Του»!

 

Το δημοσίευμα με τίτλο: «Ο επιτύμβιος αποχαιρετισμός: από τον πρόγονο στον καλλιτέχνη και τον μαθητή». (Περιοδικό «Αρχαιολογία», Τεύχος 107, Ιούνιος 2008).

Οι χαιρετισμοί στην αρχαιότητα

ΣΕ μία περισπούδαστη μελέτη, με τίτλο: «Ο επιτύμβιος αποχαιρετισμός: από τον πρόγονο στον καλλιτέχνη και τον μαθητή», που είδαμε δημοσιευμένη από τον κ Κωνσταντίνο Στουπάθη, Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, στο περιοδικό «Αρχαιολογία» θα διαβάσουμε επιγραμματικά τα εξής:

Ο επιτύμβιος αποχαιρετισμός: από τον πρόγονο στον καλλιτέχνη και τον μαθητή
Κωνσταντίνος Στουπάθης

Η "Στήλη του Αποχαιρετισμού". Μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Η εργασία αυτή ασχολείται με την ερμηνεία του Θέματος του τελευταίου αποχαιρετισμού, έτσι όπως αυτός διατυπώθηκε, μέσα από τις αρχαίες επιτύμβιες στήλες, μέσα από μία σειρά έργων του Γ. Μόραλη, και μέσα από το έργο του νεώτερου καλλιτέχνη Σ. Καραβούzη.
Μια ομάδα σπουδαστών του τμήματος συντήρησης έργων τέχνης του ΙΕΚ Ηλιούπολης στο πλαίσιο διεύρυνσης των αξόνων του μαθήματος «Αρμονικές Χαράξεις-Μετρική ανάλυση» ερεύνησε τις ομοιότητες ,τις διαφορές, τα κρυμμένα γεωμετρικά σχήματα, που κάνουν τα έργα αυτά διαχρονικά, αποκαλύπτοντας συνθέσεις που υπόκεινται σε απόλυτα οργανωμένους κανόνες…

Σ. Καραβούζη: «Ο Τελευταίος Αποχαιρετισμός» (1979). Λάδι σε καμβά, 168 Χ 12 εκ.

Με τον τρόπο αυτό, μελετώντας ιδιαίτερα τη σημασία της Χρυσής τομής και συγκρίνοντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, έγινε ευκρινής η αντίληψη ότι το θέμα μπορεί να παραμένει η αντίθεση ζωής – Θανάτου, αλλά η ερμηνεία είναι διαφορετική, σύμφωνα με τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο καλλιτέχνης».

Περισσότερα για το πράγματι ενδιαφέρον θέμα που γράφουμε παραπάνω, οι φίλοι και οι φίλες της ιστοσελίδας μας μπορούν να διαβάσουν το περιοδικό «Αρχαιολογία» (2).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. χαιρετισμόςο, ΝΜΑ [χαιρετίζω]• 1. το να προσφωνεί κανείς κάποιον που συναντά με τις λέξεις χαίρε, χαίρετε ή άλλη σχετική• 2. απόδοση καθιερωμένων τιμών σε κάποιον ή σε κάτι (α. «ο χαιρετισμός της σημαίας»• β. «ο των από Συρίας ερχομένων πρέσβεων προς τον βασιλέα χαιρετισμός», Πορφ.• γ. «οι λοιποί των νέων περί τας κρίσεις και τους χαιρετισμούς εσπούδαζον», Πολ.)• || (νεοελλ.) 1. επίσκεψη σε κάποιον που γιορτάζει και η δεξίωση που δίνει αυτός για να τιμήσει τους επισκέπτες• 2. (συνεκδ.) χαιρετιστήριο δώρο («στέλνω έναν μικρό χαιρετισμό στον πατέρα για τη γιορτή του»)• || (νεοελλ.-μσν.) (στον πληθ.) οι Χαιρετισμοί- (λειτουργ.) ο Ακάθιστος Ύμνος, που ονομάστηκε έτσι λόγω της εξακολουθητικής επανάληψης της λέξης χαίρε στους στίχους που περιλαμβάνουν οι Οίκοι οι οποίοι έχουν περιττό αριθμό.

2. Περιοδικό «Αρχαιολογία», Τεύχος 107, Ιούνιος 2008, Η Αλχημία από τους ελληνιστικούς ως τους μεσοβυζαντινούς χρόνους. Άλλα θέματα, Σελίδες: 79-85.