Το πιο πολύτιμο πετράδι είναι το βιβλίο!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113787-6687
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 25/01/15 16:08
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Κριτική Βιβλίων, 00285-113787-6687
Περιγραφή:

Το πιο πολύτιμο πετράδι είναι το βιβλίο!..

«Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», έλεγε κάποτε ο Κικέρων, 106-43 π.Χ., ο γνωστός Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός. Και ασφαλώς είχε δίκιο. Πόσο χρήσιμα είναι, λοιπόν, τα βιβλία και πόσο ψυχωφελή; Διαβάστε μία αναφορά στην πρόσφατη ποιητική συλλογή του γνωστού ποιητή, δημοσιογράφου και τηλεπαρουσιαστή της Καβάλας Γρηγόρη Χρηστίδη, με τίτλο: «΄Ερποντας»!..

«Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», έλεγε κάποτε ο Κικέρων (106-43 π.Χ.), ο γνωστός Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός. Και ασφαλώς είχε δίκιο. Πόσο χρήσιμα είναι, λοιπόν, τα βιβλία και πόσο ψυχωφελή; Διαβάζοντας την τελευταία ποιητική συλλογή του πάντα καταγγελτικού στο λόγο του ποιητή, Γρηγόρη Χρηστίδη, που σήμερα έχει την ονομαστική του εορτή και του ευχόμεθα ολόψυχα Πολύχρονος και Πάντα Δημιουργικός, θα λέγαμε κάποια πράγματα που ίσως είναι χρήσιμα στον αναγνώστη.

Ναι. Το βιβλίο είναι το πιο πολύτιμο πετράδι στον κόσμο, μετά τον άνθρωπο και ιδίως την ψυχή του. Μια ψυχή, όμως, που διαμορφώνεται και από ένα πλήθος περιστάσεων, εικόνων και παραστάσεων που προσλαμβάνει ένας άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Στην ίδια τη ζωή του!

«Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας», έλεγε ο Franz Kafka (1883-1924), Τσέχος συγγραφέας. Με μία διαφορά. Αυτή η θάλασσα της ψυχής γίνεται γαλήνια, ήρεμη, νηφάλια και παρηγορητική, όσο τα βιβλία έχουν κι αυτά έναν παρηγορητικό λόγο.

--Μα, θα μου πείτε, το τελευταίο βιβλίο του Γρηγόρη Χρηστίδη, με τίτλο «Έρποντας», από τις «Εκδόσεις Σταθμός», έχει μια μόνιμη κατηγορία!/. Μια άεναη καταγγελία!.. Μια καταγγελία εις βάθος χρόνου και τόπου!

--Ακριβώς!. Γι’ ατό τολόγο καταγγέλλει ο φίλος μου ο Γρηγόρης. Καταγγέλλει τους πυρπολητές της κοινωνίας για να μην κατακάψουν τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο, που έχει σώμα, ψυχή και πνεύμα, όπως τουλάχιστον διαπιστώνουμε στις 252 σελίδες της νέας ποιητικής συλλογής του, γιομάτες από πολύτιμα πνευματικά σμαράγδια, όπως είναι τα πάμπολλα ποιήματά του, μεταξύ των οποίων και ορισμένα αφιερωμένα στην δική μου ταπεινότητα και για τα οποία τον ευχαριστώ.

Θυμηθείτε τι έλεγε ο William Faulkner (1897-1962), ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας, που έλαβε το Βραβείο Νόμπελ το 1949: «Ίσως να είχαν δίκιο αυτοί που έβαλαν την αγάπη στα βιβλία. Ίσως επειδή (το βιβλίο) δεν θα μπορούσε να ζει πουθενά αλλού» ["Maybe they were right who put love in the books. Maybe because it could not live anywhere else!"]!..

Αλήθεια, έχει συνειδητοποιήσει κανείς τι σημαίνει αγάπη και μάλιστα όταν αυτή μπαίνει μέσα στα βιβλία, όπως αυτό του φίλου μας Γρηγόρη Χρηστίδη; Έχει κανείς διερωτηθεί τι θα σήμαινε για τον κόσμο εάν αυτή η αγάπη δεν ήταν η κάθε σελίδα βιβλίου, έστω και αν αυτή έχει καταγγελτικό χαρακτήρα, όπως η ποιητική συλλογή «Έρποντας»;

«Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη», έλεγε ο μεγάλος Ιταλός σημειολόγος και συγγραφέας, Umberto Eco! Με μία διαφορά: Ο Γρηγόρης Χρηστίδηςδεν γράφει μόνον γι’ αυτά που ξέρει, αλλά και όλα όσα πρέπει να ξέρει από δημοσιογραφικές ή άλες διερευνητικές πληροφορίες. Μη λησμονούμε και το δημοσιογραφικό αισθητήριό του, αφού επί χρόνια διακόνησε ως αρχαίος μύστης στο βήμα της ενημέρωσης και της ελληνικής τηλοψίας!

Κλείνοντας θα ήθελα να θυμηθούμε τον Αργεντινό συγγραφέα, Jorge Luis Borges (1899-1986), που έλεγε κάτι σημαντικό: «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης.»

Καλέ και αγαπημένε μου φίλε, Γρηγόρη Χρηστίδη! Παραφράζοντας ελαφρώς τον Μπόρχες θα ήθελα να σου πω τούτα τα λόγια: «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλίων σαν τα δικά σου»!

Χρόνια Πολλά και πάντα Δημιουργικά, όπως μόνον εσύ ξέρεις να γράφεις και να μας εκπλήσσεις κάθε φορά με την βαθιά ανθρώπινη φωνή σου!... Την δημιουργική ποιητική φωνή σου!..

Καλή Χρονιά!...