Ελλάδα της ομορφιάς, του πνεύματος, αλλά και του … οινοπνεύματος!

Κωδικός Πόρου: 00285-114742-2120
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 11/02/12 22:39
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Τηλεκριτική, 00285-114742-2120
Περιγραφή:

 

Η Ελλάδα πολλές φορές πλημμυρίζει από ομορφιά (εσωτερική και εξωτερική), όπως τουλάχιστον μας έχει αποδείξει η τηλεόραση. Υπάρχουν, όμως, φορές που διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν η Χώρα που γέννησε έναν Σωκράτη, έναν Πλάτωνα ή έναν Αριστοτέλη, να πλημμυρίζει τις τηλεοπτικές οθόνες του με ορισμένες κατινίτσες και αρχικουτσομπόλες οι οποίες επιβραβεύονται κιόλας από τα πάσης φύσεως «τηλεοπτικά βραβεία»!.. Θα τρίζουν τα κόκαλα του μεγάλου ποιητού Ομήρου, του Αισχύλου, του Σοφοκλή του Ευριπίδη και του τόσο παρερμηνευμένου Αριστοφάνη!..

ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΑ η ελληνική τηλεόραση έχει δύο όψεις. Την καλή και την άσχημη πλευρά της. Όταν παρακολουθείς ωραίες εκπομπές, τις χαίρεσαι και τις απολαμβάνεις. Όταν όμως βλέπεις απαράδεκτες εκπομπές, σε πλημμυρίζει οργή και αγανάκτηση διότι ο τηλεθεατής δεν μπορούσε να φαντασθεί ποτέ του ότι θα έφθανε μία ημέρα όπου η Χώρα που γέννησε έναν Σωκράτη, έναν Πλάτωνα ή έναν Αριστοτέλη, να πλημμυρίζει τις τηλεοπτικές οθόνες του με όλες αυτές τις κατινίτσες και τις αρχικουτσομπόλες της γειτονιάς και να επιβραβεύονται κιόλας από τα πάσης φύσεως «τηλεοπτικά βραβεία»!.. Αναμφίβολα, εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά –δυστυχώς- δεν είναι ο κανόνας. Είναι βέβαιο ότι, με όλα αυτά, θα τρίζουν τα κόκαλα του μεγάλου ποιητή Ομήρου, του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του τόσο παρερμηνευμένου Αριστοφάνη!..

Σταματίνα Τσιμτσιλή . Η πανέμορφη και ευφυέστατη Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια που συγκίνησε με τα λόγια της όταν αποχαιρετούσε τους τηλεθεατές στην τελευταία εκπομπή της στο Alter: «Σας ευχαριστώ για όσα μου έχετε χαρίσει, για όσα έχουμε περάσει. Έχουμε περάσει “δια πυρός και σιδήρου” όλοι οι άνθρωποι αυτού του σταθμού. Αντέξαμε και αντέχουμε παραπάνω από όσα πιστεύαμε ποτέ. Ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία κάποια στιγμή να τα ξαναπούμε. Εκτός κάμερας θα τα λέμε σίγουρα. Μπροστά στην κάμερα, ίσως και να τα ξαναπούμε όλοι μαζί. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές, ποτέ δεν γνωρίζεις τι σου ξημερώνει. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, σας στέλνουμε την αγάπη μας. Σας ευχαριστούμε για την επιμονή σας να μας ψάχνετε με το τηλεκοντρόλ σας, ακόμα κι αν κάναμε μέρες να φανούμε. Σας ευχαριστούμε που πέρυσι, που ενώ λείπαμε ένα μήνα, με το που γυρίσαμε ήσασταν κοντά μας. Κι ελπίζω, αν κάποια στιγμή ξαναγυρίσουμε, ότι θα είστε πάλι εκεί».(Πάνω: Η γλυκύτατη και γοητευτική Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, Φαίη Σκορδά).

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ…

Για να είμαι ειλικρινής η τηλεόραση, που με τόσο ιερόν πάθος υπηρέτησα επί 14 ολόκληρα χρόνια -και χωρίς να πληρώνουν άλλοι τις δικές μου τηλεοπτικές εκπομπές για να διαφημίζω τα βιβλία του όποιου Εκδότη, ως υπάλληλός του, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσα να διαφημίζω τα δικά μου βιβλία- έχει και πολύ καλές στιγμές: Οι εκπομπές για παράδειγμα του κ. Παντελή Σαββίδη στην ΕΤ-3, του κ. Αλέξη Παπαχελά στο Mega ή του κ. Στέλιου Κούλογλου στην κρατική τηλεόραση, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ποιοτικής εργασίας, που δικαιολογημένα θα μπορούσαν να συγκρθούν με τις πιο μεγάλες τηλεοπτικές εκπομπές του BBC ή του CNN! Τελευταίως και οι εκπομπές του κ. Κώστα Χαρδαβέλλα, παρά τον αρχικό κλυδωνισμό τους (παρουσίαζε, για παράδειγμα, γραφικούς ανθρώπους που έλεγαν ότι καταγόμεθα από τον …Σείριο, πως είναι εκπρόσωποι της …Ομάδας Έψιλον, που ωρύονταν μπροστά στην οθόνη ή που τρομοκρατούσαν τους Αθηναίους λέγοντας πως στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχουμε … ακραία καιρικά φαινόμενα!) έγιναν πολύ ποιοτικές – έστω και αν ένας εκ των μονίμων σχεδόν προσκεκλημένων του δεν νομίζω ότι έχει στόχο να αποκαλύπτει τις αρχαιολογικές παρανομίες, αλλά να χτυπήσει κατάκαρδα την πίστη των Ελλήνων, που είναι ο Χριστιανισμός. Σήμερα η εκπομπή αυτή δεν υπάρχει γιατί έκλεισε το κανάλι.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ … ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ!

Ωστόσο, το τηλεοπτικό τοπίο, δεν πλημμυρίζει μόνον από καλλίγραμμες κοπέλες, αλλά και από προσωπικότητες, που δεν χαρακτηρίζονται ως άνθρωποι του πνεύματος, αλλά … του οινοπνεύματος! Ένας εξ αυτών, ακόμη και σήμερα, μόλις βγαίνει στο γυαλί κάνει τον κόσμο να σκάει στα γέλια αφού ο παρουσιαστής αυτός είναι συνέχεια …πιωμένος και δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη εάν πρωτίστως δεν έχει καταναλώσει ένα ολόκληρο μπουκάλι ουίσκι στην καθισιά του!.. Αυτός και ο λόγος που η συμπαρουσιάστριά του αναγκάζεται πολλές φορές να κλείνει την τηλεφωνική γραμμή των τηλεθεατών που έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και σύρουν τα εξ αμάξης στον αλκοολικό παρουσιαστή, που μπερδεύει τους Πέρσες με τους Τούρκους όταν αναφέρεται στην μάχη του Μαραθώνος ή τους Καρχηδόνιους με τους Ιταλούς … και δεν συμμαζεύεται!
Αφήνω κατά μέρος ορισμένους άλλους τηλεπαρουσιαστές, που δεν μπορούν να αντέξουν χωρίς τσιγάρο! Ένας εξ αυτών, πολύ γνωστός δημοσιογράφος και φίλος του γράφοντος, παρά τις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου, μόλις παρουσίαζε τις εκπομπές του με την προκλητική συμπαρουσιάστριά του (γνωστό μοντέλο του Κολωνακίου, που δεν εγνώριζε, όμως, να διαβάζει!) ενόμιζε κανείς ότι … της έβαζε συνεχώς χέρι, ενώ στην πραγματικότητα ανεβοκατέβαζε το χέρι του για να ρουφήξει το τσιγάρο του!..

ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ!..

Παρά το μελαγχολικό και ομιχλώδες αυτό τοπίο, υπάρχουν και άνθρωποι που αγωνίζονται να σπείρουν το φως στην σκέψη των Ελλήνων, όπως για παράδειγμα η καταξιωμένη Ελληνίδα λογοτέχνιδα κα Ιουλία Χριστοπούλου, σύζυγος του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία Γιώργου Χριστόπουλου, η οποία τελευταίως εξέδωσε μία ποιητική συλλογή υπό τον τίτλον: «Το Φως του Κεριού» και μου έκανε την εξαιρετική τιμή να προλογίσω το έργο της – έστω και αν ο περιβόητος «δαίμων του τυπογραφείου», ειδικά σ’ αυτήν την συλλογή, πήρε κατ’ επανάληψιν προαγωγή και έγινε … Εωσφόρος με τα δεκάδες αμαρτωλά χτυπήματά του!
Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας να καταχωρίσω εδώ τον πρόλογο που έγραψα για την ποιητική συλλογή της κας Ιουλίας Χριστοπούλου, που έμαθε να ζει στην χώρα του Σωκράτη και του Περικλή και όχι στην χώρα των «λαπάδων», όπως χαρακτηριστικά είχε πει ένας βουλευτής για τους Έλληνες ποιητές:

«Σε τούτο μόνο διαφέρει η ποίησις απ' το κερί: Φωτίζει χωρίς να λιώνει!..

ΕΙΧΑ την χαρά να διαβάσω την ποιητική συλλογή της ΙΟΥΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Το Φως του Κεριού» και ομολογουμένως εντυπωσιάσθηκα από τον πλούτο των λέξεων, των φιλοσοφικών στοχασμών και των ποιητικών ενοράσεων. Μια συλλογή η οποία σταχυολογεί τα ρήματα των σκέψεών της και καταθέτει ρομαντικά τους συλλογισμούς της, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη με ασάφειες που ορισμένοι (τάχα μου τάχα μου ένεκεν ποιητικής αδείας) μας αραδιάζουν κάθε φορά, μη λαμβάνοντες υπ' όψιν τους τον Αριστοτέλη, που έλεγε: «σοφόν το σαφές».
Η Ιουλία Χριστοπούλου, σύζυγος ενός εμπνευσμένου ανδρός από την μαρτυρική Κύπρο, του Γεωργίου Χριστοπούλου, οδήγησε τους ποιητικούς στοχασμούς της με βάση τις προσωπικές εμπειρίες της σε θέματα εθνικά, θρησκευτικά, πολιτικά, κοινωνικά και ό,τι άλλο το βέλος της μνήμης της σημάδευε για να καταγράψει τα βιώματά της, όπως οι οικογενειακές στιγμές της.
Από το τρυφερό χαμόγελο της εγγονής μέχρι το δάκρυ των ανθρώπων της εποχής μας και από το αγγελικό άγγιγμα της ματιάς, που φτερουγίζει καρτερικά πάνω απ' τον άνθρωπο των σπλάχνων της, μέχρι τα ραβδίσματα της όποιας εξουσίας, η πέννα της προσπαθεί να τα αποτυπώσει στο άψυχο χαρτί για να δώσει ψυχή στην ανθρωπιά!
Η ποιήτριά μας δεν μακρηγορεί. Σαγηνεύει με την γραφίδα της, δελεάζει με την τρυφερότητά της, συγκινεί με την σκέψη της, αιχμαλωτίζει με τούς στοχασμούς της, καθηλώνει με τα ρήματά της.
Ως γνήσια απόγονος των αρχαίων Ελληνίδων κουβαλάει μέσα στο κύτταρό της τον λυρισμό της Σαπφούς, τον ρεαλισμό της Τελέσιλλας, τον αυθορμητισμό της Κορίνας. Δεν διστάζει να καταγγείλει τα «κακώς κείμενα» και την ίδια στιγμή σαν ένας θηλυκός Ιερεμίας, να θρηνήση - αν χρειασθεί - επί των ερειπίων των τειχών των συμφορών του ανθρώπου!
Ναι! Η ποιήτριά μας μου έκανε την εξαιρετική τιμή όχι μόνον να προλογίσω την παρούσα ποιητική συλλογή, αλλά και να μου αφιερώσει, ένα ειδικό ποίημα, που φέρει τον τίτλο: «Στον Άγγελό μου...»
Την ευχαριστώ.
Μα περισσότερο την ευχαριστώ που η Ιουλία Χριστοπούλου, δια της ποιητικής συλλογής «Το Φως Του Κεριού» μας δίδει το δικαίωμα να σκεπτόμαστε σαν άνθρωποι, να μιλάμε σαν άνθρωποι, να συμπεριφερόμαστε σαν άνθρωποι...
«Τι ωραίο είναι να είναι κάποιος άνθρωπος, όταν πραγματικά είναι άνθρωπος», έλεγε ο Μένανδρος.
Και η Ιουλία είναι άνθρωπος, που ξέρει ν' αγαπά, να νοιώθει και να αισθάνεται. Μια ποιήτρια που γνωρίζει γιατί γράφει και - το κυριότερο - πότε πρέπει να γράφει!
Να γιατί πιστεύω ότι «Το Φως του Κεριού» θα φωτίζει κάθε άνθρωπο.
Να γιατί πιστεύω ότι σε τούτο μόνο διαφέρει η ποίηση απ' το κερί: Φωτίζει χωρίς να λιώνει!...
Καλή επιτυχία, Ιουλία μου.
Καλή επιτυχία...».