Ψυχονευρωτικά τα Δελτία Ειδήσεων;

Κωδικός Πόρου: 00285-114741-4846
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 30/10/13 20:49
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Τηλεκριτική, 00285-114741-4846
Περιγραφή:

Ψυχονευρωτικά τα Δελτία Ειδήσεων;

Θ’ αργήσει, φαίνεται, η εποχή, όπου τα Δελτία Ειδήσεων θα μεταδίδουν ευχάριστα νέα και οι ανθρώπινες κοινωνίες θα ζουν πολύ πιο όμορφα και πολύ πιο ιδανικά!... Μήπως ήλθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τη στάση μας; Μήπως ήλθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στα Δελτία Ειδήσεων και να τα δούμε με μία άλλη ματιά;

Δεν νομίζω ότι «κομίζω γλαύκας εις Αθήνας», αλλά όσοι έχουν ακόμη αντοχές και παρακολουθούν τα Δελτία Ειδήσεων (ιδίως τα κεντρικά), πολύ φοβούμαι ότι κλείνουν την τηλεόραση με ένα σφίξιμο στο στομάχι! Δείγμα μιας ψυχονευρωτικής διαταραχής, που είναι απόρροια κακών ψυχολογικών καταστάσεων, όπως μου εξήγησε ένας νεαρός νευροψυχίατρος, που παρακολουθούσε μαζί μας ένα από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Το γεγονός και μόνον ότι όχι μόνον στα κεντρικά δελτία, αλλά και σε όλες σχεδόν τις ενημερωτικές εκπομπές, έχουμε και από ένα … ψυχίατρο ή ψυχολόγο (πράγμα ανήκουστο για άλλες εποχές), αυτό και μόνο σαν γεγονός μας παραπέμπει σε μία φράση του αείμνηστου εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έλεγε ότι «η Ελλάδα κατάντησε ένα απέραντο φρενοκομείο»!..

Δυστυχώς η φιλοσοφική (λέγε εμπορική) αντίληψη, που είχαν κυρίως οι Βρετανοί λέγοντας πως οι καλές ειδήσεις δεν είναι ειδήσεις (good news is no news), υιοθετώντας την γνωστή συνταγή: «αίμα, ψέμα, σπέρμα», πέρασε σαν ένα θρησκευτικό δόγμα στα δημοσιογραφικά θεωρεία και κακοί δημοσιογράφοι (κακώς, κάκιστα) συνεχίζουν αυτό το βιολί «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»!

Ωστόσο, ο καλός Θεός, μας έδωσε και μυαλό και θάπρεπε κάποτε να σκεφτούμε ότι οι ειδήσεις είναι σαν μία απλή συζήτηση, που κάνει μία οικογένεια, η οποία φροντίζει να διάγει τη ζωή της μόνον με καλά και όχι με δυσάρεστα νέα. Ή, τουλάχιστον, όχι μόνο με δυσάρεστα νέα!

Γνωρίζω τον αντίλογο: Εάν λέμε καλά νέα, κάποια στιγμή οι τηλεθεατές θα μας γυρίσουν το κουμπί. Μα, ούτως ή άλλως, οι τηλεθεατές γυρίζουν την πλάτη στις ειδήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μετρήσεις της Τρίτης, 29 Οκτωβρίου 2013, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεθέασης κεντρικού δελτίου ειδήσεων μεγάλων καναλιών ήταν αυτό του Mega με ποσοστό 20,3 % και το μικρότερο του ΣΚΑΪ με ποσοστό τηλεθέασης 5,4%.

Μήπως διαβάσαμε καλά τους αριθμούς; Ένα ποσοστό τουλάχιστον 79,7 % (το μεγαλύτερο είναι 94,6 %) δεν θέλει ούτε να βλέπει τις ειδήσεις, που κατάντησαν ψυχονευρωτικούς τους Έλληνες τηλεθεατές και γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη στα κανάλια!!

Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για πολλά και διάφορα αρνητικά φαινόμενα, που επέφεραν την «σήψη» στα δελτία ειδήσεων ή την (επιτρέψατέ μου να το πω) κατευθυνόμενη δημοσιογραφία με όλα όσα παρουσίαζαν τελευταία (είδατε τι γινόταν με τη γρίπη), αλλά και για άλλους παράγοντες, που συνετέλεσαν στην πολύ αρνητική εικόνα, που μας παρουσιάζουν όλα σχεδόν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών. Δεν είναι τυχαία η περιπέτεια με τα κρατικά κανάλια που έκλεισαν, ακολουθώντας άλλα μεγάλα κανάλια, όπως το Alter και άλλα.

Η τηλεόραση (κρατική και ιδιωτική), εάν κινηθεί προς την κατεύθυνση της ποιότητας ώστε να υπηρετεί πραγματικά το τρίπτυχο: ενημέρωση, επιμόρφωση, ψυχαγωγία, δεν έχει χάσει ακόμη το παιχνίδι. Έχει μπροστά της καιρό να διορθωθεί διότι με την καλπάζουσα ενημερωτική μορφή που έχουν πάρει πλέον τα κάθε λογής «blogs», θα έρθει καιρός που θα βλέπουμε τηλεπαρουσιαστές και θα τους .. φωτογραφίζουμε, για να τους θυμόμαστε, αφού σε ένα πολύ ορατό μέλλον θ’ αποτελούν είδος προς εξαφάνιση!