Τα ποιητικά Χριστούγεννα του Γρηγόρη!..

Κωδικός Πόρου: 00285-113789-5006
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 09/12/13 2:51
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Κριτική Βιβλίων, 00285-113789-5006
Περιγραφή:

Τα ποιητικά Χριστούγεννα του Γρηγόρη!..

Μια ποιητική πανδαισία με τον δημοφιλή συγγραφέα και δημοσιογράφο, μουσικοσυνθέτη και τηλεπαρουσιαστή της Καβάλας, Γρηγόρη Ι. Χρηστίδη, του οποίου η ποιητική φλέβα μοιάζει με χρυσωρυχείο. Όσο σκάβεις τόσα περισσότερα ψήγματα πολυτίμων ποιητικών λίθων ανευρίσκεις!... Τώρα, γιατί η νέα του ποιητική συλλογή «Είμαι Οργισμένος» γράφτηκε στης τρικυμίας τον καιρό, είναι γιατί θέλει να γαληνέψει τα κύματα της ταραγμένης εποχής μας!.. Χριστούγεννα έρχονται!.. Κι όπως θάλεγε αν ζούσε, ο Κυρ-Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: «Καλοτάξιδο το βιβλίο σου, καλέ μου φίλε Γρηγόρη»!...

ΠΡΙΝ λίγες μέρες παρέλαβα μία νέα ποιητική συλλογή από τον φίλο μου, τον δημοφιλή συγγραφέα και δημοσιογράφο, τον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη και καταξιωμένο τηλεπαρουσιαστή της Καβάλας, Γρηγόρη Ι. Χρηστίδη. Τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής: «Είμαι Οργισμένος», από τις Εκδόσεις «Σταθμός»*.
Συνήθως (και μη μου πείτε ότι δεν το έχετε νιώσει και σεις;) όταν κάποιος θέλει να κάνει την παρουσίαση ενός βιβλίου, αν δεν ζητάει ένα Δελτίο Τύπου για να το αντιγράψει με μια παραλλαγή τίτλου, γράφει λίγα λόγια από τον Πρόλογο, βάζει και τον Εκδοτικό Οίκο και … τελειώσαμε!
Εμείς, όμως, δεν ακολουθήσαμε αυτή την οδό. Θελήσαμε να ξεφύγουμε την πεπατημένη. Έπρεπε να βρούμε, σαν τους Μάγους της Ανατολής, άλλη οδό επισήμανσης. Και κάναμε ό,τι επέβαλε το συγγραφικό και δημοσιογραφικό καθήκον: Με οδηγό το νοητό  Άστρο των Χριστουγέννων, που έρχονται σε λίγες μέρες, διαβάσαμε το βιβλίο!

Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή τη φορά ο φίλος μου Γρηγόρης με κατέπληξε. Και με κατέπληξε ο ρεαλισμός του, που φαίνεται αμέσως στην αφιέρωση του βιβλίου, όπου μεταξύ των οικείων προσώπων (γυναίκα, κόρες, εγγονές, γαμπρό, κλπ). αφιερώνει το ποιητικό έργο: «…σε όλους τους σοβαροφανείς και υποκριτές του δημόσιου βίου, που υποτίθεται πως αγωνίζονται για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, οι επαίσχυντοι»!!
--Καλά, θα διερωτηθεί κάποιος. Ο Γρηγόρης Χρηστίδης, αυτή η ευαίσθητη ψυχή, «αγρίεψε» τόσο πολύ;
--Όχι, βεβαίως, είναι η απάντησή μας. Ο Γρηγόρης δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας συναισθηματικός τύπος. Κι οι ανθρώπινες ευαισθησίες του είναι πολλές. «Ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου, το έκανε για την ψυχή μου», λέει, χωρίς να προσδώσει στα λόγια του θρησκευτικό ή μεταφυσικό χαρακτήρα. Είναι ο ίδιος ο οποίος, φιλοσοφώντας την ζωή (προφανώς μετά από κάποιο επώδυνο βίωμα) γράφει: «όταν φατσούλα και … «παντοδύναμε» άνθρωπε, καθίσεις σε χειρουργικό τραπέζι, τότε θα καταλάβεις πόσο μικρός .. και πόσο αδύναμος είσαι»!..

Πόσο με συγκίνησες, βρε Γρηγόρη!... Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εδώ. Και να μη γράψουμε τίποτε άλλο. Τα μηνύματα του βιβλίου πέρασαν ήδη στις πρώτες σελίδες του! Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι είναι μηνύματα οργής, κατά βάθος θα διαπιστώσουν ότι είναι μηνύματα ανθρωπιάς. Σπουδή ζωής!
Και είναι αλήθεια!...
Όσο διαβάζεις αυτό το βιβλίο, μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε ένα πνευματικό χρυσωρυχείο όπου συνεχώς θέλεις να ψάχνεις για να βρίσκεις ψήγματα χρυσού! Νέους πολύτιμους λίθους με διάφορους χρωματισμούς ή ιριδισμούς! Αυτούς που παίζουν με τα χρώματα του φωτός κάθε φορά που οι αχτίδες περνούν σε άλλο πρίσμα.
Άλλού επαναστάτης, αλλού οργίλος, αλλού θυμωμένος, αλλού οργισμένος!. Είναι ένας άνθρωπος που επαναστατεί, που συμμετέχει νοερώς σε μια πνευματική επανάσταση! Που υποστηρίζει πνευματικά όλες τις ειρηνικές επαναστατικές ιδέες, χωρίς αίμα, αλλά με ριζικές μεταβολές!
Θα λέγαμε πως με την ποιητική συλλογή του Γρηγόρη Ι. Χρηστίδη, φαίνεται σαν να δείχνει κάποιες τάσεις απειθαρχίας, σαν να είναι απείθαρχος και ανυπάκουος.
Ταυτόχρονα, όμως, σαν άλλος Γεώργιος Σουρής, δείχνει να μέμφεται κάποιους θεσμούς, που ολιγώρησαν τον τελευταίο καιρό σε κάποια θέματα που αφορούν στον πολίτη, αλλά δεν παύει να στηλειτεύει τους πάντες όταν παρανομούν:

[«έχω εμπιστοσύνη απόλυτη εις την δικαιοσύνη, / σύνηθες άκουσμα από άτομα … με μέγιστη ευθύνη, / δείχνει πως έχουν σιγουριά, το ό,τι θα βγουν αθώοι / και έτσι με δήλωση απλή, στρίβουνε (το τιμόνι)].

Στηλιτεύει τους ψευδο-προστάτες, κατακρίνει τους βολεμένους πολίτες, καταγγέλλει τους «μιζαδόρους κεφαλαιούχους» και τους σοβαροφανείς δημοσιογράφους, κατηγορεί τους άνομους και παράνομους, κοντολογίς θέλει μια κοινωνία αγνή, άδολη και πάνω απ’ όλα δίκαιη και ηθική.
Πάνω από 150 ποιήματα δίνουν έναν άλλο τόνο στην ωμή και ανελέητη πραγματικότητα, αλλά δεν φοράει προσωπείο. Μιλάει με πρόσωπο καθαρό και τίμιο. Και τούτο όχι διότι μερικές φορές λέει πολλά και καλά λόγια και για την ταπεινότητά μας. Αλλά γιατί ο ανθρωπισμός του Γρηγόρη Ι. Χρηστίδη αναδύεται μέσα από την ταραγμένη πνευματική κολυμβήθρα του νέου Σιλωάμ. Με την πένα του θέλει να σώσει πολλούς που σάπισαν από την νόσο, διότι η κοινωνία στενάζει από την αρρώστια! Είναι σαν να τους μιλάει με βιβλική γλώσσα: «ουχί, λέγω υμίν, αλλ' εάν μη μετανοήσητε, πάντες ομοίως απολείσθε»!

Ναι. Ο καταγγελτικός λόγος του Γρηγόρη Ι. Χρηστίδη δεν αγγίζει μόνο επίορκους πολιτικούς, κάποιους θεσμικούς παράγοντες ή παράνομους πολίτες. Αγγίζει και ιερωμένους, όλους εκείνους που φορούν «χρυσοκέντητες στολές» και που λησμόνησαν την επιβαλλόμενη σεμνότητα:

«Χριστέ μου εσύ γεννήθηκες … στη φάτνη ενός στάβλου,
την θεϊκή είχες εντολή, και με μορφή ανθρώπου,
ήρθες να σώσεις τις ψυχές… του απάνθρωπου αυτού κόσμου.
Ήρθες και σε όλους δίδαξες τι εστί ανθρωπιά,
είπες μεγάλο αμάρτημα πως είναι η κλεψιά.
Είπες πως η σεμνότητα είναι το μεγαλείο.
Κι αυτοί που σε εκπροσωπούν … κόντρα με το βιβλίο.
Την Βίβλο προίκα άφησες και όσοι σ’ εκπροσωπούν,
τίποτα δεν διδάχτηκαν ...»


Κλείνοντας, θα ήταν ίσως χρήσιμο να γράψουμε τα λόγια που έβαλε ο ίδιος στο οπισθόφυλό του βιβλίου όπου λέει τα εξής:

« Η ποίηση είναι όπως ο ορίζοντας…
Εξαρτάται κατά πόσο είναι δυνατή η πνευματική σου όραση…!
Για ν’αντιληφθείς τι βλέπεις.»

Φίλε, Γρηγόρη, καλοτάξιδο το βιβλίο σου!.. (*)

--------
(*) Το ποιητικό βιβλίο του Γρηγόρη Ι. Χρηστίδη: «Είμαι Οργισμένος», από τις Εκδόσεις «Σταθμός», θα το βρείτε στην οδό Αγίου Δημητρίου 100, Θεσσαλονίκη, τηλ. / fax: 2310.220503.